Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя лекція.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.07.2019
Размер:
236.54 Кб
Скачать

Слайд 1. ТЕМА: КРЕДИТУВАННЯ У ЗЕД

З розвитком товарного виробництва кредит стає обов'язковим атрибутом світового господарювання. Пояснюється це тим, що внаслідок міжнародної спеціалізації на виготовленні певних товарів і спричиненого нею кооперування суспільне виробництво перетворюється у величезний замкнений ланцюг тісно пов'язаних між собою ланок. Найменше порушення в будь-якій з цих ланок може зупинити нормальний обмін товарами між окремими виробниками. Саме в цьому полягає можливість кризи збуту товарів у суспільстві, котра стає реальною, якщо подібні порушення набувають масового характеру. В цьому полягає актуальність даної лекції.

Міжнародний кредит виступає опорою сучасної світової економіки, невід'ємним елементом економічного розвитку суспільства.

______________________________________________________________________________________________

Слайд 2.

1. Принципи міжнародного кредиту та роль міжнародного кредиту в розвитку виробництва.

  1. Форми міжнародного кредиту.

  • Форми кредитування імпортерів.

  • Форми кредитування експортерів.

  1. Лізинг: суть, види та форми лізингових угод.

  2. Факторинг і форфейтинг як нетрадиційні форми експортного кредитування.

5. Валютно-фінансові і платіжні умови міжнародного кредиту.

__________________________________________________________

Слайд 3.

1. Міжнародний кредит - рух позичкового капіталу в сфері міжнародних економічних відносин, пов’язаний з наданням валютних і товарних ресурсів на умовах поверненості, терміновості і сплати відсотка. В якості кредиторів і позичальників виступають приватні підприємства (банки, фірми), державні установи, уряди, міжнародні і регіональні валютно-кредитні і фінансові організації.

__________________________________________________________________

Слайд 4.

Зв’язок міжнародного кредиту з відтворенням проявляється в його принципах:

1) поверненість;

  1. терміновість;

  2. платність;

4) матеріальна забезпеченість;

5) цільовий характер.

Слайд 5.

Функції міжнародного кредиту відбивають специфіку руху позичкового капіталу в сфері МЕВ:

1. Перерозподіл позичкових капіталів між країнами для забезпечення потреб розширеного відтворення. Через механізм міжнародного кредиту позичковий капітал спрямовується в ті сфери, яким віддають перевагу економічні агенти з метою забезпечення прибутків. Тим самим кредит сприяє вирівнюванню національного прибутку в середній прибуток і підвищенню його маси.

2. Економія витрат обігу в сфері міжнародних розрахунків шляхом заміни дійсних грошей (золотих, срібних) кредитними, а також шляхом розвитку і прискорення безготівкових платежів, заміни наявного валютного обороту міжнародними кредитними операціями. На базі міжнародного кредиту виникли кредитні засоби міжнародних розрахунків - векселі, чеки, банківські депозитні сертифікати. Економія часу обігу позичкового капіталу в МЕВ збільшує час продуктивного функціонування капіталу, забезпечуючи розширення виробництва і зростання прибутку.

3.Міжнародний кредит сприяє посиленню концентрації і централізації капіталу. Завдяки залученню іноземних кредитів прискорюється процес капіталізації додаткової вартості, розширюються межі індивідуального накопичення, капітали підприємців однієї країни збільшуються за рахунок приєднання до них коштів інших країн. Міжнародний кредит виступає фактором перетворення індивідуальних підприємств в акціонерні товариства, створення нових фірм; дає можливість розпоряджатися капіталом, власністю і працею інших країн.

Слайд 6.

Роль міжнародного кредиту в розвитку виробництва. Міжнародний кредит відіграє як позитивну, так і негативну роль.

Позитивна роль міжнародного кредиту полягає в прискоренні розвитку продуктивних сил шляхом забезпечення безперервності процесу відтворення і його розширення.

Міжнародний кредит сприяє прискоренню процесу відтворення за наступними напрямками:

  1. кредит стимулює зовнішньоекономічну діяльність країни. Зовнішня торгівля в кредит стала нормою для товарів, що мають тривалий цикл виготовлення і високу вартість. Будівництво підприємств за кордоном здійснюється за рахунок кредитів. Умовою позики стає витрата її на закупівлю товарів у країні, що кредитує;

  2. міжнародний кредит створює сприятливі умови для закордонних приватних інвестицій, оскільки, як правило, пов’язується з вимогою щодо надання пільг інвесторам країни-кредитора; застосовується для створення інфраструктури, необхідної для функціонування підприємств, у тому числі іноземних і спільних, сприяє зміцненню позицій національних підприємств, банків, пов’язаних з міжнародним капіталом;

  3. кредит забезпечує безперервність міжнародних розрахункових і валютних операцій, які обслуговують зовнішньоекономічні зв'язки країни;

  4. кредит підвищує економічну ефективність зовнішньоекономічної діяльності країни.

Слайд 7.

Негативна роль міжнародного кредиту в розвитку ринкової економіки полягає в загостренні її протиріч. Міжнародний кредит формує перевиробництво товарів, перерозподіляючи позичковий капітал між країнами і сприяє стрибкоподібному розширенню виробництва в періоди підйому. Він підсилює диспропорції суспільного відтворення, полегшуючи розвиток найбільш прибуткових галузей і стримуючи розвиток тих, в які не залучається іноземний капітал. Міжнародний кредит є знаряддям конкурентної боротьби за ринки збуту, сфери вкладання капіталу, джерела сировини, НТП.

По каналах світового ринку позичкових капіталів відбувається переміщення “гарячих” грошей, що підсилює нестійкість грошового обігу і кредиту.

Міжнародний кредит використовується для переводу прибутків із країн-позичальників, підсилюючи позиції країн-кредиторів.

Міжнародний кредит сприяє створенню і зміцненню в країнах-боржниках вигідних для країн-кредиторів економічного і політичного режиму. Міжнародний кредит є одним із джерел фінансування воєн.

Кредитна політика країн служить засобом зміцнення позиції країни- кредитора на світових ринках. З метою зміцнення позицій провідних країн банки, держави, міжнародні валютні організації періодично проводять політику кредитної дискримінації і кредитної блокади стосовно певних країн, які проводять невигідну для них політику.

Слайд 8.

Кредитна дискримінація - встановлення гірших умов отримання, використання чи погашення міжнародного кредиту для визначених позичальників у порівнянні з іншими з метою здійснення на них економічного і політичного тиску. Основні методи кредитної дискримінації - кредитні обмеження, підвищення % ставок, комісійних винагород і зборів, скорочення всього терміну чи пільгового періоду, вимога додаткового забезпечення, скорочення суми кредиту тощо.

Слайд 9.

2. Форми міжнародного кредиту можна класифікувати за наступними ознаками:

1) за джерелами розрізняють внутрішнє, іноземне і змішане кредитування та фінансування зовнішньої торгівлі. Вони тісно взаємопов’язані та обслуговують усі стадії руху товару від експортера до імпортера. Чим ближчим є товар до реалізації, тим сприятливішими будуть для боржника умови міжнародного кредиту;

2) за призначенням, залежно від того, яка зовнішньоекономічна угода покривається за рахунок позичкових засобів, розрізняють:

- комерційні кредити, безпосередньо пов’язані з зовнішньою торгівлею і послугами;

- фінансові кредити, включаючи прямі капіталовкладення, будівництво інвестиційних проектів, придбання цінних паперів, погашення зовнішньої заборгованості;

- “проміжні” кредити, призначені для обслуговування змішаних форм вивозу капіталів, товарів, послуг, наприклад, у виді виконання підрядних робіт (інжиніринг).

  1. за валютою позики розрізняють міжнародні кредити, надані у валюті країни- боржника чи країни-кредитора, у валюті третьої країни (СДР, ЕКЮ);

  1. за термінами міжнародні кредити поділяються на: короткострокові - до 1 року (зверхкороткосрокові - добові, тижневі, до 3-х місяців); середньострокові - від 1 року до 5 років, довгострокові - понад 5 років.

Слайд 10.

5) з погляду забезпечення розрізняють забезпечені і бланкові кредити;

Забезпеченням, як правило, виступають товари, товаророзпорядчі та інші комерційні документи, цінні папери, векселі, нерухомість і цінності.

Застава товару для одержання кредиту здійснюється в 3-х формах:

а) тверда застава (певна товарна маса закладається на користь банку);

б) застава товару в обороті (з огляду на залишок товару відповідного асортименту на визначену суму);

в) застава товару в переробці (з закладеного товару можна виготовляти вироби, але передаючи їх у заставу банку).

Країни, що розвиваються, (у 80-х р.) стали практикувати депонування золота під заставу, однак ці позики не отримали широкого поширення.

Бланковий кредит видається під зобов’язання боржника погасити його у визначений термін (соло-вексель);

6) з позиції техніки надання кредиту розрізняють: фінансові (наявні) кредити, які зараховуються на рахунок боржника в його розпорядження; акцептні кредити у формі акцепту тратти імпортером чи банком; депозитні сертифікати, облігаційні позики; консорційні кредити і т.д.;

  1. залежно від того, хто виступає в якості кредитора, кредити поділяються на приватні; урядові; змішані; міждержавні.

Комерційний кредит має переважне значення при кредитуванні зовнішньоторгових угод з боку експортера. Фірмовий (комерційний) кредит - це позика, надана фірмою, як правило, експортером однієї країни імпортеру іншої країни у вигляді відстрочки платежу за поставлений згідно зовнішньоторговельної угоди товар.

Слайд 11.

Кредитування імпортерів з боку експортерів здійснюється в двох формах: вексельного кредиту чи за відкритим рахунком.

Слайд 12.

При вексельному кредитуванні імпортер акцептує тратту, виставлену на нього експортером, тобто підтверджує оплату векселя в повному обсязі і в зазначений термін, проти передачі йому банком товарних документів, присланих на інкасо. При цьому під акцептом слід розуміти згоду на оплату або гарантію оплати товарних, фінансових, розрахункових документів чи товару; під траттою - переказний вексель; інкасо - це операції банків з фінансовими або комерційними документами для отримання акцепту чи платежу.

Слайд 13.

Надання кредиту за відкритим рахунком передбачає, що експортер, відвантаживши товар і відіславши товарні документи безпосередньо імпортеру, записує вартість товару в дебет рахунку (на рахунок імпортера), який він відкриває в себе. Імпортер погашає заборгованість за відкритим рахунком згідно обумовленого в контракті терміну шляхом поштового чи телеграфного переказу або надсиланням експортеру тратти терміном по пред’явленню. Таким чином, при настанні терміну платежу уповноважений банк імпортера переводить суму боргу і процент за кредитом банку експортера без додаткового надання будь-яких документів з боку експортера. Відкритий рахунок використовується доволі рідко з обмеженим числом партнерів, оскільки розрахунки пов’язані з підвищеним комерційним ризиком.

Хоча фірмовий кредит виражає відношення між постачальником і покупцем, він, як правило, поєднується з банківським кредитом.