Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Будови автомобілів і тракторів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать
  1. Призначеннябудова та класифікація коробок передач та роздавальних коробок

Коробка передач

Залежновід умов роботи на автомобілінеобхіднозмінюватикрутний момент, щопередаєтьсяв ідколінчастого вала двигуна до ведучихколіс, забезпечитиможливістьрухузаднім ходом і від'єднуватидвигунвідтрансмісії на тривалий час при стоянціавтомобіля та під час руху за інерцією. Для цієї мети служить коробка передач.

На сучаснихавтомобіляхзастосовуютьсякоробки передач, у якихкрутний момент змінюється за допомогоюшестерень.

Шестеренчаста передача складається з двохшестерень: ведучої і веденої (рис. 122, а). Крутний момент на веденійшестірні буде більшим у стількиразів, у скільки число зуб'їв на веденійшестерніперевищуватиме число їх на ведучійшестірні. Цифровий результат ділення числа зуб'ївведеноїшестірні на число зуб'ївведучоїназиваєтьсяпередаточним числом. Якщо в передачібере участь кілька пар шестерень (рис. 122, б), то загальнепередаточне число в изначаютьмноженнямпередаточних чисел усіх пар шестереньпередачі. Якщоміжведучою і веденою шестірнямивстановитипроміжні і через них передаватирух, то ведена шестірнязмінитьнапрямруху на зворотний (рис. 123).

Для одержаннярізного за величиною крутного моменту, необхідного для роботиавтомобіля в різнихумовах, в коробці передач є кілька пар шестерень з різнимипередаточними числами. Передаточні числа коробок передач сучаснихавтомобілівнаведені в табл. 5.

Коробка передач сучасногоавтомобіля (рис. 124) складається з картера, ведучого вала з шестірнею, веденого і проміжноговалів, осізаднього ходу, механізмупереключання передач і набору шестерень.

Картер коробки передач металевий, маєверхні і боковікришки і гнізда для встановленнявалів і осей. В нижній і в боковійстінкахзроблено отвори для зливання з картера відпрацьованого масла і заливаннясвіжого.

Ведучий вал виготовляється з сталі разом з ведучоюшестірнею і вінцем. Одним кінцем вал кріпиться на підшипнику в виточціколінчастого вала, другим кінцем — в гнізді картера. Кріпленняздійснюється так, щолишеведучашестірня і вінецьрозташовуютьсявсередині картера. На шліцьовійчастині вала, щовиступає з коробки, встановлюєтьсяматочина веденого диска зчеплення.

Ведений вал переднімкінцемопирається на роликовийпідшипник у виточціведучого вала; д ругийкінецьзакріплений у виточці картера коробки на шарикопідшипнику. Осі веденого і ведучоговалівповиннізбігатися. На шліцах веденого вала встановленіпересувнішестірні та маточинисинхронізаторів.

На проміжному валу встановленішестірнірізногодіаметра, яківиготовлені разом абожорсткозв'язані одна з одною, утворюючи блок. Блок шестереньнасаджений на вісь на роликовихпідшипникахабо разом з валом на підшипникахкріпиться у гніздах картера. Проміжний вал завждиобертається разом з ведучим валом, бойогошестірнізнаходятьсяупостійномузачепленні.

Шестірнізаднього ходу (одна або блок з двохшестерень) посаджені на вісь, встановлену в отворахстінок картера.

Механізмпереключання передач призначений для включання передач, встановленняшестерень у нейтральнеположення і для включаннязаднього ходу. Включання передач провадитьсяпереміщеннямшестереньабо муфт синхронізаторів на веденому валу. В залежностівід числа шестерень, щопереміщуються, або муфт синхронізаторіввизначається тип коробки. При двохрухомихшестірняхабо муфтах синхронізаторів коробка називаєтьсядвоходовою, а при трьох — триходовою. Залежновід числа передач, щовключаються для руху вперед, розрізняють три-, чотири- і п'ятиступінчасті коробки.

Механізмпереключання передач розміщується на верхнійабобоковійкришці. Важільпереключання передач можерозташовуватисябезпосередньо на кришці коробки (ГАЗ-53, ЗИЛ-130) або на рульовійколонці (ГАЗ-21 «Волга», «Москвич-408»).

За способом передачі потоку потужності     Механічні - коробки передач, в якихвикористовуютьсямеханічніпередачі, як правило - зубчасті.         Прості - виконані з використаннямциліндричних і конічнихзубчастих передач.         Планетарні (ПКП) - виконані з використаннямпланетарнихрядів.     Гідромеханічні - коробки передач, в якихмеханічніпередачівикористовуютьсявпоєднанні з гідравлічною передачею (гідромуфта, гідротрансформатор). Класифікаціяпростих КП За кількістюосновнихвалів з шестернями:     двохвальним з однією парою зачеплення - найбільшпрості, але не маютьпрямоїпередачі (більшістьпередньопривідних і задньомоторнийавтомобілів)     трехвальной з двома парами зачеплення:         співвісні - первинний і вторинний вал соосни - маютьпряму передачу, характеризуютьсязменшенимпоперечним габаритом, але збільшенимпоздовжнім (більшістьзадньопривіднихавтомобілів)         з неспіввісному валами - не маютьпрямоїпередачі (роздавальні коробки повнопривіднихавтомобілів, КПП тракторів)     багатовальнізізмінним числом зачеплень - дозволяютьотримувативеликукількість передач (КПП тракторів, коробки швидкостей і подач токарнихверстатів)     багатовальні з послідовнимредукуванням - фактичнооб'єднують у собікількапослідовновключених КПП (знайшлизастосування на тракторах і бронетехніки)     безвальні КП         співвіснібезвальні КП (німецький танк Pz.III)         неспіввісномубезвальні КП (німецький танк Pz.VI «Тигр») За кількістюходів (рухомихшестерень-кареток або муфт): три-, чотири-і ятиходовий. За способом перемиканняступенів:     з рухомими шестернями-каретками     з постійнимзачепленнямшестерень і перемиканням за допомогоюзубчастих муфт:         без синхронізаторів         з синхронізаторами     з фрикційнимвключеннямступенів За типом використовуванихпланетарнихрядів: КП з епіцікліческімі і з приєднанимипланетарними рядами зовнішньогоабовнутрішньогозачеплення. [Редагувати] За способом управління     Зручнимвключенням передач - передачу включаєводій (оператор).         Безпосередньоїдії - використовуєтьсятількизусилля оператора. Приводи безпосередньоїдіїбуваютьмеханічними і гідравлічними.         Сервоприводи - використовуєтьсязусилля оператора і сервоустройства, при цьомуосновнучастинуроботивиконуєсервоустройство, а зусилля оператора необхідно для управлінняроботоюсервоустройства. Залежновідджерела (перетворювача) енергіїсервоприводиподіляються на гідравлічні, механічні, електричні, вакуумні, змішані та ін Вавтомобілі-і танкобудуваннінайбільшогопоширеннянабулигидросервоприводами.     Автоматичні - залежновідзовнішніх умов (наприклад, частота обертання і навантаження на колінчастому валу двигуна) передачіперемикаєавтоматизована система управління КП без участіводія.