Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ортодонтия.doc
Скачиваний:
44
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
178.18 Кб
Скачать

31.Хірургічні втручання в комплексному лікуванні ортодонтичних хворих.

Хірургічні методики, які застосовують при лі­куванні зубошелепних аномалій, можна поділити на наступні групи:

на м 'яких тканинах- пластика вкороченоївуздеч­киязика; переміщеннямісцяприкріплення вуз­дечки губи (верхньої або нижньої); пластика в ділянці тяжів слизової оболонки; поглиблення присінка порожнини рота: вирівнювання супраментальної шкірної складки;

на зубах і зубних рядах- оголення коронки ретенованого зуба; сепарація зубів, що злилися, одномоментний поворот зуба навкруг своєї осі; ре­плантація або трансплантація зуба; видалення над комплектних і окремих комплектних зубів;

на альвеолярному відростку- проводиться компактостеотомія (найбільш поширені лінійна, тунельна, ґратчаста); нащелепах:остеотомія і остеоектомія.

32. Методи стимуляції ортодонтичного лікування (хірургічні, фізіотерапевтичні, біологичні)їх суть, вікові показання.

Стимуляція процесів остеорепарації - це комп­лекс заходів, направлений на резорбцію кісткової тканини альвеолярного відростка і утворення нових шарів кістки в місцях, що не підлягають тиску.

На першому етапі ортодонтнчної дії процеси стимуляції направлені на подолання бар'єру за­хисних сил організму і процеси руйнування, роз­смоктування кістки повинні переважати над про­цесами утворення нової кістки.

На другому етапі процеси руйнування і утво­рення тканини повинні бути по можливості урів­новажені.

На третьому, завершальному, етапі процеси стимуляції повинні бути направлені на приско­рення механізму перетворення нового кісткового утворення на повноцінну кісткову тканину, тобтопроцесирегенераціїповинніпереважати над про­цесамирозсмоктування. Чим міцнішою буде кіст­кова тканина після закінчення ортодонтичного лі­кування. Тим менше рецидивів, оскільки рецидиви виникають від недостатнього ретенційного періо­ду, від незакінченого лікування.

До механізмів стимуляції процесів остеорепарації можуть бути віднесені наступні категорії дій: медикаментозна терапія, фізіотерапія (масаж, вакуум, використовування різних видів струмів, магнітних та ультразвукових полів), хірургічні втручання в ділянці перемішуванихзубів.

Активатори функціональної дії - це комп­лекс ортодонтичних пристосувань, кожний з якихможна використовувати в окремому випадку для функціональної дії на ортодонгичний пристрій, а через нього - на переміщуваний зуб (зуби). Функ­ціональні оргодонтичні активатори можуть бути розташовані в порожнині рота і приводитися в дію зубами протилежно їщелепи, а можуть розташову­ватися зовні порожнини рота і приводитися в дію механічним або електромеханічним шляхом.

33.Фізіотерапевтичні методи стимуляції ортодонтичного лікування(вібраційний вплив, механізм дії, показання та протипоказання до застосування)

Действие низкочастотной вибрации на ткани зуба и пародонта в процессе ортодонтического лечения изучали Г.И. Лютик, С.И. Дорошенко. Вибрация передается через зуб, на который прикладывается, по периодонту, вызывая эффект «насоса», стимулирующий гемодинамику, процессы тканевого обмена, а, следовательно, и активизирующий процессы резорбции и костеобразования. Использование вибрационного воздействия при ортодонтическом лечении аномалий положения зубов и зубочелюстных деформаций позволяет сократить сроки перемещения зубов в 1,5-2 раза.