Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування нова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

Тема 1. Міжнародна інвестиційна діяльність.

Однією з основних форм міжнародних економічних відносин є міжнародний рух капіталу. Капітал є тим ресурсом, без якого неможливе виробництво будь-якого товару, створення матеріальних благ. Переміщення його за кордон у виробничій, грошовій чи товарній формі веде до утворення іноземної власносності чи іншої форми зобов’язань, які дають право на систематичне отримання прибутків. За джерелами походженнями міжнародні потоки капіталу поділяються на:

державний – державні позики, гранти, різні види дарунків чи допомоги, які надаються однією країною іншій за міжурядовими угодами. Джерело капіталу – засоби державного бюджету;

приватний – надання торгових кредитів, міжбанківське кредитування. Джерело – власні або залучені кошти приватних фірм.

Міжнародна інвестиційна діяльність пов’язана з експортом і імпортом капіталів, технологій, послуг, здійснення разом з іншими державами проектів зі створенням спільних підприємств, з інтеграційними процесами в різних сферах.

Завдання 1. Дайте відповіді на запитання.

  1. Як визначаються прямі іноземні інвестиції (ПІІ) в Законі України „Про режими іноземного інвестування”?

  2. Чи представлені іноземні інституційні інвестори на українському ринку міжнародними фінансово-кредитними інституціями?

  3. Яка найбільш впливова міжнародна кредитна система?

  4. Які інституції включає в себе група Світового банку?

  5. В якому році набрала чинності угода про створення Міжнародного банку реконструкції та розвитку, коли розпочав свою діяльність Світовий банк та яке було його основне завдання?

  6. Якій країні надав першу позику після року його створення Світовий банк?

  7. Членами МБРР можуть бути тільки держави-члени МВФ?

Завдання 2. Побудуйте схему структури Групи Світового банку.

  1. Світовий банк.

  2. Міжнародна фінансова корпорація (МФК).

  3. Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних суперечок (МЦВІС).

  4. Багатостороннє агентство з гарантування інвестицій (БАГІ).

  5. Міжнародний банк реконструкції та розвитку (ЄБРР).

  6. Міжнародна асоціація розвитку (МАР).

Завдання 3. Дайте відповіді на запитання.

1.Під Бреттон-Вудською валютною системою розуміють Міжнародний центр з урегулювання інвестиційних суперечок (МЦВІС)?

2. Яким чином утворюється статутний капітал МБРР?

3. Значна частина коштів МБРР надходить від нерозподіленого прибутку і погашення раніше наданих позик, що видаються банком на строк від 15 до 20 років і мають п’ятирічний пільговий період?

4. Чи всі позики надаються МБРР лише під урядові гарантії?

5. Міжнародна асоціація розвитку надає позики найбіднішим країнам на концесійних умовах?

6. Що мається на увазі під „найбідніші країни”?

7. В якому році створена МАР?

8. Яким шляхом формуються фонди МАР?

9. Які вигідні умови пропонує МАР?

10. МАР юридично відокремлена від МБРР?

11. МАР та МБРР мають єдину адміністративну структуру?

12. Україна є членом МБРР? МАР?

13. З якого року почало працювати в Україні представництво Світового банку?

14. На що спрямовані системні проекти?

15. Яка схема надання коштів МБРР?

16. Чи може Міжнародна фінансова корпорація (МФК) брати участь у капіталі підприємств і надавати позики без державної гарантії?

17. Яка організація займається сприянням функціонуванню міжнародної валютної системи, що включає більшість держав-членів ООН?

18. Які три правила запровадив статут МВФ для встановлення обмінного курсу?

Завдання 4

Розподілити основні функції та завдання між МВФ та Світовим банком

Членами МБРР можуть бути тільки держави-члени МВФ. Вищий орган МБРР – Рада керуючих (термін дії 5 років). Рада збирається на сесію 1 раз на рік (восени) разом з МВФ. Поточною діяльністю керує директорат МБРР – 24 директора виконавця: 5 призначають найбільші акціонери по 1 від країни (США -16% акцій, Японія-8%, Німеччина-4,5%, Франція-4,3%, Великобританія-4,3%). Інші країни діляться на групи, кожну з яких представляє директор. Поділ визначають самі країни-члени. Китай, Росія, Саудівська Аравія – один директор, Україна в групі з таким країнами: Арменія, Боснія, Герциговина, Болгарія, Хорватія, Грузія, Кіпр, Ізраїль, Македонія, Молдова, Румунія, Нідерланди (інтереси постійно представляє громадянин Нідерландів). Директорат очолює Президент Банку (термін 5 років, кількість термінів і вікова межа не встановлюється), який за традицією є американець, директор розпорядник МВФ – європеєць.

Рішення в раді приймаються більшістю голосів. Кожна країна має 250 голосів плюс один голос за акцію 100 тис. СДР у капіталі Банку. Для ухвали найбільш важливих рішень необхідно 85% голосів, а тому США, яким належить понад 16% голосів мають право вето з усіх найважливіших питань. Статутний капітал створюється шляхом передоплати країн-членів на акції вартістю 100 тис. СДР кожна. Розподіл акцій відбувається за стандартною формулою на підставі розміру квоти країн-членів МВФ. Надання позичок країнам учасницям – за рахунок кредитних коштів, що залучаються на світових ринках капіталів. Усі позики надаються лише під урядові гарантії.

МВФ розпочав діяльність у 1946 році. МВФ входить до системи ООН як спеціалізована установа. Штаб квартира МВФ у Вашингтоні. Кредитні операції МВФ здійснює лише з офіційними органами країн-членів. Кредити надаються у формі продажу іноземної валюти за національну, а погашаються викуповуючи національну валюту за іноземну. МВФ – міжнародний кредитний кооператив. Кожна країна може отримати кредит без будь яких умов і попереднього вивчення економічного стану – 25% своєї квоти. Перевищення – жорсткі умови і вивчення економічного стану країни-прохача. Жорсткі умови МВФ: відмова від дотацій і субсидій підприємствам і населенню, згортання соціальних програм і обов’язкові для виконання. Країни-члени зобов’язані надавати МВФ інформацію про офіційні запаси золота, валютні резерви, платіжний баланс, іноземні інвестиції, грошовий обіг і т. ін.

Світовий Банк не слід плутати з МВФ. Функції МВФ доповнюють функції МБРР, але якщо МБРР надає допомогу країнам, що розвиваються у вирішенні довгострокових проблем, прискоренні економічного зростання, боротьбі з бідністю, то МВФ – вирішення короткострокових економічних проблем: загальну підтримку платіжного балансу країн і стабілізацію монетарної системи.

Основні функції та завдання:

  1. Наглядає за міжнародною монетарною системою.

  2. Прагне сприяти економічному розвитку найбідніших країн світу.

  3. Забезпечує стабільність валютних курсів та впорядковує валютні відносини країн-учасниць.

  4. Надає допомогу країнам, що розвиваються, шляхом довгострокового фінансування проектів і програм розвитку.

  5. Допомагає усім своїм членам подолати тимчасові труднощі з платіжним балансом, надаючи їм кредити.

  6. Поповнює валютні резерви своїх членів шляхом розміщення СДР.

  7. Формує власні фінансові ресурси головним чином за рахунок внесків за квотами країн-учасниць.

  8. Має у своєму штаті близько 182 країн-членів.

  9. Надає найбіднішим країнам (ВВП на душу населення не перевищує 865 дол. США на рік) фінансову допомогу через МАР.

  10. Сприяє розвитку приватних підприємств через МФК.

  11. Формує основну частину власних фінансових ресурсів через запозичення на міжнародному ринку облігацій.

В кінці 1960-1970 роках США значно втратили на світовому ринку свої конкурентні переваги (інфляція, скорочення запасів золота). Протягом 1971-1973 рр. розвалювалася Бреттон-Вудська система. Початок цьому поклала заява тодішнього президент США Р. Ніксона 15 серпня 1971 року про припинення обміну долара на золото, та вжиття надзвичайних заходів щодо врятування валюти. Тобто відмінявся головний принцип Бреттон-Вудської валютної системи. Основна причина – хронічний негативний платіжний баланс США і надлишок доларів на світовому ринку. В 1978 році почала діяти Ямайська валютна система, яка функціонує і понині. ЇЇ основа - ні золота, ні резервних валют. Валютні курси вільні (плаваючі), фіксована ціна на золото відмінена, золото – звичайний товар. Раніше долар прирівнювався до золота, вмісткість долара 0,888 г золота, ціна 1 унції (31,1 г) золота 35 доларів. Для підтримки стійкості валют в якості світових грошей введена СДР (спеціальні права запозичення). Випуск СДР почався з 1 січня 1970 року. Технічний випуск забезпечувався у вигляді спеціального запису на рахунках країн-членів МВФ. Спочатку СДР мала золотий вміст 0,888671 г, що дорівнювало 1 долару США. Після девальвації долара в 1971 р. та в 1973 р. курс одиниці СДР зріс до 1,2 дол. З переходом до «плаваючих» курсів СДР визначається на основі середньозваженої величини – «валютного кошика». Його структура з 1.01.1999 така: дол. США – 39%, євро – 32% (замість німецької марки -21% та французького франка – 11%), єна – 18% та фунт стерлінгів – 11%.