Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3stovp_6pt.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

14.Поліморфні перетворення металу (на прикладі кривої охолодження заліза)

Поліморфні перетворення за своїм механізмом - кристалізаційний процес, який відбувається шляхом утворення та зростання зародків нової фази.

При поліморфних перетвореннях змінюється не тільки будова кристалічної гратки металу, а й його властивості — об'єм, пластичність, здатність розчиняти в собі різні домішки

При переході метала з одного кристалічного стану до іншого відбувається не тільки зміна кристалічної структури, але й процес фазової перекристалізації, пов'язаної з утворенням абсолютно нових кристалічних зерен.

15.Поняття діаграм фазового стану сплавів,методи побудови діаграм.

Коли є велика кількість кривих охолодження сплавів, різного хімічного складу можна побудувати діаграму стану. Для цього переносять критичні точки ряду сплавів даної системи в координати, температуру на вісь ординат, час на вісь абсцис, і з’єднують температури початку і кінця кристалізації, так получається графічне зображення фазового стану сплавів.

16. Класифікація найпростіших діаграм стану.

В залежності від характеру взаємодії компонентів у сплаві всі діаграми фазового стану поділяють на 4 основні групи.

І роду: компоненти необмежено розчинні в рідкому стані і зовсім не розчинні, та хімічно не взаємодіють в твердому стані, а лише утворюють впорядковані механічні суміші.

ІІ роду: компоненти необмежено розчинні в рідкому і твердому станах.

ІІІ роду: компоненти необмежено розчинні в рідкому і обмежено розчинні в твердому

IV роду: компоненти необмежено розчинні в рідкому стані, а в твердому стані утворюють стійку хімічну сполуку

17.Діаграма першого роду з евтектичною кристалізацією

І роду: компоненти необмежено розчинні в рідкому стані і зовсім не розчинні, та хімічно не взаємодіють в твердому стані, а лише утворюють впорядковані механічні суміші.

Механічна суміш двох і більше видів кристалів, що одночасно кристалізувались з рідини, називається евтектикою. На кривій охолодження 0-2 відповідає охолодженню рідкого сплаву, 2-2’ – кристалізацію евтектики і 2’-3 – охолодження зкристалізованого сплаву.

19.Залізо-вуглицеві сплави, загальна харектиристика(сталі, чавуни)

Чисте залізо має обмежене застосування. В техніці зазвичай використовують сплави заліза з вуглецем, які поділяють на сталі і чавуни. Сталі містять до 2.14 % вуглецю, а чавуни — від 2,14 до 6.67 % вуглецю і навіть більше.

20.характеристика фаз та структурних складових в системі залізо-цементит.

В системі залізо-вуглець існує 2 види взаємодії: хімічна та розчинення вуглецю в залізі. При хімічні взаємодії утворюється сполука Fe3C (6.67%C), що відноситься до класу карбідів і називається Цементитом. Цементит дуже твердий і крихкий і в чистому вигляді не використовується. В наслідок розчинення вуглецю в залізі утворюється 2 типи обмежених твердих розчинів. Твердий розчин ферит (Feα(C (0.02%))). Він маломіцний і пластичний, не має високої твердості. Чистий ферит – технічне залізо, армко залізо.

Feγ(С(2.14%)) – аустеніт. Має гранецентровану гратку. Він є високотемпературною фазою. Більш міцний ніж ферит і відзначається високою в’язкістю. Таким чином в залізовуглецевих сплавах існує 4 фази.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]