Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3stovp_6pt.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

25.Ізотермічні перетворення в залізо-вуглицевих сплавах.

В системо залізо вуглець існує пари ізотермічних перетворень:

Перитектичне (0.1-0.51% С) відбувається при температурі 1499градусів С., описується лінією на діаграмі АyВ - ферит (Ф)

Ефтектичневідбувається в сплавах з вмістом вуглецю від 2.14-6,67% С., при температурі 1147градусів С, лінія на діаграмі ЕCF - ледебурит (Л)

Евтектоїднев сплавах з вмістом вуглецю від 0.02-6.67 % при температурі 727 градусів С. Лінія на діграміPSK - перліт (П)

26.Вплив пластичної деформації на мікроструктуру металів.

Пластична деформація - деформація, яка викликає зміну форми виробу після зняття навантаження, тобто  надає залишкову деформацію. Під час пластичної деформації одна частина кристалу переміщується відносно іншої. Якщо навантаження забрати, то деформація не зникне, тобто переміщена частина кристалу не повернеться на попереднє місце. Крім того, пластична деформація супроводжується подрібненням блоків-мозаїк всередині зерен, а при значних ступенях деформації спостерігається також помітна зміна форм зерен і їх розміщення в просторі. При цьому між зерна, а деколи і всередині зерен виникають пустоти.

27.Явище наклепу, причини, що його викликають.

Процес збільшення міцності металу під дією пластичної деформації називають наклепом. Кристалічна структура пластично деформованого металу характеризується не тільки деформуванням кристалічної гратки, але і певним орієнтуванням зерен — текстурою. Безладно орієнтовані кристали під дією деформації повертаються осями найбільшої міцності уздовж напрямку деформації. Зі збільшенням деформації ступіньтекстурованості зростає і при великих ступенях деформації досягає 100%, тобто всі зерна виявляються однаково орієнтовані відповідно до напрямку пластичної деформації, при цьому внаслідок ковзання форма їх з округлої перетворюється в витягнуту в напрямку дії деформованого зусилля (рис 2.4.). Таким чином, внаслідок наклепу змінюється форма зерен, а їх розмір (об"єм) залишається незмінним. Знижується також корозійна стійкість, магнітна проникність і густина металу.

28.Явище рекристалізації, правило Бочвара

Рекресталізація - утворення нових рівновісних зерен і зняття наклепу. Чим більша ступень деформації, тим нижче температура рекристалізації. Вона залежить також від чистоти металу і складає деяку долю від температури плавлення Трекр = аТпл. Коефіцієнт а=0,1 - 0,2 для дуже чистих металів, а=0,35 - 0,4 для металів технічної чистоти, а=0,7 - 0,8 для сплавів.  При нагріванні наклепаного металу не відновлюється старе зерно, а з'являється зовсім нове зерно, розміри якого можуть істотно відрізнятися від вихідного. Після утворення нових зерен, яке відбувається на границях деформованих, починається процес збиральної рекристалізації і розмір зерен збільшується. Остаточний розмір зерна залежить від ступеню пластичної деформації. Із збільшенням температури величина зерна, збільшується, йде процес збиральної рекристалізації: ріст окремих зерен за рахунок дрібних сусідніх. Від розміру зерен залежать властивості металів, і, в першу чергу, ударна в'язкість, яка знижується з збільшенням розміру зерна. В результаті рекристалізації утворюється рівновісна структура, знижується міцність металу, викликана наклепом, і збільшується пластичність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]