Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси(іспит).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
183.48 Кб
Скачать
  1. Особливості формування фондів нагромадження та споживання на підприємстві.

Фонд нагромадження:

  • за рахунок власних коштів

  • за рахунок позикових коштів

Фонд споживання:

  • у натуральній формі

  • у грошовій формі

Фонд нагромадження — частина національного доходу, що використовується на розширене відтворення, збільшення невиробничих фондів, створення державних резервів і запасів.

Нагромадження здійснюється шляхом капітальних вкладень. Але це не означає, що нагромадження і капітальні вкладення - тотожні поняття й кількісно збігаються.

Структура фонду нагромадження визначається співвідношенням між фондом виробничого нагромадження і фондом невиробничого нагромадження.

Підвищення ефективності капітальних вкладень означає збільшення випуску потрібної для суспільства і прогресивної продукції при найменшій сумі вкладень або зменшенні питомих капітальних вкладень на одиницю продукції.

Вирішальним засобом підвищення ефективності капітальних вкладень виступає науково-технічний прогрес.

Перехід до ринкових відносин вимагає впровадження спеціальних заходів щодо підвищення ефективності нагромадження. Насамперед передбачено послідовний перехід до ринку будівельної продукції.

Фонд споживання — частина національного доходу, що використовується для задоволення невиробничих потреб (особистих і суспільних), а також на утримання організацій невиробничої сфери.

До Ф.с.п. зараховують грошові та натуральні виплати, які мають індивідуальний характер, реально збільшують доходи працівників.

  1. Сутність оборотного капіталу та особливості його кругообігу.

Оборотний капітал- активи які протягом одного виробничого циклу або календарного року можуть бути перетворені в гроші.

Оборотний капітал – кошти які підприємство авансує в оборотний капітал з метою забезпечення безперервного вироб-тва продукції та отримання прибутку.

Ознаки оборотного капіталу:

  1. В залежності від функціонування в процесі виробництва оборотні виробничі фонди і фонди обігу

  2. Залежно від методів планування, практики контролю та управління оборотні кошти поділяються на нормовані та ненормовані

  3. За джерелами формування оборотні кошти поділяються на власні, запозичені, залученні

  4. В залежності від ліквідності: абсолютно ліквідні засоби, кошти в касі, на поточних і валютних рахунках в установах банку, вкладені в цінні папери.

  5. В залежності від ступеня ризику вкладання капіталу: оборотний капітал з мінімальним, малим , середнім, високим ризиком вкладення.

  6. В залежності від предметно – майнового змісту оборотний капітал поділяється на предмети праці готову продукцію і товари , грошові кошти та кошти в розрахунках.

  7. В залежності від стандартів обліку та відображення в балансі підприємства: оборотні активи в запасах , грошових коштах, розрахунках та інші оборотних активах.

Взагалі поняття капітал виступає в 3 формах:

  • Грошовій

  • Продуктовій

  • Товірній

При цьому традиційно виділяють такі стадії руху оборотного капіталу:

  • Грошову

  • Виробничу

  • Товарну

На першій стадії під час руху авансування коштів здійснюється придбання й нагромадження необхідних виробничих запасів.

На виробничій стадії відбувається виробниче споживання запасів та створення продукції

На третій стадії готова продукція приймає грошову форму яка одночасно стає початком наступної стадії кругообігу капіталу

Кругообіг оборотного капіталу здійснюється за такою схемою:

Г- Т…В…Т1- Г

Функції оборотного капіталу:

  • Виробнича - забезпечує безперервність процесу вир-тва при постійному процесі формування на підприємстві запасів матеріальних ресурсів.

  • Платіжно-розрахункова – передусім впливає на стан тієї частини коштів , яка вилученна до сфери обігу, впливає безпосередньо на стан розрахунків і грошовий оборот.