Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування та виготовлення об.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
80.9 Кб
Скачать
  1. Ескізне проектування послідовність його виконання.

ПРОЕКТУВАННЯ - комплекс робіт з дослідження, розрахунків і конструювання нового виробуабо нового процесу.

Етап ескізного проектування – один із самих важливих моментів художнього конструювання. Ескізний проект – кінцевий варіант творчої пропозиції художника-конструктора, який повинен повністю визначити усі характеристики виробу, що проектується.

Основнезавданняескізногопроектування - визначенняможливостірозробкивиробувідповідно до вимогТехнічного завдання (ТЗ). При цьомувизна-ляютьтехнічну основу вироби (фізичніелементи і деталі), орієнтовнуоцінку складу і кількісних-ваобладнання, розробляють структуру, визначаютьтехнічні характеристики вироби і пристроїв, щовходять до його складу. При цьомуможевиявитисянеможливістьпобудовивироби, щовідповідаєвимогам ТЗ. У цьомувипадкупотрібнокоректування ТЗ з наступнимйогозатвердженнямзамовником,абоподальшарозробкаприпиняється.

Послідовність виконання ескіза. Раніш ніж почати виготовлення ескіза треба: 1) ознайомитись з формою деталі, тобто уважно оглянути деталь зовні і зсередини, виявити всі отвори, заглиблення і т. п. при цьому уявно розчленити деталь на прості геометричні тіла; 2) з'ясувати, які вигляди необхідні і достатні для зображення деталі; 3) з'ясувати головний вигляд деталі. Треба, щобголовнийвигляд давав найповнішеуявлення про форму деталі. Післяцьогоможнапочинативиготовленняескіза.

Під час ескізного проектування застосовують дві спеціальних проектних мови, які доповнюють евристичні можливості одна одної, тобто можливості, пов’язані з творчим пошуком найкращого рішення проектної задачі. Це мова проектної графіки, та мова так званого об’ємного проектування – макетування і моделювання. Ескізи виконуються на папері у чорно-білому зображенні або у кольорі. Основним методом пошуку дизайнера є макетування та моделювання. Модель створює найбільш реальну уяву про об’єкт проектування, допомагає краще розуміти зв'язок виробу з людиною та середовищем.

Ескізний проектскладається з графічноїчастини і пояснювальної записки. Перша частинаміститьпринциповіконструктивнірішення, щодаютьуявлення про виріб і принцип йогороботи, а такождані, щовизначаютьпризначення, основніпараметри і габаритнірозміри. Отже, цячастинамаєконструктивнеоформленнямайбутньоїконструкціївиробу, включаючикресленнязагальноговигляду, функціональні блоки, вхідні і вихідніелектричніданівсіхвузлів (блоків), щостановлятьзагальну блок-схему. На ційстадіїрозробляєтьсядокументація для виготовленнямакетів, здійснюєтьсяїхнєвиготовлення й випробування, післячогокорегуєтьсяконструкторськадокументація. Друга частинаескізного проекту міститьрозрахунокосновнихпараметрівконструкції, описексплуатаційнихособливостей і зразковийграфікробіт з технічноїпідготовкивиробництва.

  1. Принципи моделювання і конструювання

Художнєконструювання – новий метод проектуваннявиробівпромисловоговиробництва, впровадженняякогоповиннезабезпечувативисокуякістьпродукції.

Основною метою художньогоконструювання є активневдосконалюваннянавколишньогосередовища, естетизаціяматеріальноїсферипраці і побутулюдини.

У сферідіяльності дизайнера існуютьрізні напрямки (спеціалізації), з якихнайбільшпоширенінаступні: приладо- і машинобудування, засоби транспорту, виробулегкоїпромисловості, інструменти, промисловаграфікатощо. Останнім часом спостерігаєтьсяінтенсивнийрозвитоктрадиційнихвидівпроектування – архітектурного, містобудівного, промислового і нового видівдизайнерськогопроектування – системотехнічного, організаційно-управлінського (АСУ), соціального й ін.

Основніпринципихудожньогоконструюваннявиробівпромисловоговиробництва:

- комплексне, одночасневирішенняутилітарно-функціональних, конструктивно-технологічних, економічних, соціальних і естетичнихпитань;

- облікнавколишньогосередовища та конкретних умов;

- єдністьформи і змісту.

Єдністьформи і змісту (образність).Цей принцип, з точокзорухудожньо-естетичної, соціальної й ідеологічної, є найбільшскладним і відповідальним в художньомуконструюванні. Наприклад, відомо, щопротягомстолітьформуєтьсяархітектурарізнихбудинків і споруджень, поєднуючись з їхнімзмістом. В історичномупроцесірозвиткуархітектурніформизмінювалися разом ізпрогресивнимрозвитком науки, техніки, мистецтва і соціальних умов життя людей. Цізміни форм і зразківвутилітарнихмистецтвахскладалисяголовним чином з появоюновихматеріалів і конструкцій, новихсоціально-економічних і побутових умов, при розвиткупродуктивних сил суспільства. Образ різнихтипівбудинків і виробів дизайну формується в складному творчомупроцесі з урахуваннямосновнихпринципів, у тому числі і принципу єдностіформи і змісту.