Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3stovp_6pt.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

21.Мікроструктури сталей(з використанням діаграми Fe-Fe3c)

доевтектоїдні, що вміщують до 0,8 %С. Структура цих сталей - світлі зерна фериту та темні перліту. Разом із збільшенням вмісту вуглецю кількість перліту збільшується, а фериту - зменшується .Евтектоїдна, що вміщує 0,8 %С. Структура сталі перлітна. Заевтектоїдна, що вміщує понад 0,8 %С. Структура цих сталей -темні зерна перліту, на границі між ними світла сітка цементиту.Властивості сталі, як і структура, залежать від вмісту вуглецю. Структуру сталей формують дві фази: пластичний та м'який фериті крихкий, твердий цементит.Із збільшенням вмісту вуглецю в сталі кількість цементиту зростає, а фериту знижується, що і зумовлює підвищення твердості та зниження пластичності і в'язкості. Частки цементиту збільшують границю міцності та границю текучості. Проте при вмісті вуглецю більше 0,8...1,O % границя міцності зменшується, що пояснюється виділенням у таких сталях по межах перлітних зерен суцільної сітки дуже крихкого вторинного цементиту.

22.Мікроструктури білих чавунів(з використанням діаграми Fe-Fe3c)

Чавунами називають залізовуглецеві сплави, що містять у собі понад 2,14 %С. При підвищених швидкостях охолодження одержують білі чавуни. В них весь вуглець перебуває в зв'язаному стані у вигляді хімічної сполуки із залізом - цементиті, що надає зламам таких чавунів білий колір. Білі чавуни, фазові перетворення в яких проходять згідно з метастабільною діаграмою Fe - Fe3C, поділяють на доевтектичні, евтектичні та заевтектичні. Структура доевтектичних білих чавунів, тобто чавунів з вуглецем до 4,3 %, складається з великих темних зерен перліту дендритної форми, світлого вторинного цементиту, що оточує ці зерна, та ледебуриту, що має плямисту структуру (темні невеликі зернятка перліту на фоні (тлі) світлого цементиту). Евтектичний чавун з 4,3 %С має ледебуритну структуру. У заевтектичних білих чавунах, що вміщують від 4,3 %С до 6,67 %С, окрім ледебуриту, в структурі присутні великі світлі голки (пластини) первинного цементиту. Через велику кількість цементиту білі чавуни дуже тверді та крихкі.

23.Сталі Гарфільда, хімічний склад, властивості, застосування.

СтальГадфільда​​-сталь (11-14,5% Mn,0,9-1,3% З) звисокимопоромзносу (стирання) при великих тискахабо ударнихнавантаженнях,таксамо длянеїхарактернависокапластичність. СтальГадфільда​​сильнонаклепуєтьсяприударнихнавантаженнях.З неївиготовляютьтракигусеницьтанків, тракторів, машин, щоки дробарок, рейкові хрестовини,стрілочні переводи, що працюють вумовахударнихнавантажень істирання.Злиткизі сталірідкопіддаються додатковійобробці, оскількивона поганообробляєтьсярізаннямчерезнаклепуповерхні впроцесірізання.

24.Класифікація вуглецевих сталей за мікростроструктурою та призначенням.

За призначенням сталі поділяють на:

-конструкційні

-інструментальні(0.7-1.3)%вуглецю

-сталі спец призначення

За мікроструктурою(згідно діаграми стану залізо-цементит) сталі поділяють:

-доевтектоїдні з структурою ферум+перліт (Ф+П)вуглець 0.02-0.8 %

-евтектоїдну з структурою перліт, вуглець – 0.8 %;

-заевтектоїдні з структурою перліт+цементит вториний(П+Ц2) вуглець – 0.8-2.14%

18.Діаграма другого роду, міжкристалічна ліквація.

ІІ роду: компоненти необмежено розчинні в рідкому і твердому станах.Ліквація- властивістьсплавів розпадатисяприпереходіз рідкогоу твердий станнаскладовічастини абоокремісполуки,якімаютьрізніточкиплавлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]