Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державний комітет статистики України.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.09.2019
Размер:
279.55 Кб
Скачать

2.1. Загальні положення

Приватизація як широкомасштабний соціально-економічний проект трансформації державної власності був розпочатий в Україні в 1992 році і мав на меті в стислі строки забезпечити стратегічні позиції приватної власності в економіці.

Процес приватизації державного майна сприяв накопиченню об'єктів приватної власності, зробив незворотним ринкові перетворення. Водночас, в Україні й досі не склалася ефективна система відносин власності, яка б забезпечувала оптимальне використання національного економічного потенціалу та сприяла реалізації цілій та завдань соціально-економічного розвитку. Процес приватизації в країні затягся - він триває близько 18 років.

Державна програма приватизації на 2010-2014 роки (далі - Програма) визначає мету, шляхи і способи, заходи і завдання приватизації на завершальному етапі, коли в Україні сформувалася ринкова економіка і приватний сектор зайняв стратегічні позиції.

У цій Програмі нижченаведені терміни та поняття вживаються в такому значенні (в алфавітному порядку):

1) Програма реформування і розвитку стратегічних галузей (далі - галузева програми) - це розроблений відповідними міністерствами комплекс взаємопов'язаних завдань і заходів, які спрямовані на розв'язання найважливіших проблем розвитку стратегічних галузей економіки, в тому числі шляхом приватизації.

2) Групи об'єктів приватизації - встановлений законодавством про приватизацію розподіл державних об'єктів за кваліфікаційними ознаками для цілей визначення способів приватизації (групи А, В, Г, Д, Е та Ж).

3) Засади індивідуальної приватизації - передбачають врахування на всіх етапах і процедурах приватизації індивідуальних особливостей підприємства та ринку його товарів (робіт, послуг).

4) Ключовий комплекс стратегічної галузі - державні підприємства (об'єкти) стратегічних галузей, які забезпечують стратегію розвитку галузі в умовах ринкової конкуренції та приватизація яких здійснюється з урахуванням галузевих програм;

2.2. Мета Програми та шляхи досягнення мети

Мета Державної програми приватизації на 2010-2014 роки - сприяти оптимізації частки державного сектору в умовах ринку, підвищенню ефективності економіки та збільшенню конкурентоспроможності країни.

Мета цієї Програми досягається наступними шляхами:

1. Забезпечення високих темпів приватизації державних об'єктів, на які не встановлена заборона і обмеження на приватизацію і які є надлишковими для виконання державою своїх функцій, не користуються попитом у покупців, є збитковими та малорентабельними.

2. Використання програмно-цільового підходу до приватизації державних об'єктів ключового комплексу стратегічних галузей з метою запобігання ризиків для розвитку економіки та безпеки держави, створення умов для ефективного розвитку підприємств після приватизації.

3. Застосування індивідуальних засад при приватизації підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, підприємств з ознаками домінування на загальнодержавному ринку товарів (робіт, послуг) та таких, що потребують спеціального підходу в силу того, що використовують при виробництві унікальні ресурси та нематеріальні активи (група Г) або входять до складу ключового комплексу стратегічних галузей.

4. Масового включення до приватизації земельних ділянок, на яких розташовані державні об'єкти, які підлягають приватизації.

5. Зменшення обмежень для включення державних об'єктів до приватизації за умовою, що це негативно не позначиться на виконанні державою своїх функцій, не створить небезпеки та не вплине негативно на соціально-економічні та екологічні умови життєдіяльності суспільства.

Для реалізації мети цієї Програми застосовуються наступні способи:

1. Забезпечення високих темпів приватизації державних об'єктів досягається за рахунок:

- розширення складу об'єктів, які залучаються до приватизації;

- розширення кола потенційних покупців шляхом підвищення рівня поінформованості;

продаж за методом зниження ціни до рівня фактичного попиту без обмеження мінімальної ціни продажу;

дроблення пакетів акцій (менше 25% статутного капіталу акціонерного товариства) та продаж їх окремими лотами на фондових біржах;

продаж без оголошення ціни. [19. c. 95-103]

Для реалізації невеликих державних пакетів акцій акціонерних товариств, що не користуються попитом у покупців, зобов'язати мажоритарних акціонерів (з часткою, що дорівнює або перевищує 75 відсотків статутного капіталу) робити пропозицію міноритарним акціонерам щодо придбання таких пакетів акцій або проходити лістинг на біржі, забезпечуючи ліквідність своїх акцій.

2. Для здійснення приватизації у стратегічних галузях впроваджується програмно-цільовий підхід - визначення способів продажу державних об'єктів ключового комплексу стратегічної галузі з урахуванням галузевих програм:

- програмно-цільовий підхід до приватизації передбачається для таких стратегічних галузей: виробництво та передача електроенергії, вугледобувна промисловість, нафтогазова промисловість, авіабудування, залізничний транспорт, житлово-комунальний комплекс;

- за рішенням Кабінету Міністрів України цей перелік може бути доповнений іншими стратегічними галузями за умовою, що в них частка державної власності у залишковій вартості основних фондів і нематеріальних активів складає більш 50

- умови підготовки та проведення приватизації державних об'єктів ключового комплексу визначаються з урахуванням стратегії розвитку галузі, місця об'єктів у розвитку галузі та необхідних заходів із запобігання ризиків для безпеки державі, ринкової конкуренції та навколишнього природного середовища;

- під час приватизації науково-дослідних і проектно-конструкторських організацій та установ враховується їх роль в обслуговуванні галузей економіки та підприємств, визначається форма власності на інтелектуальні об'єкти.

З метою забезпечення безперервності приватизаційного процесу в період до введення в дію галузевих програм об'єкти в стратегічних галузях можуть бути приватизовані на індивідуальних засадах, якщо це не створює загроз для безпеки держави.

Для найбільш повного врахування особливостей підприємств і ринків їх товарів (робіт, послуг) приватизація в окремих галузях здійснюється з урахуванням спеціальних законів, які повинні базуватися на засадах, визначених цією Програмою.

Приватизація державних об'єктів здійснюється з урахуванням чинних спеціальних законів:

приватизація майна підприємств агропромислового комплексу - Закону України "Про особливості приватизації майна в агропромисловому комплексі";

приватизація об'єктів незавершеного будівництва - Закону України "Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництва";

приватизація холдингових компаній - Закону України "Про холдингові компанії в Україні";

приватизація підприємств, діяльність яких пов'язана з використанням надр, - Закону України "Про надра";

приватизація об'єктів, розташованих у зоні гарантованого добровільного відселення з території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, - Закону України "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи". приватизація акцій акціонерних товариств - Законів України "Про акціонерні товариства" та "Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні".

Перелічені Закони повинні бути приведені у відповідність до засад цієї Програми. Даний перелік спеціальних Законів не є вичерпним. [16, c. 17-19].

3. Врахування особливостей об'єктів групи Г при приватизації на індивідуальних засадах досягається наступними способами:

- проведення передприватизаційної підготовки (реструктуризації) підприємств;

- при продажу контрольного пакету акцій - встановлення умов післяприватизаційного використання об'єктів, а також вимог до покупців;

- збереження впливу держави за рахунок закріплення у державній власності контрольного пакету акцій; решта акцій підлягає продажу невеликими пакетами на фондових біржах;

- залучення на конкурсних засадах радників (уповноважених осіб) до роботи з підготовки до приватизації підприємств, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави,, підприємств з ознаками домінування на загальнодержавному ринку товарів (робіт, послуг)

4. Для забезпечення масового включення до приватизації земельних ділянок вводяться різні способи їх продажу, які враховують особливості об'єкта і попит покупців:

- відчуження державних об'єктів і земельних ділянок, на яких вони розташовані, єдиним об'єктом;

- включення земельних ділянок до статутного капіталу господарських товариств і подальша приватизація способом продажу державних пакетів акцій (часток, паїв);

- у випадку відсутності попиту потенційних покупців державних об'єктів приватизація державного об'єкта здійснюється окремо, земельна ділянка передається покупцеві на умовах оренди відповідно до закону .

5. Зменшення обмежень для включення державних об'єктів до приватизації досягатиметься наступними способами:

- скорочення переліку критеріїв віднесення державних об'єктів до таких, що мають загальнодержавне значення і не підлягають приватизації, з урахуванням реальності ризиків для безпеки держави, якості виконання державою своїх функцій та можливості виробництва соціально важливих товарів (робіт, послуг) на підприємствах недержавної форми власності;

- обмеження підстав для закріплення пакетів акцій у державній власності; закріпленню у державній власності може підлягати виключно контрольний пакет акцій;

- перегляду переліку підприємств, пакети акцій яких розміром менше 50 відсотків статутного капіталу акціонерного товариства були закріплені (тимчасово залишені) у державній власності до набрання чинності цією Програмою, з метою передачі їх до приватизації;

- вилучення державного майна і пакетів акцій акціонерних компаній, які відносяться до непрофільних і неосновних видів діяльності, зі складу державних холдингових компаній, національних і державних акціонерних компаній для подальшої приватизації, якщо це не негативно не вплине на ефективність їх діяльності та інвестиційну привабливість.

6. Залучення до приватизації інвесторів, зацікавлених у довгостроковому розвитку державного об'єкта, здійснюватиметься наступними способами:

- врахування при проведенні конкурсу бізнес-планів розвитку підприємств після приватизації, наданих покупцями;

- вивчення кон'юнктури ринку приватизаційних продажів, попиту на об'єкти приватизації, залучення до приватизації інвесторів шляхом підвищення рівня поінформованості покупців;

- посилення контролю за виконанням встановлених у договорах купівлі-продажу умов використання державних об'єктів після приватизації;

- забезпечення правонаступництва нового власника щодо виконання умов використання державного об'єкта після приватизації, встановлених у договорах купівлі-продажу, у випадку подальшого відчуження об'єкта;

- надання гарантій прав власників приватизованих об'єктів шляхом зазначення в договорах купівлі-продажу виключних умов, які встановлені законодавством і можуть бути підставами розірвання договору купівлі-продажу з ініціативи держави та повернення об'єкта в державну власність;

- забезпечення розкриття інформації про кінцевих покупців або осіб, в інтересах яких придбаваються державні об'єкти, та їх засновників під час продажу пакету акцій (часток, паїв) більше 25 відсотків статутного капіталу господарських товариств і єдиних майнових комплексів;

- встановлення обмежень допуску до приватизації державних об'єктів для окремих категорій покупців:

для осіб, зареєстрованих в офшорних зонах чи країнах, включених FATF до списку країн, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом;

для юридичних осіб, у яких частка державної власності перевищує 25 відсотків;

для осіб, які є афілійованими особами до потенційних покупців, які беруть участь у конкурсі;

для іноземних інвесторів при приватизації об'єктів ключового комплексу стратегічних галузей, якщо консолідована частка іноземного капіталу у відповідній стратегічній галузі після приватизації об'єкту перевищить межу, яка встановлена галузевими програмами з урахуванням ризиків для економічної незалежності та безпеки держави.

7. Збільшенню привабливості приватизації для інвесторів і створенню позитивного іміджу приватизації в українському суспільстві та міжнародної спільноти сприятиме:

- максимальне використання конкурентних способів при продажу державних об'єктів, що збільшує довіру до результатів приватизації у інвесторів та громадськості;

- запровадження продажу контрольних пакетів акцій акціонерних товариств, які відносяться до об'єктів групи Г, на конкурсах з відкритістю пропонування ціни за принципом аукціону, що забезпечує змагальність і рівний доступ інвесторів до приватизації;

- забезпечення прозорості та публічності прийняття рішень, встановлення способу та умов приватизації, а також всіх процедур з підготовки та продажу об'єктів, що створить ефективні бар'єри проти корупції;

- передача 5% акцій об'єктів, які мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, об'єктів з ознаками домінування на загальнодержавному ринку товарів (робіт, послуг) для продажу дрібними пакетами на фондовому ринку, що створить умови для участі в приватизації широких верств населення і сприятиме розвитку фондового ринку;

- провадження інформаційно-пропагандистської та рекламної діяльності з питань здійснення приватизації, проведення громадських слухань, висвітлення приватизаційних процесів шляхом оприлюднення в засобах масової інформації.[8, c. 119-123].

Реалізація мети цієї Програми здійснюється у три етапи:

Перший етап (2010 р.) - це період, коли створюється необхідна правова, нормативна та організаційна база для переходу до приватизації на засадах цієї Програми.

Заходи із забезпечення реалізації Програми на першому етапі включають:

1. Внесення змін і доповнень до законодавства, нормативно-правове забезпечення процесу приватизації на засадах, визначених цією Програмою.

2. Підготовка до переходу на приватизацію об'єктів, що входять до складу ключового комплексу стратегічних галузей, на основі галузевих програм: уточнення переліку стратегічних галузей; підготовка галузевих програм розвитку визначених галузей.

3. Здійснення передприватизаційної підготовки (реструктуризації) і приватизації об'єктів групи Г на індивідуальних засадах.

4. Зменшення обмежень для включення до приватизації державних об'єктів.

5. Формування масиву державних об'єктів, які підлягають приватизації протягом 2011-2012 років.

6. Організація постійного моніторингу реалізації цієї Програми з метою аналізу проведення приватизації та внесення коректив до законодавства, у разі необхідності.

Другий етап (2011-2012 рр.) - це етап завершення продажу об'єктів малої і масової приватизації та об'єктів, приватизація яких розпочалась до набрання чинності цією Програмою. Перехід до приватизації на нових засадах, визначених цією Програмою.

Заходи із забезпечення реалізації Програми на другому етапі включають:

1. Залучення до приватизації всього масиву об'єктів груп А, В, Д, Е і Ж, а також тих, приватизація яких розпочалась до набрання чинності цією Програмою, і завершення їх продажу до кінця 2012 року.

2. Завершення процесу закриття сертифікатної приватизації.

3. Впровадження приватизації державних об'єктів разом з земельними ділянками, на яких вони розташовані.

4. Впровадження з 2011 року приватизації об'єктів ключових комплексів стратегічних галузей з урахуванням галузевих програм.

5. Формування масиву державних об'єктів, приватизація яких завершується у 2013-2014 роках.

Третій етап (2013-2014 рр.) - заключний етап дії цієї Програми. Завершується приватизація як широкомасштабний соціально-економічний проект, який розпочався в Україні в 1992 році. Здійснюється підготовка необхідних інституційних змін (корегування законодавства і функцій органів управління) для забезпечення переходу від процесу приватизації у цілях масової трансформації відносин власності до процесу продажу державних об'єктів як функції управління об'єктами державної власності. [3, c. 10-13]

Заходи із забезпечення реалізації Програми на третьому етапі включають:

1. Завершення процедур продажу об'єктів, на яких заплановано здійснити зміну форми власності.

2. До кінця 2014 року завершення приватизації як широкомасштабного соціально-економічного проекту трансформації державної власності.

3. Зміна законодавства у сфері приватизації в зв'язку із завершенням приватизації як широкомасштабного соціально-економічного проекту.

4. Переорієнтація діяльності органів приватизації на цілі й завдання обліку та управління державним майном.

Виконання Програми дасть змогу:

1. Завершити широкомасштабний процес трансформації відносин власності та оптимізувати державний сектор. Програма забезпечує умови для того, щоб у процес приватизації були включені всі об'єкти, подальше перебування яких у державній власності є економічно недоцільним. Приватизація повинна стати значним резервом забезпечення економічного зростання.

2. Знизити частку державного сектору в українській економіці до 25-30% ВВП. У державному секторі буде сформований виробничий комплекс, який в сучасних умовах України спроможний забезпечити ефективне виконання державою своїх функцій.

4. Масштабно залучити приватний капітал, в тому числі іноземний капітал, що стане вирішальним фактором прискорення розвитку української економіки, створення потужних вертикально інтегрованих структур, які будуть конкурентоспроможними на світових ринках, проведення модернізації виробництва, впровадження нових технологій та видів продукції, сучасного менеджменту.

5. Створити базу для широкого розвитку малого і середнього бізнесу, який порівняно легко і швидко адаптується до ринкових умов.

6. Зменшити навантаження на державу з управління державним сектором, що дозволить забезпечити зростання ефективності управління.

Кошти, одержані від продажу державного майна, у тому числі від продажу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації; інші надходження, безпосередньо пов'язані з процесом приватизації, зараховуються в повному обсязі до Державного бюджету.

Протягом 2010-2014 років передбачається залучити до Державного бюджету кошти від продажу та управління державним майном у розмірі 50-70 млрд. грн., які спрямовуються на фінансування проектів розвитку соціально-економічної інфраструктури, пріоритетних, інноваційних та науково-технічних програм, а також на фінансування витрат, пов'язаних з проведенням приватизації та управління державним майном.

Витрати на виконання державою функцій з управління державним майном та корпоративними правами, що належать державі у статутних капіталах господарських товариств, повинні включати: викуп державою часток (паїв, акцій) вторинної емісії, відновлення платоспроможності підприємств-боржників та запобігання банкрутству підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави.

Забезпечення виконання цієї Програми здійснюється в межах видатків, передбачених Державним бюджетом України на відповідний рік. Напрями використання коштів, передбачених на заходи, пов'язані з проведенням приватизації державного майна, визначаються Законом України "Про приватизацію державного майна".[22, c. 9].