Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Оксана 31.07.12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
246.78 Кб
Скачать

2. Засоби і методи морального виховання дошкільників

2.1 Засоби морального виховання дошкільників

Моральне виховання визначається за допомогою певних засобів, серед яких необхідно вказати: художні засоби; природу; власну діяльність дітей; спілкування; навколишнє оточення.

1. Група художніх засобів: художня література, образотворче мистецтво, музика, кіно та ін Ця група засобів дуже важлива у вирішенні завдань морального виховання, оскільки сприяє емоційному забарвленню пізнаваних моральних явищ. Художні засоби найбільш ефективні при формуванні у дітей моральних уявлень і виховання почуттів.

2. Засобом морального виховання дошкільників є природа. Вона здатна викликати у дітей гуманні почуття, бажання піклуватися про тих, хто слабший, хто потребує допомоги, захищати їх, сприяє формуванню у дитини впевненості в собі. Вплив природи на моральну сферу особистості дітей багатогранно і при відповідній педагогічної організації стає значущим засобом виховання почуттів і поведінки дитини.

3 Засобом морального виховання дошкільників є власна діяльність дітей: гра, праця, вчення, художня діяльність. Кожен вид діяльності має свою специфіку, виконуючи функцію засобу виховання. Але цей засіб - діяльність як така - необхідно, перш за все, при вихованні практики моральної поведінки.

Особливе місце в цій групі засобів відводиться спілкуванню. Воно, як засіб морального виховання, найкраще виконує завдання коригування уявлень про мораль і виховання почуттів і відносин.

4 Засобом морального виховання може бути вся та атмосфера, в якій живе дитина, атмосфера може бути просякнута доброзичливістю, любов'ю, гуманністю або, навпаки, жорстокістю, аморальністю.

Навколишнє дитини обстановка стає засобом виховання почуттів, уявлень, поведінки, тобто вона активізує весь механізм морального виховання і впливає на формування певних моральних якостей. Вибір засобів виховання залежить від провідної задачі, віку вихованців, рівня їх загального й інтелектуального розвитку, етапу розвитку моральних якостей (тільки починаємо формувати моральне якість, або закріплюємо, або вже перевиховуємо).

2.2 Методи морального виховання дошкільників

Методи виховання - це шляхи, способи досягнення заданої мети виховання. У педагогіці існує кілька підходів до класифікації методів виховання (Ю. К. Бабанський, Б. Т. Лихачов, І. П. Підласий - в загальній і шкільної педагогіки; В. Г. Нечаєва, В. І. Логінова - в дошкільній педагогіці).

Для класифікації методів дослідники визначають якесь одна підстава, наприклад, активізацію механізму морального виховання. Пропонована класифікація об'єднує всі методи в три групи: - Методи формування моральної поведінки: вправи, доручення, вимога, виховують ситуації;

- Методи формування моральної свідомості: пояснення, умовляння, навіювання, прохання, етична бесіда, приклад;

- Методи стимулювання: заохочення, змагання, схвалення, нагородження, суб'єктивно-прагматичний.

Принципи відбору методів морального виховання:

- Відповідність методу меті та завданням виховання;

- Гуманний характер методу;

- Реальність методу;

- Підготовленість умов і засобів для використання методу;

- Вибірковість відбору методу;

- Тактовність застосування методу;

- Планування можливого результату впливу методу;

- Терпіння і толерантність педагога при використанні методу;

- Переважна практична спрямованість методу в моральному вихованні дошкільнят.

Методи морального виховання дошкільників застосовуються не ізольовано, а в комплексі, у взаємозв'язку. Підставами для підбору методів, які можна і доцільно використовувати в комплексі, служать ведуча виховне завдання і вік дітей. (Наприклад: пояснення + вправи + заохочення і т. п.).