Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ep_i_stv_1-100ыв.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
218.79 Кб
Скачать

35. Важкість праці: сутність, показники, методичні засади оцінювання.

Важкість праці — це ступінь сукупного впливу всіх факторів трудового процесу та умов праці на працездатність і здоров’я людини, її життєдіяльність і відтворення робочої сили.    Важкість праці виражається функціональним напруженням організму, яке виникає під впливом м’язового і нервово-емоційного навантаження, а також зовнішніх виробничих умов. В такому розумінні поняття “важкість праці” можна застосовувати як до фізичних, так і розумових та нервово-напружених робіт

Основними факторами є: Фізичне динамічне навантаження, маса вантажу, що піднімається і переміщується вручну, стереотипні робочі рухи статичне навантаження робоча поза нахили корпусу переміщення у просторі

Кожен з перелічених факторів може бути кількісно виміряний і оцінений за відповідними методиками. Існують затверджені класи умов праці за показниками важкості (оптимальний клас (легке фіз. Навантаж), допустимий (середнє фіз. Навантаж), шкідливий (1-го та 2-го ступеня) які визнчають норми того чи іншого фактора, часто вони відрізняються для чоловіків та жінок.

Оцінювання важкості праці з рівномірним фіз. навантаження зд-ся за показниками однієї зміни; з нерівномірним фіз. навантаженням – за середніми показниками протягом 2-3х змін.

   Завдання полягає в тому, щоб знайти такі критерії важкості праці, які дозволяли б будь-яку роботу віднести до того чи іншого класу. Основою для реалізації цього підходу є реакція організму на дію факторів трудового процесу і умов праці, яка виражається в зрушеннях фізіологічних функцій під час роботи і змінах в стані здоров’я працівника. У зв’язку з цим розрізняють два біологічних критерії: ● безпосередні реакції організму в процесі роботи — виробнича втома; ● віддалені реакції на роботу (її наслідки), які можуть виражатися в покращанні або погіршенні здоров’я, розвитку професійних захворювань, передчасному старінні, втраті працездатності.

  1. Сутність, чинники та методичні аспекти визначення напруженості праці.

Критерієм фізичного навантаження на організм людини в процесі праці є важкість (тяжкість) праці; критерієм навантаження на нервову систему є напруженість праці.

Напруженість праці - характеристика трудового процесу, що відображає навантаження переважно на центральну нервову систему, органи чуття.ю емоційну сферу працівника. Напруженість праці визначається ступенем складності завдання; характером виконуваної роботи; сенсорним навантаженням (зорові, слухові аналізатори); емоційним навантаженням, монотонністю навантаження; щільністю робочого дня.

До чинників, що хар-ть напруженість праці, належать інтелектуальні (зміст роботи, сприйняття інфи та її оцінка, розподіл функцій за ступенем складності завдання, характер виконуваної роботи), сенсорні(тривалість зосередженого спостереження у % від часу зміни, частота сигналів (світлових, звукових) і повідомлень в сер на 1 год, кількість об’єктів спостереження,розмір об’єкта спостереж за тривалості зосередж спостереж (% від часу зміни), робота з оптичними приладами за тривалості зосередж спостререж, навантаж на слуховий аналізатор на голосовий апарат, спостереж за екраном відео термінала (год протягом зміни), емоційні навантаження (ступінь відпов за результат, ступінь ризику для життя, відповід за безпеку ін. осіб, кількість конфл виробн. Ситуацій за зміну), ступінь монотонності навантажень (кількість прийомів, необх для реаліз простого завдання, операції, що повторюється, тривалість викон завд що повторюється, час активних дій (у % до трив зміни), монотонність виробн. Оточення), режим роботи (тривалість роб дня, змінність роботи, наявність перерв та їх тривалість (без урахув обідньої перерви).

Загальна оцінка напруженості праці встановлюється на основі класів, визначених за кожним показником напруженості, та передбачає врахування таких умов:

1. врахування всіх показників напруженості праці

2. за кожним з показників визначається клас умов праці

3. для остаточної оцінки оптимальний клас (1й) установлюється, коли 17 і більше показників мають оцінку 1го класу, а інші віднесені до другого.

За додержання наведених умов праця належить до: напруженої першого або другого ступеня.

Основним документом, що регламентує гігієнічну класифікацію умов праці за показниками важкості та напруженості праці, є "Гігієнічна класифікація за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу", затверджена Міністерством охорони здоров'я України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]