Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Проектування та виготовлення об.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
80.9 Кб
Скачать
  1. Методи моделювання і конструювання.

Моделювання - цеособливийпроцес, щовиступає як особлива форма опосередковування, коли дослідник ставить між собою і об'єктом, щойогоцікавить, деякупроміжну ланку – модель.

Моделювання– цепроцесстворення та дослідженнямоделі, а модель – засіб, форма науковогопізнання.

Підмоделлюрозумієтьсяоб'єкт будь-якоїприроди (мис-леноуявленаабоматеріальнореалізована система), котрий, відображаючичивідтворюючи в певномусмисліоб'єктдослідження, здатнийзаміщатийого так, щовивченнямоделідаєновуінформацію про об'єкт.

Метод аналогій - Даєзмогувстановитивідношенняеквівалентності (відповідності, схожості) міждвомасистемами, щорозглядаються, за деякимиознаками. Будь-яка з цих систем може реально існуватиабо бути абстрактною.

Метод аналогій - важливийевристичний метод рішеннятворчих задач. Застосуванняаналогії є проміжноюланкоюміжінтуїтивними і логічними процедурами мислення. У рішеннітворчих задач використовуютьконкретні й абстрактніаналогії. Наприклад, ведутьсяпошукианалогіїживоїприроди і перенесенняїх у галузьнеживихпредметів (у галузітехніки). У цихостанніханалогіяхможуть бути, у своючергу, встановленіаналогії за формою, структурою, функціях, процесахтощо.

При імітаційному моделюванні намагаються відтворити процес функціонування системи у часі за допомогою деяких алгоритмів. При цьому імітуються основні явища, що утворюють процес, який розглядається, із збереженням їх логічної структури та послідовності перебігу в часі. Це уможивлює одержання інформації про стан процесу в певний момент та оцінку характеристик системи. Імітаційні моделі дають змогу враховувати такі ознаки як дискретність та неперервність елементів системи, не лінійність їх характеристик, випадкові збурення тощо.

6