Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фінанси(іспит).docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
21.09.2019
Размер:
183.48 Кб
Скачать
  1. Фінансова звітність підприємств.

Звітність-це система показників у формі таблиці,які відображають обсяг і результати діяльності підприємства.Її складання-завершальний етап облікової роботи.

Фінансова звітність визначена П(С)БО 1 як бухгалтерська звітність ,яка відображає фінансовий стан підприємства і результати його діяльності за звітний період .Метою такої звітності є забезпечення загальних інформаційних потреб широкого кола користувачів,які покладаються на неї як на основне джерело фінансової інформації під час прийняття економічних рішень.

Для прийняття економічних рішень користувачам фінансових звітів необхідна інформація про фінансовий стан,результати діяльності та зміни і фінансовому стані підприємства. Зазначені інформаційні потреби обумовлені склад фінансової звітності:баланс,звіт про фінансові результати,звіт про власний капітал,примітки до звітів.

Принципи фінансової звітності:автономність,безперервність діяльності;зрозумілість-доступність для розуміння користувачів,які мають достатні знання в сфері ділового та економічного життя,бухгалтерського обліку;фактична собівартість-визначає пріоритет оцінки активів виходячи з витрат на їх виробництво та придбання;нарахування та відповідність доходів і вират;повне висвітлення інформації;послідовність-обрана підприємством облікова політика; обачність-обережність в процесі формування суджень ,розрахунків;надійність-у звітності не повинно бути суттєвих помилок;доречність-вплив економічні рішення користувачів,оцінку минулих ,теперішніх і майбутніх подій,прогнозування результатів діяльності,виправлення помилок у господарській діяльності;превалювання змісту над формою;єдиний грошовий вимір.

  1. Банкротство українських підприємств.

Під неспроможністю (банкрутством) підприємства розуміється придатність задовольнити вимоги кредиторів щодо оплати товарів(робіт, послуг), включаючи нездатність забезпечити обов’язкові платежі до бюджету і позабюджетних фондів, у зв’язку з перевищенням зобов’язань боржника над його майном чи у зв’язку з незадовільною структурою балансу боржника.

Причини банкрутства українських підприємств:

- внутрішні:

1) високий ступінь зносу основних фондів;

2) дефіцит власних оборотних коштів;

3) низький рівень використання виробничих потужностей;

4) недосконалий механізм ціноутворення ;

5) відсутність договірної дисципліни тощо.

- зовнішні:

1) політичні;

2) рівень розвитку науки та техніки;

3) економічні;

4) демографічні;

5) рівень розвитку конкуренції ;

6) міжнародна конкуренція тощо.

Нормативно – правова база:

  1. Закон України « Про банкрутство» 1992 року.

  2. Створено в Україні агентство з питань банкрутства;

  3. Видано Указ Президента України «Про додаткові заходи щодо посилення ефективності застосування процедур банкрутства.

Види банкрутства

Поняття банкрутства характеризується різними його видами. У законодавчій і фінансовій практиці виділяють наступні види банкрутства підприємств:

1. Навмисне банкрутство - навмисне приховання факту стійкої фінансової нездатності, шляхом надання недостовірних даних.

Ознаки навмисного банкрутства:

- надання недостовірних даних про фінансовий стан боржника;

- причинний зв'язок між такими даними і збитками, що несе кредитор;

- якщо сховане банкрутство є наслідком дії форс-мажорних обставин. Максимальні стягнення за навмисне банкрутство застосовуються у

випадках, коли сформована ситуація є наслідком різного роду зловживань і некомпетентного ведення фінансово-господарської діяльності.

2. Фіктивне банкрутство - свідомо помилкове оголошення підприємством про свою неспроможність з метою введення в оману кредиторів для одержання від них відстрочки (розстрочки) виконання своїх кредитних зобов 'язань або знижки сум кредитної заборгованості.

Виявлені факти фіктивного банкрутства переслідуються в карному порядку.

3. Навмисне банкрутство - навмисне створення (або збільшення) керівником або власником підприємства його неплатоспроможності; нанесення ними економічного збитку в інтересах інших осіб; свідомо некомпетентне фінансове керування.

Виявлені факти навмисного банкрутства переслідуються згідно закону.

4. Реальне банкрутство - повна нездатність підприємства відновити в майбутньому періоді свою фінансову стійкість і платоспроможність у силу реальних втрат використання капіталу.

Катастрофічний рівень втрат капіталу не дозволяє підприємству здійснювати ефективну діяльність, і воно стає банкрутом.

5. Технічне банкрутство - неплатоспроможність підприємства, викликана істотним простроченням його дебіторської заборгованості. Дебішорська заборгованість перевищує розмір кредиторської заборгованості, а сума активів значно перевершує обсяг фінансових зобов 'язань.