Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Будови автомобілів і тракторів.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.19 Mб
Скачать

11.Ремонт кривошипно-шатунного механізму поршневих двз

призначений для перетворення зворотно-поступального руху поршня в циліндрі в обертальний рух колінчастого валу двигуна.      У чотирициліндрового двигуна кривошипно-шатунний механізм складається з:      - блоку циліндрів з картером;

     - головки блоку циліндрів;

     - піддону картера двигуна;

     - поршнів з кільцями і пальцями;

     - шатунів;      - колінчастого вала;

     - маховика.

Чинники, що впливають на тривалість роботи кривошипно-шатунного механізму 

     Перший чинник, зменшуючий ресурс двигуна - часті перевантаження автомобіля. Якщо завантаження салону, багажника і причепа перевищує всі розумні межі, то, рухаючись на такій перевантаженій машині тривалий час, ви ризикуєте виробити ресурс двигуна раніше вказаного терміну.      Другим чинником, що впливає на термін служби вашого двигуна, є рух з максимально можливою швидкістю тривалий час.      Третій чинник, який прискорює спрацювання двигуна - екологія. Брудне повітря і брудні дороги руйнуюче діють на структуру металу, зменшуючи ресурс двигуна. Тому не слід забувати вчасно проводити заміну фільтрів, в міру можливості застосовувати чисті масла і бензин, стежити за зовнішнім виглядом двигуна автомобіля. Хоча б раз на рік, його слід очищати від бруду і мити з використанням спеціальних рідин.

Основні несправності кривошипно-шатунного механізму, їх ознаки, причини виникнення і способи усунення

п/п

Несправність

Ознаки

Причини виникнення

Способи усунення

1.

Передчасне спрацювання корінних і шатунних шийок колінчастого вала і їх підшипників.

1. Глухі стуки при переході на великі оберти колінчастого вала. 2. Зниження тиску мастила.

1. Застосування інших, ніж передбачено в інструкції мастил, несвоєчасна їх заміна. 2. Перегрів двигуна.

Провести ремонт двигуна.

2.

Спрацювання поршневих пальців і втулок верхніх головок шатунів.

Дзвінкі металічні стуки при різкому збільшенні обертів колінвала.

1. Природне спрацювання пальців і втулок. 2. Використання інших, ніж передбачено інструкцією по експлуатації пального і мастил.

Замінити зношені деталі.

3.

Передчасне спрацювання циліндрів, поршнів, поршневих кілець.

Зниження компресії, збільшення витрати мастила, сильне диміння з вихлопної труби.

Часті перегрівання двигуна, застосування інших, ніж передбачено інструкцією мастил і пального.

Замінити спрацьовані деталі.

4.

Залягання поршневих кілець, їх поломка.

Втрата потужності двигуна, зниження компресії.

Відкладення нагару на кільцях, втрата пружності кілець.

Замінити кільця.

12. Основні неісправності та операції з ремонту механізму газорозподілення

Зовнішніми ознаками несправності газорозподільного механізму двигуна є: зменшення компресії, хлопки у впускному і випускному трубопроводах, падіння потужності двигуна і різкі металеві стуки.

Зменшення компресії, хлопки у випускному і впускному трубопроводах, а також падіння потужності двигуна можливі внаслідок незадовільного прилягання клапанів до гнізд. Це може бути в результаті відкладання нагару на клапанах і гніздах, утворення раковин на робочих поверхнях, жолоблення головки к лапанів, поломки клапанних пружин, заїдання стержня клапана в напрямній втулці, а також внаслідок відсутності зазора між стержнем клапана і штовхачем у двигунах з нижнім розташуванням клапанів або між стержнем клапана і коромислом у двигунах з верхнім розташуванням клапанів.

Падіння потужності двигуна і різкі металеві стуки можливі внаслідок неповного відкривання клапанів. Основною причиною цієї несправності є великий тепловий зазор між стержнем клапана і штовхачем або між стержнем клапана і коромислом.

Слід пам'ятати, що спрацювання шестерень розподільного і колінчастого валів, напрямних втулок клапанів і штовхачів, втулок і осей коромисел, зміщення розподільного вала понад норму також відносяться до несправностей газорозподільного механізму.

У двигунах ЗИЛ-130 можливе порушення роботи механізму повороту випускного клапана за рахунок заїдання кульок і пружин механізму повороту.

Для усунення несправностей газорозподільного механізму необхідно: видалити нагар за допомогою скребка, притерти клапани і сідла, що мають незначні пошкодження, поламані пружини замінити, а порушений зазор відновити регулюванням. Спрацьовані втулки осей коромисел і опорні втулки розподільного вала замінити.

Операції по притиранню клапанів виконують у такій послідовності: зливають воду з системи охолодження, знімають головку блока, намічають кожний клапан, щоб після притирання поставити їх на своє місце, а потім, користуючись знімачем, знімають клапанні пружини. На робочу поверхню клапана (гнізда) наносять тонкий шар пасти, що складається з абразивного порошку і масла, і за допомогою коловорота або притирального пристрою клапану надають обертального руху змінного напряму. Під час кожної зміни напряму обертання клапана його необхідно трохи піднімати, щоб притиральна паста знову потрапила на фаску клапана. Якщо на фасці клапана і його сідлі з'являться суцільні матові смужки завширшки 2—3 мм, притирання вважають закінченим. Щільність прилягання клапана перевіряють за допомогою спеціальних приладів або на пропускання гасу. Для цього клапан встановлюють у сідло, надівають пружину і пристрій, що удержує її на стержні, повертають головку циліндрів і в камери згоряння наливають на ніч гасу. Якщо гас з'явиться на стержні і напрямній втулці, то це свідчить про недостатню якість притирання.

При виникненні великого спрацювання робочої поверхні жолоблення головки клапана або великих раковин на її робочій поверхні клапан необхідно замінити, бо в таких випадках притирання не дасть необхідного ефекту.

Теплові зазори між стержнем клапана і штовхачем у двигунах з нижнім розташуванням клапанів регулюють при закритому клапані, тобто коли поршень циліндра, що регулюється, знаходиться у в. м. т. кінця такту стиску. Для цього викручують свічку циліндра і обертаючи колінчастий вал, закривають отвір свічки пальцем; за опором повітря визначають такт стиску; відкривають кришку клапанної камери і щупом перевіряють зазор. Якщо зазор великий, необхідно відкрутити контргайку регулювального болта і, удержуючи штовхач ключем (рис. 26) та обертаючи болт, встановити нормальний зазор. Потімтреба затягнути контргайку болта і знову перевірити зазор. Таку операцію почергово провадять у кожному циліндрі.

У двигунах з верхнім розташуванням клапанів для перевірки і регулювання теплових зазорів необхідно зняти клапанну кришку. Зазор перевіряють при закритих клапанах. Якщо необхідно його відрегулювати, відкручують спочатку контргайку регулювального гвинта на коромислі, обертаючи цей гвинт, встановлюють нормальний зазор (рис. 27) і затягують контргайку. Після цього зазор знову перевіряють. Інші несправності газорозподільного механізму усувають заміною деталей.