Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
моя економіка генеральна частина.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
17.09.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать

3. Економічний розділ

3.1 Порядок складання кошторисної документації

Проектно-кошторисна документація на будівництво до затвердження повинна бути попередньо узгоджена з органами державного нагляду і підрядними організаціями.

Подання проектної документації на погодження, експертизу та затвердження є обов'язком замовника і виконується за його рахунок. Проектувальник зобов'язаний захищати проектні рішення.

Згідно „Інструкції про склад, порядок розробки, узгодження і утвердження проектно-кошторисної документації на будівництво будівель і споруд" (СНиП 1.02.07-85) проектно-кошторисна документація розроблена у відповідності з нормами і правилами, інструкціями і державними стандартами не підлягає узгодженню з органами державного нагляду.

Документацію, виконану з обґрунтованими відступами від діючих нормативних документів необхідно узгоджувати з органами державного нагляду і відповідними органами, що затверджують нормативи.

Узгодження проектних рішень органами державного нагляду повинно проводитись в термін до 15 (ЗО) днів. Розробка проектною організацією проектно-кошторисної документації крім того узгоджується з генеральною будівельною підрядною організацією. На узгодження з генеральною підрядною будівельною організацією замовник направляє розділ робочого проекту про організацію будівництва, а також кошториси, складені на основі робочих креслень. Одночасно, але вже для отримання відповідного висновку, замовник надає генеральній підрядній будівельній організації конструктивні рішення будівництва і зведений кошторисний розрахунок вартості будівництва.

Не пізніше 45 днів з моменту отримання проектно-кошторисної документації, матеріали її розгляду повинні бути надані генпідрядною організацією замовнику і в проектну організацію, що здійснила розробку проекту.

19

При неотриманні замовником в цей термін заміток робочий проект і кошториси вважаються узгодженими і можуть бути затверджені замовником.

Організації (служби, підрозділи), що виконували експертизу і видали рекомендації, несуть відповідальність за висновки, на підставі яких замовник приймає своє рішення про затвердження проектної документації.

Затвердження фіксується в офіційному документі у формі наказу (розпорядження або рішення). В документі про затвердження наводяться основні дані та техніко-економічні показники.

Затверджена проектно-кошторисна документація являється основою для планування та фінансування будівництва, замовлення основного обладнання, а також укладання договору на капітальне будівництво.

3.2 Розрахунок кошторисної вартості будівельних та проектних робіт

3.2.1 Суть кошторисної вартості

Кошторисна вартість, що визначається за локальними кошторисами, містить:

  • прямі витрати – заробітна плата робітників; вартість експлуатації машин та механізмів; вартість матеріалів, виробів, конструкцій;розраховується як добуток поточної одиничної розцінки та обсягу робіт у відповідних вимірниках;

  • загальновиробничі витрати – кошти на основну і додаткову заробітну плату працівників апарату управління структурних підрозділів будівельного підприємства та лінійного персоналу; відрахування на соціальні заходи згідно з законодавством; решта статей (витрати на організацію робіт на будівельних майданчиках та вдосконалення технології, платежі зі страхування майна, витрати на охорону довкілля тощо).

Інвесторська кошторисна документація ділиться на

  • Локальні кошториси і відомості ресурсів до них – первинні кошторисні документи ; складаються в поточному рівні цін на трудові і матеріально - технічні ресурси на окремі види робіт по будівлях і спорудах на підставі обсягів робіт, які визначилися при розробці робочих креслень, локальні кошторисні розрахунки у випадках, коли обсяги робіт остаточно не визначились.

  • Об'єктні кошториси – об'єднують в своєму складі на об ҆єкт у цілому дані з локальних кошторисів .

  • Кошторисні розрахунки на окремі види витрат складаються,якщо ці витрати не враховані в кошторисних нормативах.

Зведені кошторисні розрахунки вартості будівництва , споруд складаються на основі об'єктних кошторисів, об 'єктних кошторисних розрахунків і кошторисих розрахунків на окремі види витрат; це кошторисний документ, що визначає повну кошторисну вартість всіх об'єктів, передбаченим проектом , включаючи кошторисну вартість будівельно – монтажних робіт , витрати на придбання устаткування, меблів, інвентарю, а також супутні витрати. Кошторисні норми призначені для:

1) визначення нормативної кількості ресурсів, необхідних для виконання відповідного виду робіт як основи для наступного переходу до вартісних показників;

2) визначення прямих витрат у вартості будівництва;

3) розрахунків обсягів виконаних робіт;

4) розроблення укрупнених ресурсних показників по конструктивних елементах і видах робіт на функціональну одиницю виміру.

Поточні одиничні розцінки на будівельні, монтажні,ремонтно-будівельні, реставраційно-відновлювальні та пусконалагоджувальні роботи, складені на основі РЕКН, РЕКНМУ, РЕКНр, РЕКНпн і РКНЕМ, а також поточних цін на матеріали, вироби і конструкції, машино-години будівельних машин і механізмів і поточної вартості людино-годин відповідного розряду.Поточні одиничні розцінки є нормативно-розрахунковою базою для визначення прямих витрат.