Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РОЗДІЛ 1.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.11.2019
Размер:
5.81 Mб
Скачать

Розділ III. Природоохоронні заходи збереження біогеоценозу лісу.

Життя нагально вимагає підвищення екологічної грамотності і культури поведінки громадян у лісі. Лише з цих причин часто допускаються грубі порушення з правил поведінки у лісі. Реальна екологічна ситуація В Україні вимагає переорієнтації суспільної свідомості, необхідності формування екологічної культури особистості.

Охорона природи через освіту – один із найголовніших лозунгів сучасності. Бути обізнаним у питаннях охорони природи, зокрема лісів на сьогодні обов`язок кожної культурної людини.

3.1 Облікова мурашників

Важко переоцінити значення рижих лісових мурашок у боротьбі з ворогами лісу. Вони їдять яйця шкідників, личинок, гусінь, дорослих комах. Одна сім`я мурашок ( до трьохсот тисяч особин) у радіусі 200 – 300 м від мурашника знищує усіх шкідників. Підраховано, що середня сім`я мурашок за добу знищує до 20 000 шкідників, а за сезон до 5 мільйонів.[248]

На жаль у лісі часто можна зустріти розорені або ж спалені мурашники. Їх руйнують відпочиваючі та збирачі ягід та грибів. На ділянках рубок головного користування мурашники руйнуються, якщо їх завчасно не перевести в безпечне місце. Шкодять мурашникам миші, лисиці, дикікабани.Зруйновані або пошкоджені гнізда затікають, промерзають і мурашки в них гинуть.

Всього у Синицькому лісництві налічується близько 10 мурашників. Відстань від одного мурашника до іншого сягає 100 метрів.

Для збереження мурашиних сімей мурашники взято на облік, розчищено і навкруги обкладено колючим гіллям.

3.2Посадка саджанців дуба в Синицькому лісництві.

З метою збереження дуба, як головної породи майбутніх лісів було надано допомогу лісникам .

З учнями Синицької ЗОШ I – IIIст та лісниками було висаджено 5 тис саджанців дуба.

3.3 Підгодівля лісових тварин в зимовий період

Зима - сувора пора року для диких тварин. Багато джерел їжі вже вичерпалися або були засипані снігом. На щастя, ми можемо їм допомогти.Знищення живоплотів, лісів, осушення боліт і ставків, „окультурення" ландшафту ускладнюють виживання звірів і птахів у зимовий період. Тому тварини охоче шукають поживу та укриття в садках. У надто суворі зими підгодовування дає їм шанс на виживання.

Хто не бачив, як птахи з раннього ранку і до пізнього вечора знищують шкідників. Стук головного санітара лісу – дятла чути будь – якої пори року. Дослідами встановлено, що птахи конторлюють розвиток 400 видів шкідливих комах і на кожному гектарі лісу знищують їх за рік від 28 до 95 кг. Якщо ж зберегти в лісі дуплисті дерева – квартири пернатих, створені самою природою та вивісити на кожному гектарі по 5 – 7 шпаківень і стільки ж синичників, а взимку організовувати підгодівлю птахів у годівницях.

Отже птахи вимагають постійної турботи людини. Для їх приваблення необхідно створювати всі необхідні для проживання умови[246]