Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3stovp_6pt.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
20.09.2019
Размер:
146.94 Кб
Скачать

29.Фактори, що впливають на рекристалізацію, критичний ступінь рекристалізації

Рекристалізації, один з видів термічної обробки матеріалів (металів і сплавів), що приводить до підвищення структурної досконалості і зменшенню вільної енергії матеріалу в межах даної фази.Швидкістьрекристалізаціїекспоненціальнозростаєз підвищеннямтемператури.Температурарекристалізаціїзалежитьвід складусплаву.Температура початкурекристалізаціївизначаєтемпературнийрівеньрозміцненняметалів ісплавів ізменшуєтьсязі збільшеннямступенядеформації ітривалостівідпалу. Рекристалізаціяпереводитьречовинувстан з більшоютермодинамічноюстійкістю:при первиннійрекристалізаціїце відбуваєтьсязарахунок зменшенняспотворень,внесенихдеформацією,призбиральнійта вториннійрекристалізації- зарахунок зменшеннясумарної поверхнікордонівміжзернами. Критична деформація - ступіньдеформації,після якоїспостерігаєтьсярізке зростаннязереннаклепаногометалуприрекристалізації(Iроду)або післязакінченнягарячоїдеформації (рекристалізація IIроду).Інодіспостерігаютьінтенсивнийрістрекрісталлізованногозернапридужевисокихступеняхдеформації.У зв'язкуз цим дляполікристалічнихматеріалів підкритичноїдеформацієюрозуміютьмінімальнуступіньдеформації,якавикликаєпоявупершого максимумунакривихзалежності величинизернавід ступенядеформації.

34Конструкційна міцність сталі

Конструкційна міцність – узагальнений показник якості виробу. Сьогодні найперспективнішим напрямом підвищення КМ металів та їх сплавів є отримання ультрадрібного зерна з розвиненою субструктурою комірчастого типу. Ще вищу КМ можна реалізувати при переході розміру зерна в нанометровий діапазон. Однак отримати нанокристалічну структуру в масивному виробі технологічно дуже складно.

30.Холодна та гаряча пластична деформація

Пластична деформація - деформація, що супроводжується незворотними змінами форми й розмірів тіла. З погляду мікроскопічної будови тіла при пластичній деформації принаймні частина атомів розривають хімічні зв'язки й покидають свої потенціальні ями. Таким чином, пластична деформація супроводжується масопереносом. В кристалічних твердих тілах пластична деформація зумовлена ковзанням дислокацій.

Гаряча деформація – пластична деформація металу при високих температурах,коли процес деформаційного зміцнення супроводжується поверненням і повною рекристалізацією, і в момент закінчення деформації не рекресталізовані зерна відсутні.Якщо деформація супроводжується поверненням і частковою рекристалізацією, то говорять про неповну гарячу деформацію.

Холодна деформація – пластична деформація,при якій відбувається зміцнення і відсутнє знеміцнення. Якщо деформаційне зміцнення супроводжується поверненням, то говорять про неповну холодну деформацію або теплу деформацію. Деформацію сталей при кімнатній або близькій до неї температури відносять до холодної деформації.

31.Вуглицеві сталі, класифікація за якістю, маркування

Вуглецеві сталі за якістю поділяють на 4 типи:

  • Сталі звичайної якості (вміст S і P 0.04…0.06% кожного)

  • Якісні сталі (0.035%)

  • Високоякісні сталі (0.025%)

  • Особливо високоякісні сталі. (0.015%)

Мірою якості сталі є вміст шкдливих домішок сірки і фосфору. Чим їх більше, тим нижча якість. Залежно від групи якості їх маркують Сталь 0…6 (порядковий номер за ГОСТом).

За типом поставки сталі звичайної якості маркують: А – поставляється за механічними властивостями; Б – за хімічними властивостями (піддаються термічній обробці); В – механічними властивостями і хімічним складом (піддаються всім видам обробки).

Сталь 0,5, 0,8, …, 80 – вміст вуглецю в сотих.

Автоматні сталі – А20, А12… сталі цієї групи мають підвищений вміст фосфору. При різанні дають особливий вид стружки (сколу або облому) і легко обробляються на автоматних лініях.

Якісні вуглецеві сталі використовуються як конструкційні. Вони позначаються великою буквою У і цифрою, що показує вміст вуглецю в сплаві.

У7А-У13А – високоякісні. Використовуються як інструментальні.

У10Ш, У12Ш… - особливо високоякісні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]