Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Будови автомобілів і тракторів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать
  1. Система охолодженнядвигуніввнутрішньогозгорання

Температура газів у циліндрахдвигунапід час роботидосягає 2200—2500° С. Частинацього тепла (для карбюраторнихдвигунів — 20—24%, а для дизельних — 27—35%) перетворюється у корисну роботу, а значнайогочастина (20—34% для карбюраторних і 20—32% для дизельнихдвигунів) повинна бути відведенавід деталей двигуна будь-яким способом, щобзапобігтиїхперегріванню і руйнуванню. Слідтакожпам'ятати, щовисока температура нагріваннядвигунаспричинюєвигоряннямастила в ньому. Переохолодженнядвигунатакожнебажане. Внаслідокпереохолодженнязагусаємастило, щоспричиняєзбільшеннявтратпотужності на тертя, конденсуєтьсячастинагорючоїсуміші, змиваючимастило з стінокциліндра і, що особливо важливо, збільшуєтьсякорозійнеспрацюваннястінокциліндріввнаслідокутворення в них сірчаних і сірчистихсполук. Отже, нормальна робота двигунаможливалише при наявностісистемиохолодження, яка служить для відведеннязайвоїчастини тепла від деталей, щонагріваються в процесіексплуатаціїдвигуна, і підтриманнянайвигіднішого теплового режиму.

На всіхсучаснихдвигунахавтомобілівзастосовується система рідинногоохолодження з примусовоюциркуляцієюрідини

Місткістьсистемиохолодження в двигунах ГАЗ-53Ф — 16 л; ГАЗ-53 —21,5 л; ЗИЛ-130 —25 л; ГАЗ-21 «Волга»— 11,5 л; «Москвич-408» — 7 л.

До системирідинногоохолодження (рис. 28) належать: сорочка охолодження блока циліндрів і головки, радіатор, водяний насос, вентилятор, жалюзі, термостат, водороздільна труба, патрубок, шланги, зливні краники.

Охолоднарідина, щоміститься в сорочціохолодження блока, нагріваючись за рахунок тепла, щовиділяється в циліндрахдвигунапід час йогоексплуатації, надходить до радіатора, о холоджується в ньому і зновупотрапляє в сорочку охолодження. Примусовациркуляціярідини в системівідбуваєтьсяпіддією водяного насоса, а посиленеохолодженнярідини — за рахунокінтенсивноїциркуляціїповітря через радіатор за допомогою вентилятора. Оскільки не всідеталідвигунанагріваютьсяоднаково, ступіньвідведення тепла від них повинен бути різним. Зцією метою в системіохолодженняустановлюєтьсяводорозподільна труба, до якоїохолоднарідинанагнітається насосом. Спеціальнаконструкціяцієї труби забезпечуєпідведенняохолодноїрідини до сідел і напрямних втулок клапанів, якінагріваютьсябільше, ніжіншідеталі. Ступіньохолодженнядвигунарегулюється за допомогою термостата, жалюзіабо шляхом автоматичного включення (виключення) вентилятора. Для підтриманнянайвигіднішого теплового режиму двигуна температура води в системіохолодження повинна бути 80—90°.

Охолоднарідиназаливається в систему охолодження через горловину радіатора, а випускається за допомогоюкраників, розташованих у нижньому патрубку радіатора і в сорочціохолодження блока циліндрів.

З'єднуютьсяокремідеталісистемиохолодженняпрогумованими шлангами.

* На автомобілях «Запорожець» застосовується система повітряногоохолодження. Але при ційсистеміутруднений пуск двигуна при низькійтемпературі і великачастинапотужностівитрачається привод вентилятора.