Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси(іспит).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
183.48 Кб
Скачать
  1. Методика фінансового аналізу підприємств України.

Для проведення фін. аналізу суб’єктів господ. України, пропонуються такі групи показників:

1.Оцінка майнового стану- дає змогу зясувати джерела формування майна й оцінити як воно використовується;

2.Оцінка ліквідності- можливість п-ства своєчасно та в повній мірі провести розрахунки за своїми зобов’язаннями;

3.Оцінка фін. стійкості- дає можливість визначити фін. запас міцності п-ства, тобто стабільність його діяльності з позиції довгостр. Перспективи;

4.Оцінка ділової активності- виявляється в динаміці його розвитку, досягненні намічених цілей, позширенні ринків збуту;

5. Оцінка рентабельності- х-ризують економічну ефективність фін.-госп. Діяльності п-ства.

  1. Характеристика стадій фінансового планування

1)Складання системи прогнозних фінансових звітів, на основі яких аналізується вплив показників оперативного планування на плановий прибуток.

Дана система використання для контролю діяльності вона дає змогу виявляти відхилення від плану, що має велике значення для орієнтації і успіху фірми в економічній обстановці, яка швидко змінюється внаслідок жорсткої конкуренції.

2)Визначення системи фінансового забезпечення

3)Складання (формування) прогнозів на 3-5 років на цій стадії встановлюють як внутрішні так і зовнішні джерела фінансування.

4)Формування системи контролю за використанням внутрішніх фінансових коштів підприємства.

5)Розробка заходів з коригування плану – це одна з найважливіших стадій плану.Якщо змінюються загальні умови економічного розвитку на які орієнтуються при упорядкуванні плану, то переглядають усі економічні фінансові показники.

Фінансовий план складається з таких основних форм:

1)Звіт «Про зміни фінансового стану»

2)Капіталовкладення (інвестиції).

3)Варіанти проектів фінансових звітів.

4)План фінансування із зовнішніх джерел.

5)Баланс поточних коштів.

  1. Аналіз джерел коштів підприємства та їх використання.

Джерела коштів:

  • Зменшення активів (їх продаж)

  • Зростання заборгованості (позика грошей)

  • Приріст капіталу (прибутку)

Напрями використання коштів:

  • Збільшення активів (купівля нового обладнання)

  • Зменшення заборгованості (оплата боргів)

  • Зменшення капіталу (виплата девідентів)

  1. Методи визначення фінансових потреб підприємства.

1)Метод відсотків товарообігу – полягає в тому, щоб показати як можна розрахувати фінансові потреби в робочому капіталі, він передбачає, що зміна обсягу продажу продукції впливає на розмір активів необхідних підприємству.

2)Метод балансу надходжень – передбачає майбутнє фінансової потреби підприємства.

До виплат належать:

  • Платежі

  • Закупка товарів

  • Зарплата

  • Оплата відсотків

  • Оренда

3)Метод обліку оборотності коштів:

Мінімальна необхідність = Річні витрати /оборотність коштів

Оборотність коштів = 360 днів /кількість днів між закупками і надходженнями від продажу продукції.

  1. Методи планування фінансових показників

Планування фінансових показників здійснюється за допомогою певних методів.

Методи планування –це конкретні способи і прийоми розрахунків показників. При плануванні фінансових показників можуть застосовуватися наступні методи:нормативний,розрахунково-аналітичний,балансовий,метод оптимізації планових рішень,економіко-математичне моделювання.

Метод економічного аналізу використ.для визначення основних закономірностей,тенденцій в русі натуральних і вартісних показників,внутрішні резерви підприємства.

Нормативний метод.Сутність цього методу полягає в тому,що на основі заздалегідь встановлених норм і техніко-економічних нормативів розраховується потреба господарюючого суб’єкта у фінансових ресурсах і в їх джерелах.Такими нормативами є ставки податків,ставки тарифних внесків та зборів,норми амортизаційних відрахувань,нормативи потреби в оборотних коштах та ін..

Розрахунково-аналітичний метод.Сутність цього методу планування фінансових показників поляг.в тому,що на основі аналізу досягнутої величини фінансового показника,прийнятого за базу,та індексів його зміни у плановому періоді розрах.планова величина цього показника.Даний метод планування широко застос.в тих випадках,коли відсутні техніко-економічні нормативи,а взаємозв’язок між показниками може бути встановлена побічно,на основі аналізу їх динаміки і звя’зків.

Балансовий метод.сутність цього методу полягає в тому,що шляхом побудови балансів досягається ув’язка наявних фінансових ресурсів та фактичної потреби в них. Балансовий метод застос.насамперед при плануванні розподілу прибутку та інших фінансових ресурсів,плануванні потреби надходжень коштів у фінансові фонди-фонд накопичення,фонд споживання.

Метод оптимізації планових рішень.суть цього методи полягає в розробці декількох варіантів планових розрахунків,з тим щоб вибрати з них найбільш оптимальний.При цьому можуть застосовуватися різні критерії вибору:мінімум приведених витрат,максимум наведеного прибутку;мінімум вкладення капіталу при найбільшій ефективності результату;мінімум поточних витрат;мінімум часу на оборот капіталу,тобто прискорення оборотності коштів.

Економіко-математичне моделювання.сутність цього методу поляг.в тому,що воно дозволяє знайти кількісне вираження взаємозв’язків між фінансовими показниками та факторами ,їх визначальними.Цей зв'язок виражається через економіко-математичну модель.Економіко-математична модель представляє собою точний математичний опис економічного процесу,тобто опис факторів,що характериз.структуру та закономірності зміни даного економічного явища за допомогою математичних символів і прийомів.