Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Advokatura_Ukrayini.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
413.7 Кб
Скачать

26. Стаття 19. Спілки та асоціації адвокатів

Адвокати та адвокатські об'єднання можуть створювати ре­гіональні, загальнодержавні та міжнародні спілки та асоціації.

Спілки та асоціації адвокатів представляють інтереси адво­катів у державних органах і об'єднаннях громадян, захищають соціальні та професійні права адвокатів, здійснюють мето­дичну і видавничу роботу, сприяють підвищенню професійно­го рівня адвокатів, можуть створювати спеціальні фонди і діють відповідно до своїх статутів.

1. Згідно з Законом спілки та асоціації адвокатів можуть ство­рювати як фізичні особи (адвокати), так і юридичні особи (адво­катські об'єднання), тобто передбачено як індивідуальне так і ко­лективне членство. Спілки і асоціації адвокатів не є професійними об'єднаннями у розумінні ст. 4 Закону «Про адвокатуру», які ут­ворюються з метою здійснення ними адвокатської діяльності.

Цю різницю нескладно спостерігати: адвокатське об'єднання утворюється для виконання професійної діяльності, визначеної в Конституції України і в Законі «Про адвокатуру», яка полягає у захисті і представництві прав і законних інтересів інших як фізич­них, так і юридичних осіб, які не є членами цих об'єднань. Здійс­нюючи цю діяльність, члени адвокатського об'єднання керуються спеціально наданими їм правами і встановленими спеціально для них обов'язками і передбаченими гарантіями. За виконувану ни­ми працю вони отримують оплату, в тому числі від держави за за­хист у порядку, передбаченому ст. 47 КПК. Діяльність адвокату­ри, і себто її складових - адвокатських об'єднань, - передбачена Конституцією, що не характерно для громадських організацій, об'єднань громадян, а також регулюється спеціальним законом, в якому відсутні будь-які посилання на Закон «Про об'єднання гро­мадян», дія якого не поширюється на адвокатські об'єднання що­до їх професійної діяльності. Однак для захисту своїх соціальних та професійних прав адвокати і адвокатські об'єднання можуть створювати спілки та асоціації, і це передбачено окремо — ст. 19 Закону «Про адвокатуру», а серед визначених їм цілей, безумов­но, відсутні такі, що пов'язані з поданням правової допомоги, за­безпеченням захисту та представництвом фізичних та юридичних осіб.

Слід наголосити й на тому, що чинним законодавством вста­новлено різний порядок реєстрації адвокатських об'єднань і об'єднань громадян, зокрема, громадських організацій (у даному разі - асоціацій і спілок адвокатів); щодо перших - їх обов'язково реєструє Міністерство юстиції України згідно з Положенням про порядок реєстрації адвокатських об'єднань, затвердженим поста­новою Кабінету Міністрів України від 27 квітня 1993 р. № 302, а об'єднання громадян (регіональні) реєструються в місцевих ор­ганах влади. Їх адвокатські об'єднання лише повідомляють (пи­сьмово) про свою реєстрацію.

Члени адвокатських об'єднань несуть дисциплінарну відпові­дальність у разі неналежного виконання своїх професійних обо­в'язків, здійснюваних у цих об'єднаннях або за їх дорученням на підставі угоди, укладеної згідно з ч. 1 ст. 12 Закону «Про адвока­туру», а в разі анулювання свідоцтва про право на заняття адво­катською діяльністю у порядку, встановленому ст. 16 та 17 цього Закону, вони не можуть входити до складу адвокатських об'єд­нань. Адвокатські об'єднання включаються до Реєстру адвокат­ських об'єднань, що є правовою підставою для подання ними пра­вової допомоги та інших, передбачених коментованим Законом, видів адвокатської діяльності (див. коментар до ст. 5). Об'єднання громадян або фізичні особи, як члени цих об'єднань, згідно з чин­ним законодавством не можуть займатися професійною юридич­ною діяльністю, зокрема надавати правову допомогу, здійсню­вати захист у суді тощо. Тому слід визнати незаконною діяльність громадських організацій, у тому числі спілок та асоціацій адвока­тів, які займаються професійною юридичною діяльністю. На це звертається увага в п. 4 Указу Президента України «Про деякі за­ходи щодо підвищення рівня роботи адвокатури».

2. Мета створення спілок та асоціацій адвокатів визначена у ч. 2 коментованої статті. Зокрема наголошується на захисті цими ор­ганізаціями соціальних та професійних прав адвокатів. Однією з таких організацій є Спілка адвокатів України - всеукраїнська ор­ганізація адвокатів, метою якої є об'єднання зусиль адвокатів у сприянні формуванню демократичної правової держави, підви­щення рівня правової допомоги, піднесення ролі і авторитету ад­вокатури в суспільстві й державі, вдосконалення законодавчого регулювання діяльності адвокатури, сприяння досягненню адво­катурою повної самостійності та самоврядування, захист за­конних інтересів членів Спілки, поширення історичних традицій української адвокатури, сприяння розвитку і поглибленню міжна­родних зв'язків адвокатів.

28. 4. ЧЛЕНИ СПІЛКИ, ЇХ ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ

Спілка створюється за принципами індивідуального і колективного членства.

Членами Спілки можуть бути адвокати, які визнають цей Статут, поділяють громадські позиції, принципи та завдання Спілки, добровільно виявили бажання вступити і брати участь у діяльності Спілки, відповідають вимогам і прийняті до Спілки у порядку, встановленому цим Статутом

Колективними членами можуть бути колективи адвокатських бюро, адвокатських об’єднань і асоціацій, які визнають цей Статут, добровільно виявили бажання вступити до Спілки і брати участь у її діяльності.

Прийняття у члени Спілки здійснюється на підставі поданої заяви Регіональним відділенням відповідно до Положення про регіональне відділення Спілки або Правлінням (Радою) Спілки адвокатів України.Розгляд заяви про вступ до Спілки здійснюється за особистої участі адвоката, з яким проводиться співбесіда. Член Спілки адвокатів України отримує членський квиток, який видається Правлінням Спілки. Рішення про прийом до Спілки або про відмову приймається у 2-х місячний термін з дати подачі заяви за умови подання заявником всіх необхідних відомостей та сплати встановлених внесків. Рішення про відмову у прийомі до Спілки може бути оскаржене до Ради Спілки, рішення якої є остаточним.

. Індивідуальні члени Спілки та повноважні представники колективних членів мають право:

Обирати і бути обраними до керівних органів Спілки;

Брати участь у роботі з’їздів, конференцій та інших заходах, що їх організовує Спілка, як безпосередньо, так і через своїх представників для виконання статутних завдань;

Одержувати методичну, консультативну та іншу допомогу, яу надає Спілка, отримувати методичні посібники та інші матеріали, що видаються Спілкою;

Вносити пропозиції щодо вдосконалення діяльності Спілки;

Звертатися до Спілки за захистом своїх соціальних та професійних прав, законних інтересів, зокрема, з приводу необґрунтованого притягнення до дисциплінарної відповідальності, позбавлення права займатися адвокатською діяльністю;

Користуватися культурними, соціально-побутовими та матеріальними благами, що їх надає Спілка;

Вносити до органів Спілки запити і пропозиції та отримувати інформацію про діяльність Спілки, щодо питань, пов’язаних із статутною діяльністю Спілки;

Публікувати свої наукові праці у виданнях Спілки на умовах, затверджених Правлінням;

За згодою Правління Спілки використовувати емблему Спілки;

Користуватись послугами створених Спілкою підприємств і організацій на пільгових умовах;

Вийти із Спілки у порядку та на умовах, передбачених цим Статутом;

Мати інші права, передбачені законодавством України та рішеннями керівних органів Спілки.

Член Спілки зобов’язаний:

Дотримуватися Статуту Спілки;

Виконувати рішення З’їзду, Ради, Правління та вимог внутрішніх документів органів Спілки;

Дотримуватися норм моралі і професійної етики;

Брати активну участь у роботі регіонального відділення та органу Спілки, до якого він обраний;

Сприяти проведенню у життя рішень керівних органів Спілки, дбати про зміцнення авторитету Спілки, не допускати дій, що її дискредитують;

Своєчасно сплачувати членські та інші внески у розмірі і порядку встановленому керівними органами Спілки;

Повідомляти про набуття членства в іншій громадській організації адвокатури;

Інформувати органи Спілки про відомі їм факти, які можуть негативно вплинути на діяльність Спілки, а також про факти порушення цього Статуту;

Нести інші обов’язки, передбачені чинним законодавством України, цим Статутом та іншими документами керівних органів Спілки.

4.11. Рішення про припинення членства ( відрахування чи виключення) може бути прийняте З’їздом, Радою, Правлінням Спілки або загальними зборами регіонального відділення відповідно до Положення про регіональне відділення Спілки. Рішення про відрахування також може бути прийнято правлінням регіонального відділення Спілки.

4.11.1. Рішення про виключення, прийняте Правлінням Спілки або зборами регіонального відділення, може бути протягом місяця оскаржене до З’їзду або Ради Спілки. Рішення З’їзду, Ради Спілки з питань виключення із Спілки є остаточними.

29. Керівними органами Спілки адвокатів України є: з’їзд, Рада, Правління, Ревізійна комісія.

Вищим керівним органом Спілки є з’їзд, який скликається не рідше одного разу на п’ять років. Делегати на з’їзд обираються на загальних зборах відділень Спілки. Позачерговий з’їзд Спілки скликається у тримісячний строк з ініціативи Ради, а також на вимогу Правління, Ревізійної комісії Спілки або не менш як 1/3 членів Спілки. З’їзд вважається правомочним, якщо в його роботі бере участь не менше 2/3 обраних депутатів.

З’їзд Спілки розглядає будь-які питання, що стосуються діяльності Спілки, заслуховує звіт про роботу Спілки.

До компетенції з’їзду відноситься :

а) затвердження Статуту Спілки, внесення до нього змін і доповнень, затвердження Положення про Ревізійну комісію;

б) обрання президента, першого віце-президента, віце-президентів, Ревізійної комісії;

в) формування Ради Спілки.

Для внесення змін у Статут Спілки потрібно не менше 2/3 голосів делегатів, які беруть участь у роботі з’їзду.1

З’їзд Спілки прямим таємним або відкритим (за рішенням з’їзду) голосуванням обирає з числа делегатів з’їзду Президента, першого віце-президента, віце-президентів строком на п’ять років. Для їх обрання необхідно набрати більше 50% голосів делегатів, які беруть участь у роботі з’їзду. Президент, перший віце-президент, віце-президенти можуть виконувати свої обов’язки на штатній основі, громадських засадах та за сумісництвом. Президент, перший віце-президент, віце-президенти, члени Ради, члени Правління, голова і члени Ревізійної комісії можуть бути достроково відкликанні за рішенням з’їзду.2

Президент Спілки здійснює загальне керівництво Спілкою, роботою Ради, Правління та Секретаріату Спілки, подає звіти про роботу Спілки, представляє Спілку в державних органах, судах, громадських і міжнародних організаціях, зокрема у Вищій кваліфікаційній комісії адвокатури, підписує від імені Спілки, Ради, Правління та Секретаріату документи, здійснює інші дії згідно із Статутом. Президентом САУ є Ізовітова Лідія Павлівна.

Віце-президенти обираються з числа делегатів з’їзду і за посадою входять до складу Ради та Правління Спілки. На віце-президентів покладається забезпечення постійного зв’язку між керівними органами Спілки та адвокатами на місцях, координація діяльності відділення Спілки, сприяння виконанню рішень Спілки в регіонах України. Перший віце-президент координує роботу віце-президентів Спілки та голів постійних комісій Спілки.

У період між з’їздами вищим керівним органом Спілки є Рада Спілки. До складу Ради входять представник від кожного регіонального відділення, який обирається загальними зборами регіонального відділення в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі на підставі положення про нього; у разі вибуття члена Ради, Рада за поданням відділення Спілки має право на період до наступного з’їзду залучити до складу Ради виконуючого обов’язки члена Ради. До складу Ради за посадою делегуються президент Спілки, перший віце-президент і віце-президенти Спілки, голови регіональних відділень в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, голови та їх заступники та члени постійних комісій Спілки.3

Рада Спілки: визначає плани роботи Спілки; розглядає питання статутної діяльності Спілки; затверджує бюджет Спілки і розглядає звіт про його виконання; заслуховує звіти президента Спілки, комісій, здійснює інші функції згідно із Статутом, крім віднесених до виключної компетенції з’їзду; щорічно заслуховує звіти Правління; встановлює компетенцію і затверджує положення про постійні та тимчасові комісії Спілки; затверджує символіку й атрибути Спілки, положення про почесні звання, нагороди та відзнаки Спілки адвокатів України; за пропозиціями комісій Спілки приймає загальні для неї програми; скликає з’їзди Спілки та встановлює норму представництва; звітує перед з’їздом про свою діяльність; затверджує річні бюджети Правління Спілки і розглядає звіти про їх виконання; затверджує рішення Правління Спілки про вступ Спілки до інших громадських організацій та вихід з них; вирішує інші питання діяльності Спілки, що не входять до виключної компетенції з’їзду Спілки.4

Основна форма роботи Ради Спілки – пленарні засідання, які проводяться за необхідності, але не рідше одного разу на рік.

Засідання Ради проводяться з ініціативи Правління Спілки, на вимогу президента Спілки, першого віце-президента, Ревізійної комісії або не менше третини членів Ради Спілки.

Виконавчим органом Спілки є Правління, до складу якого входять президент Спілки, перший віце-президент, віце-президенти Спілки з діяльності в регіонах, віце-президент Спілки з міжнародних зв’язків і голови постійних комісій Спілки. Правління розробляє пропозиції та готує матеріали для розгляду на з’їздах, засіданнях Ради Спілки та здійснює виконання їх рішень; формує постійні й тимчасові комісії; організовує господарську та іншу поточну роботу Спілки.5

Для технічного забезпечення роботи Спілки діє Секретаріат, який очолює Голова Секретаріату. Кількісний склад Секретаріату та його Голова затверджуються Правлінням Спілки.

Ревізійна комісія обирається в кількості трьох осіб строком на п’ять років і діє згідно з Положенням про Ревізійну комісію, яке затверджується з’їздом.

32. Стаття 6. Професійні права адвоката

При здійсненні професійної діяльності адвокат має право:

представляти і захищати права та інтереси громадян і юри­дичних осіб за їх дорученням у всіх органах, підприємствах, установах і організаціях, до компетенції яких входить ви-рішення відповідних питань;

збирати відомості про факти, які можуть бути використані як докази в цивільних, господарських, кримінальних справах і справах про адміністративні правопорушення, зокрема:

запитувати і отримувати документи або їх копії від підпри­ємств, установ, організацій, об'єднань, а від громадян - за їх згодою;

ознайомлюватися на підприємствах, в установах і організа­ціях з необхідними для виконання доручення документами і матеріалами, за винятком тих, таємниця яких охороняється законом;

отримувати письмові висновки фахівців з питань, що по­требують спеціальних знань;

застосовувати науково-технічні засоби відповідно до чин­ного законодавства;

доповідати клопотання і скарги на прийомі у посадових осіб та відповідно до закону одержувати від них письмові мо­тивовані відповіді на ці клопотання і скарги;

бути присутнім при розгляді своїх клопотань і скарг на за­сіданнях колегіальних органів і давати пояснення щодо суті клопотань і скарг;

виконувати інші дії, передбачені законодавством.

Стаття 7. Обов'язки адвоката

При здійсненні своїх професійних обов'язків адвокат зо­бов'язаний неухильно додержувати вимог чинного законо­давства, використовувати всі передбачені законом засоби за­хисту прав і законних інтересів громадян та юридичних осіб і не має права використовувати свої повноваження на шкоду особі, в інтересах якої прийняв доручення, та відмовитись від прийнятого на себе захисту підозрюваного, обвинуваченого, підсудного.

Адвокат не має права прийняти доручення про подання юридичної допомоги у випадках, коли він у даній справі подає або раніше подавав юридичну допомогу особам, інтереси яких суперечать інтересам особи, що звернулася з проханням про ведення справи, або брав участь як слідчий, особа, що провадила дізнання, прокурор, громадський обвинувач, суд­дя, секретар судового засідання, експерт, спеціаліст, пред­ставник потерпілого, цивільний позивач, цивільний відпові­дач, свідок, перекладач, понятий, а також коли в розслідуванні або розгляді справи бере участь посадова особа, з якою адво­кат перебуває в родинних стосунках.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]