Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практика на ЕЧ-3 Габа Л..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
144.38 Кб
Скачать

2.2.Тягова (пересувна) підстанція м. Ківерці .

Пересувна підстанція м. Ківерці також складається з трьох секцій 110; 27,5; 38,5 кВ. Відрізняється від стаціонарної підстанції тим, що вона розташована на вагонах , які стоять на залізничній колії. На першому вагоні знаходиться РУ 110кВ , на другому – тяговий трансформатор ТФТП 31,500МВА , на третій платформі РУ 27,5 і РУ 35кВ ,четвертий вагон – операторська .

Пересувні підстанції призначені для тимчасового використання на лініях які електрифікують і подальшому повинні замінятись стаціонарними тяговими підстан-ціями .

2.3. Район контактної мережі Заблотці ечк-12.

ЕЧК-район контактної мережі – підрозділ дистанції електропостачання , який зацмається обслуговуванням контактних мереж залізничного транспорту .

Район контактної мережі Заблотці ЕЧК-12 - займає територію між станціями Красне ( 3 км ) і по станцію Броди ( 42 км ) , і включає станції : Ожидів , Заблотці , Броди . Штат ЕЧК-12 включає 18 працівників серед яких : 4 – машиністи , 4 – слюсарі , 7 – електромонтерів , 1- електромеханік , 1- старший електромеханік , 1 – начальник . В розпорядженні ЕЧК-12 є мотодрезина АДМ-354 і вантажний автомобіль ГАЗ-53 .

Роботи на контактній мережі і повітряних лініях , і безпосередньо сполученому з ними обладнанні , що проводяться експлуатаційним персоналом ЕЧК виконуються у відповідності з Правилами техніки безпеки при експлуатації контактної мережі електрифікованих залізниць і пристроїв електропостачання автоблокування , за-твердженими Міністерством шляхів сполучення СРСР від 20.02.87 , Інструкцією з руху поїздів і маневрової роботи на залізницях України від 08.07.95 № 260 , Інструкцією з техніки безпеки для електромонтерів контактної мережі , затвердженою Міністерством шляхів сполучення СРСР від 06.06.90 .

На електрифікованих лініях , що перебувають в експлуатації проводи контактної мережі ( КМ ) та повітряних ліній ( ПЛ ) , що проходять по опорах КМ , і безпосередньо сполучене з ним обладнання , а також електричне устаткування ЕРС перебувають під напругою .

Номінальна напруга в КМ змінного струму – 27,5 кВ , постійно-го 3,3 кВ .

Основні небезпечні фактори при виконанні робіт :

- ураження електрострумом ;

- наїзди рухомого складу та транспортних засобів ;

- низька температуру в холодну пору року ;

- недостатнє освітлення ;

- термічні фектори ( опіки рук , ніг ) ;

- падіння предметів ;

- падіння працівників на поверхні з висоти .

Для зменшення впливу небезпечних факторів на електрифікованих лініях потрібно :

На електрифікованих лініях подачу і зняття напруги з КМ проводити тільки з наказу енергодеспечера .

Усі металеві споруди , на яких закріплені елементи КМ , деталі кріплення ізоляторів КМ ,на опорах і штучних спорудах , а також металеві конструкції , що є на відстані менше 5 м у плані від проводів КМ і ПЛ , які перебувають під напругою повинні бути заземлені .

Заземлення бувають :

робоччі – призначені для нормальної роботи електрообладнання одним кінцем приєднане до заземляючого контура , а другим до робоччої деталі електрообладнання .

захисне – для захисту персоналу від ураження струмом в разі пробою ізоляції одним кінцем прикріплене до заземленого корпусу ,а другим до заземляючого контуру .

Переносні заземлення – заземлляючі штанги . Для встановлення за-земляючої штанги потрібно :

  • перед встановленням оглянути штангу ; Вона повинна мати заземляючий троос не менше 50 мм.кв. для заземлення контактної мережі і не менше 25 мм.кв. для заземлення ВЛ . Звертають увагу на стан заземляючого тросу : обриви , петлі , з’єднання троса скруткою ,послаблення вузлів кріплення до штанги і башмака . Перевіряють наявність і справність блокіровоч- ного з’єднання загальний стан накидного крюка і древка .

  • Збирають штангу .

  • Башманом закріплюють штангу до рейса . Місце підключення повинне бути зачищене . Якщо на рейс заземлити неможна , тоді заземляють на групове заземлення , або до металевої опори або до заземляючого спуску залізобетонної опори ,або на штучний заземляючий штир – кутник не фарбований 50*50 . В таких випадках перевіряють цілісність заземлення на-дійність його кріплення до тягового рейса .

  • Іскрові проміжки і діодні заземлячі шунтують .

  • Перевіряють чи енерго диспечер вимкнув напругу . Для цього вістряком гака переносноі заземляючої штанги доторкаються до струмо ведучих частин не ближче 1 м до ізоляторів і по іскрі визна чають наявність робоччої напруги. Слід пам’ятати , що за наявності взаємоіндукції і ємнісної напруги невелика іскра буде завжди при завішенні першої штанги і при знятті останньої штанги . Перевіряють на відсутність робоччої напруги в КМ шляхом доторкання не до контактного проводу , а до фіксатора , консолі ,струнки ,тощо .

  • Завішують штангу .

Заземляючі штанги вивішують з двох боків робоччого місця на відстані не більше 100 м .

Також заземлення поділяють на : індивідуальні і групові .

Індивідуальні заземлення використовують тоді коли потрібно зааемлити окремі об’єкти , а також штучні споруди . Такі штучні споруди як мости , шляхо-проводи заземляють індивідуальними заземленнями з двох сторін . Групові заземлення використовують для заземлення одночасно кількох об’єктів . Наприкладдля групового заземлення опор на рівні 6 м кріплять заземляючий трос перерізом 70 мм.кв. і через кожні 300 м роблять заземляючі спуски на рейсу .

Усі роботи повинні виконуватися строго за правилами техніки безпеки , що дозволяє зберегти життя , здоров’я людей , а також справність і цілісність обладнання .