Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВОСП.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
1.74 Mб
Скачать

32. Грубе та гібридне оптичне мультиплексування, їх канальні плани, застосування цих різновидів мультиплексування.

CWDM використовує істотно ширшу смугу частот, яка містить не тільки стандартні для систем без оптичного мультиплексування оптичні діапазони (вікна прозорості), а й прилеглі до них. В CWDM-системах можна одночасно організувати до 18 каналів і використовуватися як багатомодові, так і одномодові  волокна, а також недорогі випромінювачі. У порівнянні з DWDM-системами в CWDM-системах довжина волоконних ліній і витрати на побудову мережі, як правило, у кілька разів менше.

Розподіл довжин хвиль для CWDM визначає рекомендація ITU-T G.694.2, У сукупності всі діапазони охоплюють область від 1260 до 1625 нм, у якій розташовується 18 каналів із кроком 20 нм.

На рис. 5.79 наведений розподілу довжин хвиль по відповідних діапазонах.

   Для систем з CWDM регламентуються швидкості передачі 1,25 Гбіт/с та 2,5 Гбіт/с, що дозволяє спростити й уніфікувати впровадження й використання перетворювачів Gigabit Ethernet у мультиплексорах CWDM. Істотне обмеження на кількість каналів у системах CWDM накладає присутність піка поглинання на довжині хвилі 1383 нм, обумовленого наявністю у волокні гідроксильної групи ОН.

У системах CWDM, відповідно до першої редакції рекомендації G.694.2, використовувалися 8 довжин хвиль у діапазоні 1470-1610 нм. Через високе загасання область довжин хвиль 1260-1360 нм не використовувалася. Збільшити число каналів до 18 дозволили так звані волокна з нульовим водяним піком (ZWPF, Zero Water Peak Fiber; LWPF, Low Water Peak Fiber), параметри яких визначає рекомендація ITU-T G.652.C. У  цих волокнах усунутий пік поглинання на довжині хвилі  1383 нм.

 У  цих волокнах усунутий пік поглинання на довжині хвилі 1383 нм і загасання на цій

Технологія CWDM перспективна в зонових та міських мережах. По-перше, довжина таких мереж перебуває в межах 50-80 км, що істотно знижує вимоги до оптичних приймачів і передавачів, а також усуває необхідність використання проміжних підсилювачів і регенераторів. По-друге, у цих мережах потрібно забезпечити прозору й спільну передачу даних різних типів, і швидкостей (Ethernet, ATM, FR і т ін) без застосування додаткових перетворювачів і конверторів. Технологія CWDM здатна запропонувати сучасні, надійні, а головне, дешеві рішення проблеми недостачі робочої смуги пропущення при збереженні й навіть збільшенні гнучкості й масштабованості мереж міського й регіонального масштабу.

33. Повністю оптичні мережі, їх особливості, етапи розвитку, елементна база повністю оптичних мереж.

Повністю оптичні мережі являють собою клас мереж, у яких при комутації, мультиплексуванні й ретрансляції переважаючим є не електронні (оптоелектронні), а чисто оптичні технології.

На основі AON можуть створюватися системи оптичної комутації, оптичні підсилювачі, селективні оптичні фільтри, пасивні оптичні разветвители, а також розвиватися оптичне тимчасове мультиплексування/демультиплексирование по довжині хвилі, пакетне перемикання з багаторазовими пересиланнями й ін., дає можливість поступово перейти до повністю оптичної обробки сигналу й створити оптичне середовище з колосальною пропускною здатністю. У результаті повністю оптичної обробки сигналу пропускна здатність системи може досягати 10 Тбит/з і більше. Поява й подальший розвиток технології посилення сигналів на основі оптичних підсилювачів (ОУ) дозволило збільшити довжину ділянки регенерації в AON до 600км і більше. Найбільше поширення одержали підсилювачі на волокні, легованому эрбием

Більшість оптичних комунікаційних пристроїв і елементів, застосовуваних в AON, використовують цифрову передачу сигналу з модуляцією інтенсивності, при якій бінарної 1відповідає передача світла великої інтенсивності, а бінарному 0 - передача світла низької інтенсивності. Останнє пов'язане з тим, що оптичні підсилювачі EDFA вносять додатковий шум у посилення оптичного сигналу. Нижче наведені основні пристрої й елементи, застосовувані в AON.