Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_ep_i_stv_1-100ыв.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
218.79 Кб
Скачать

73.Тарифна сітка: сутність та варіанти побудови.

Важливим етапом визнач. Тариф. Умов оплати праці нв під-ві є розроб. Тарифної сітки.

Тарифна сітка – шкала кваліфікаційних розрядів і тарифних коефіцієнтів, за допомогою яких установляється безпосередня залежність розміру з\п робітників від складності робіт і рівня кваліфікації. Головним фактором диференціації є складність виконуваних робіт.

Для розроб тарифної сітки необхідно спочатку вибрати підхід, який буде в основі: розроб. Тариф сіток для оплати праці робіт і схем посадових окладів для оплати праці керівників, професіоналів, фахівців і техн.. службовців чи розроб. Єдиної тариф. Сітки для всіх категорій персоналу. Осн хар-ки тариф. сітки: к-ть розрядів; діапазон тарифних коеф-тів;характер зміни тариф. коеф-тів.

К-ть розрядів залежить від складності робіт і визнач. На основі Довідника кваліфікаційних хар-к професій працівників (зазвичай 6-8 розрядів).

Тарифний коеф-т показує, у скільки разів тариф ставки другого і наступних розрядів більші за тариф. Ставку першого розряду. Діапазон тарифних коеф-в є співвідношення тарифних коеф-в найвищого і першого тариф. Розряду, залежить від к-ті розрядів.

Розробляючи власні тарифні умови оплати праці на п-вах, треба додержуватись порогу відчутності, який є мінімально не обхід. Рівнем різниці між тарифними коеф-ми 2х суміжних розрядів. Різниця має бути не нижчою 10%.

Діапазон тариф. Коеф-в можна визнач. Виходячи з рівня основної з\п за найпростішими і найскладнішими видами роб,який склався на п-ві.

Хар-р зміни тарифних коеф-в – чим більша к-ть розрядів, тим меншими є відмінності між тарифними коеф-ми за заданого діапазону. Зміну тарифних коеф-в хар-є абсолютне (різниця між кожним наступним і попереднім тарифним коеф-м і показує на скільки од. збільшиться тариф коеф-т після переходу від розряду до розряду) і відносне (показ., на скільки % тариф. Коеф-т і оплата праці наступного розряду більші за тариф. Коеф-т і оплату праці поперед.розряду) зростання.

Існують такі варіанти побудови тариф. Сітки: Прогресивне абсолютне і відносне зростання тариф. коеф-в, Постійне абсолютне і регресивне відносне зростання, Прогресивне абсолютне і постійне відносне зростання, Регресивне абсолютне і відносне зростання.

Прогресивний тип зростання – для умов дефіциту висококваліф. роб.,що посилюватиме матер. Заінтересованість останніх у підвищ. Кваліфікації тощо. У раз дефіциту малокваліфікованих роб. І їх високої плинності доцільно запроваджувати тарифну сітку з регресивним типом зростання тариф.коеф-в.

  1. Середній тарифний коефіцієнт, середній тарифний розряд, середня тарифна ставка: сутність, порядок розрахунку, сфера використання.

До середніх тарифних показників належать: -середні тар.коефіцієнти робітників і робіт; -середні годинні тар.ставки для оплати праці робітників окремих проф. груп; -середні розряди робіт і робітників. Тар.коефіцієнт показує у скільки разів тар.ставки 2го та ін. розрядів більші за ставку 1го. Середні тар.коефіцієнти розраховуються лише за умов тарифікації певної групи робітників і робіт за однією тар.сіткою. Середній тар.коефіцієнт K1 групи робітників визначається за формулою: K=∑(Kn*Чn)\∑Чn, де Kn - тар.коефіцієнт n-го розряду; Чn -чисельність робітників n-го розряду. Тар.ставка - виражений у грош.формі абсолютний вимір оплати праці за од.роб. часу. Середня годинна тар.ставка визначається множенням тар.ставки 1-го розряду T1 на середній тар.коефіцієнт: Тсер=Т1*K1. Дані про середню годинну ставку викор-ся для планування фонду оплати праці. Тар.розряд є показником міри складності праці, котру виконує працівник та рівня його квал-ї. Середні тар.розряди: P= Pм+(К-Км)/(Кб-Км) або P= Pб-(Кб-К)/(Кб-Км), де Рм— тар.розряди, Кб та Км -менший і більший тар.коефіцієнти. У разі коли середній тар.розряд більший за середній розряд робітників, це свідчить про дефіцит висококваліф-х робітників. Дані розрахунки викор-ся для розроблення програм підготовки, перепідготовки і підвищення каліф-ії робітників.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]