Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Деревообробка.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
29.09.2019
Размер:
81.84 Кб
Скачать

Характеристика структури навчальної програми

 

Програма спеціалізації „Деревообробка” складена згідно з дидактичними принципами трудового навчання та методичними вимогами до трудової підготовки старшокласників.

Відповідно із типовим навчальним планом для старшої школи у структурі 12-річної школи для вивчення трудового навчання (освітня галузь „Технологія”) у 10 – 12 класах відводиться 5 академічних годин на тиждень, відповідно 175 годин на рік (у кожному з класів). Крім того у 10 та 11 класах додатково відводиться по 50 годин для літньої навчальної практики.

Програма спеціалізації „Деревообробка” розрахована на три роки навчання. Вона складається з інваріантної (стабільної) та варіативної частин.

Із загальної кількості годин інваріантної складової програми виділених для вивчення курсу, у кожному з класів на теоретичні заняття відводиться 60 годин, на практичні роботи – 90 годин. Структура програми для кожного з класів містить вступ і чотири розділи, а також передбачає виконання та захист проекту (25 годин).

На варіативну частину програми відведено приблизно 30 % часу, що становить 50 годин.

На першому році навчання (10 клас) учні вивчають: основи організації деревообробного виробництва; будову деревини, лісо- та пиломатеріали, властивості, вади та дефекти деревини, лакофарбові покриття; теоретичні засади проектування; технологію виконання столярних операцій ручним та електрифікованим інструментом: розмітки, пиляння, стругання, свердління, точіння, опорядження; виконують (23 год.) та захищають (2 год.) творчий проект; проходять літню навчальну практику.

На другому році навчання (11 клас) учні поглиблюють знання про організацію деревообробного виробництва; поглиблено вивчають породи деревини, технологію сушіння і захисту деревини; продовжують вивчати теоретичні засади проектування столярних виробів; вивчають технологію виконання столярних з’єднань, особливості розмітки, довбання, профільного стругання, склеювання деревини; продовжується формування компетенцій столярної обробки з використанням електроінструментів; засвоюють технології обробки деревини на настільних верстатах; виконують та захищають творчий проект; проходять літню навчальну практику.

На третьому році навчання (12 клас) учні поглиблюють знання про організацію деревообробного виробництва на прикладі меблевої справи; вивчають: матеріали меблевого виробництва, меблеву фурнітуру, теоретичні та практичні засади проектування меблевих виробів; обладнання цехів (пиляльні, поздовжньо-фрезерні, фрезерні, свердлильно-пазувальні та шліфувальні верстати), засвоюють будову, налагодження і прийоми роботи на деревообробних верстатах; виконують та захищають творчий проект.

Зміст практичної діяльності учнів у кожному з розділів програми спирається на запропоновані орієнтовні об’єкти праці та творчі проекти.

Літня навчальна практика учнів 10 та 11 класів передбачає: екскурсії на деревообробні підприємства, фабрики та фірми, відвідування виставкових центрів; виробничу практику на деревообробних підприємствах, організаціях, фірмах; пошуково-дослідницьку роботу; виконання творчих проектів тощо.