Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат Оксана 31.07.12.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
246.78 Кб
Скачать

1.2 Зміст морального виховання

Зміст морального виховання дошкільників включає такі смислові блоки: - Виховання гуманності як якості особистості;

- Виховання колективізму;

- Формування почав громадянськості й патріотизму;

- Формування ставлення до праці і працьовитості.

Виховання гуманності є формування такого морального гатунку, яке має на увазі співчуття, співпереживання, чуйність, емпатію.

Стрижнем і показником моральної вихованості людини є характер його ставлення до людей, природі, до самого себе. Дослідження показують, що подібне ставлення може складатися у дітей вже в дошкільному віці. В основі цього процесу лежить уміння розуміти іншого, переносити переживання іншого на себе.

Формування гуманного ставлення до людей і природі починається з раннього дитинства. При систематичної роботи, спрямованої на виховання гуманного ставлення дошкільників до оточуючих людей і природі, у дітей формується гуманізм як моральне якість. Інакше кажучи, гуманізм входить в структуру особистості як якісна її характеристика.

Слід підкреслити, що виховання гуманних почуттів і відносин - процес складний і суперечливий. Вміння співчувати, співпереживати, сорадоваться, не заздрити, робити добро щиро і охоче - у дошкільному віці лише закладаються.

Виховання колективізму як морального гатунку дошкільника засноване на формуванні позитивних, доброзичливих, колективних взаємин. Головна і єдина функція дитячого колективу - виховує: діти включаються в діяльність, яка за своїми цілями, змістом і формами організації спрямована на формування особистості кожного з них.

Для виховання колективних взаємин поява такого феномена, як дружба, має смислообразуюшее значення. Дружба як найбільш близький зв'язок між дітьми прискорює процес дієвого усвідомлення соціальних взаємин. Взаємодопомога і чуйність є значущими характеристиками колективних взаємин.

У групах дітей дошкільного віку існує колективна думка. Воно не тільки проявляється у вигляді однакових уявлень про норми взаємин, але і може активно використовуватися як особистісно значущий фактор впливу на кожного члена колективу і як основа колективних взаємин. Дитячі взаємини регулюються моральними правилами і нормами. Знання правил поведінки та взаємовідносин полегшує дитині процес входження в світ собі подібних, у світ людей.

Виховання почав патріотизму і громадянськості - одна з найважливіших складових морального виховання дошкільників.

Почуття любові до Батьківщини те саме почуття любові до рідного дому. Ріднить ці почуття єдина основа - прив'язаність і почуття захищеності. Значить, якщо ми будемо виховувати у дітей почуття прихильності, як таке, і почуття прихильності до рідного дому, то при відповідній педагогічної роботи з часом воно доповниться почуттям любові і прихильності до своєї країни.

Почуття патріотизму багатогранно за своєю структурою і змістом. У нього входять відповідальність, бажання і вміння працювати на благо Вітчизни, берегти і множити багатства Батьківщини, гамма естетичних почуттів та ін