Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Страхование_1-64.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
572.42 Кб
Скачать
  1. Страхування професійної відповідальності.

У самому широкому сенсі професійне страхування представлено декількома видами страхування відповідальності: відповідальність підприємства, відповідальність за продукт, промислова відповідальність і, нарешті, професійна відповідальність фахівця, яка може бути застрахована, в тому числі, на добровільній основі. При цьому необхідно розрізняти страхування професійної відповідальності фахівця (фізичної особи, яка має конкретною професією) від страхування цивільної відповідальності за шкоду, завдану персоналом підприємства під час виконання робіт або надання послуг (юридична особа, не володіючи професією, не може страхувати свою професійну відповідальність).Об’єктом страхування професійної відповідальності завжди є майнові інтереси, однак страхівка вимагає чіткого поділу за видами професій, що пов’язано з відмінностями ризиків, які страхуються  і відмінностями небезпеки непередбачених помилок і прорахунків.Вид професійної діяльності повинен бути чітко прописаний в страховому договорі: якщо збиток спричинити видом діяльності, не обумовленим в полісі, страхівка за громадянську відповідальність виплачена не буде.Для громадян, які займаються деякими видами діяльності, обов’язок страхувати свою професійну відповідальність передбачається законодавчо (це, зокрема, стосується діяльності юристів, нотаріусів, митних брокерів, оцінювачів, аудиторів, ріелторів, туроператорів). Договір страхування професійної відповідальності може припускати відповідальність страховика за будь-яку діяльність застрахованої особи в рамках зазначеної в договорі професії, відповідальність по конкретному виду професійної діяльності чи відповідальність за надання послуг конкретному клієнтові.

  1. Страхування відповідальності за забруднення довкілля.

Забруднення — це викид та нагромадження шкідливих речовин в обсязі, який не може більше поглинатися навколишнім середовищем. Забруднення можна класифікувати на випадкові, на ті, що настали в результаті непередбачених подій, та на навмисні. Страхування відповідальності за шкоду, заподіювану навколишньому середовищу, базується сьогодні на таких умовах: · компенсувати страхувальникові усі суми, присуджені за законом постраждалим третім особам у зв’язку з настанням страхового випадку. До суми компенсацій вносяться також судові витрати; · страхуванням покриваються лише випадкові забруднення. Навмисні дії або помилки, які можуть збільшити ймовірність шкоди третім особам, страхуванням виключаються; · суми штрафів не включаються у страхове покриття.

Винятки з договору страхування . Формулювання винятків можуть варіюватись у кожному конкретному випадку. Поліси страхування відповідальності за екологічні забруднення не покривають шкоди внаслідок навмисного порушення страхувальником законодавчих актів, постанов, розпоряджень та інших нормативних документів, що регулюють питання екології. Строк страхування . Хоч договір укладається на рік, розуміється продовження його в того самого страховика. Через високі страхові премії, великі адміністративні витрати при розробці умов страхування та укладанні договору чи програми превентивних заходів та здійсненні контролю і страховикові, і страхувальникові вигідно партнерство на строк не менш як 5— 10 років. Територіальні межі страхування . Географічні ліміти чітко обумовлюються, особливо в разі використання транспортних засобів, наприклад при перевезенні шкідливих речовин.