Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GOTOVO мэнэдж.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
366.68 Кб
Скачать

13. Організація як відкрита система. Принципи системного підходу до організації управління.

Кожна організація є відкритою системою. Всі організації здійснюють горизонтальний і вертикальний поділ праці. Поділ загальної роботи на її частини за горизонтальним поділом праці. Результатом горизонтального поділу праці є формування різних підрозділів організації (відділи, ділянки). Вертикальний поділ праці виділяється в рамках цехів, оскільки робота в організаціях розподіляється між окремими підрозділами, хтось має координувати їх діяльність. Кожна організація має свою структуру правління – сукупність підрозділів та зв’язків між ними. Глобальною метою організації є досягнення успіху.

Система менеджменту, яка зорієнтована на виконання таких ключових завдань:

— визначення цілей організації;

— формування під обрані цілі організаційної структури, що уможливить ефективну взаємодію всіх членів організації згідно з тими функціями, які вони виконуватимуть;

— залучення у процес перетворення тієї технології, яка гарантуватиме оптимальне співвідношення витрат ресурсів і результату;

— підбір персоналу і створення для нього дієвих мотиваційних преференцій (переваг), які б поєднували прагнення людей досягати власних цілей з необхідністю працювати з належною віддачею задля досягнення мети організації.

Незалежно від сфери діяльності, складу і структури зовнішнього середовища, ці завдання є обов'язковими для керуючої системи будь-якої організації, оскільки їх вирішення формує її внутрішнє середовище.

Система – це взаємопов’язаний набір елементів, що функціонують як одне ціле. Трактування організації як системи дає різні важливі погляди на організації. Відкриті системи – це системи. Які взаємодіють зі своїм середовищем, тоді як закриті не взаємодіють із середовищем. Усі організації є відкритими системами. Проте деякі роблять помилку, ігноруючи своє середовище, і поводяться так, ніби їхнє середовище не є важливим. Система складається з багатьох частин, кожна з яких працює у взаємодії з іншими, для створення цілого, що має якості, яких немає у її складових частин. Однак складові частини системи взаємозалежні. Якщо хоч одної з них не виявиться, то вся система або не буде працювати, або працюватиме неправильно. Є два основних типи системи: закриті і відкриті Закрита система має жорсткі фіксовані межі, а її дії відносно незалежні від середовища, яке оточує систему.

Для відкритої системи характерна взаємодія з навколишнім середовищем через проникні «кордони» системи (входи і виходи) Через входи навколишнє середовище впливає на систему, а через виходи система впливає па навколишнє середовище.

Системний підхід також виділяє значення підсистеми – систем у межах ширшої системи. Менеджери повинні пам’ятати, що хоча організаційними підсистемами можна керувати з деяким рівнем автономії, їхньою взаємозалежністю не потрібно ігнорувати.

Синергія стверджує, що організаційні одиниці часто можуть діяти успішніше, працюючи разом, ніж тоді, коли працюють окремо.

Ентропія – це закономірний процес, який веде до системного занепаду. Коли організація не стежить за зворотним зв’язком зі своїм середовищем і не пристосовується до нього, вона може збанкрутувати.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]