Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інвестування нова.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
2.1 Mб
Скачать

Тема 2. Типи іноземних інвестицій

Завдання 1. Дайте відповіді на запитання.

  1. Формі вивезення капіталу:

а) позиковий, виробничий, інтелектуальний

б) портфельний, асоційований

2. Під прямими інвестиціями слід розуміти:

а) підприємницький капітал за кордоном, що забезпечує контроль над підприємствами, в які він вкладений

б) вкладення капіталу в цінні папери підприємств у розмірах, які не забезпечують права власності або контролю над ними

3. За міжнародною статистикою частка іноземної участі в акціонерному капіталі фірми, що дає змогу досягти контролю над підприємствами, в які він вкладений:

а) 25%; б) 10%

4. За австралійською та канадською статистикою частка іноземної участі в акціонерному капіталі фірми, що дає змогу досягти контролю над підприємствами, в які він вкладений:

а) 50%; б) 10%

5. Дочірня компанія:

а) реєструється за кордоном як самостійна компанія і має статус юридичної особи з власним балансом. Але контролює її батьківська компанія, оскільки вона володіє основною частиною її акцій або всім її капіталом

б) батьківської фірми належить суттєва, але не основна частина акцій

6. Відділення:

а) не є самостійними компаніями та юридичними особами і на всі 100% належать батьківській фірмі

б) підприємства, де батьківській компанії не належить жодної акції, але за якими здійснюється управлінський контроль через укладання угод

7. На сьогодні найчастіше створюються:

а) змішані (асоційовані) компанії за участю місцевого капіталу

б) дочірні компанії

8. Компанії переважного володіння:

а) змішані компанії, в яких іноземному інвестору належить більше половини акцій

б) якщо 50% - іноземному і 50%

9. Іноземний інвестор має менше ніж 50% акцій це:

а) змішане підприємство з участю іноземного капіталу

б) компанії переважного володіння

10. Портфельні інвестиції характерні:

а) для приватного підприємницького капіталу

б) для позикового капіталу

11. Характерна риса - висока ліквідність:

а) портфельні інвестиції

б) прямі інвестиції

Завдання 2. Оберіть серед даних факторів ті, що характеризують переваги прямих іноземних інвестицій перед внутрішніми джерелами капіталу і зовнішніми кредитами та ті, які пов’язані з певними труднощами при залученні інвестицій для приймаючої країни.

1.Виплата дивідендів на іноземні інвестиції залежить від одержаного прибутку, тобто на відміну від кредитів, пов’язані з кінцевим результатом і ефективністю к/вкл. Якщо прибуток відсутній і первинні інвестиції втрачаються, то збитки розподіляються серед інвесторів відносно частки капіталу.

2. Можливість виходу на міжнародні ринки (практичні навички, управлін. досвід).

3. Можуть прискорити відновлення профілюючих галузей і регіонів.

4. Підвищують зайнятість населення і рівень доходів.

5. Репатриація іноземного капіталу або доходів регулюється реципієнтом на відміну від конкретних умов надання іноземного кредиту, що залежить від коливання відсоткової ставки у світі

6. Вони не збільшують заборгованість, а можуть призвести до експортних доходів, т. б. створюють умови для відшкодування боргу.

7. Перешкоджає економічній злочинності – на противагу спекулятивним портфельним інвестиціям, репатріація яких має негативні наслідки для економіки в цілому.

8. Цілі іноземних інвесторів не збігаються з національними, що призводить до дискримінації національного сектору.

9. Іноземні інвестори можуть вступати в угоди з діючими на місцевому ринку конкурентами, які не зацікавлені „збивати ціни” – стримує розвиток національного підприємництва

10. Імпортовані ресурси працюють для окупності та одержання прибутку, який потім репатріюється.

11. Значні експортні надходження прагнуть спрямуватись у сировинні галузі.

12. Неругульований розвиток підприємств з іноземними інвестиціями може підсилити соціальне розшарування і політичну напруженість у приймаючій країні.

Завдання 3. Мотивація створення ПІІ

Оберіть серед наданих факторів ті, які характеризують:

  1. Виробничо-економічну мотивацію.

  2. Маркетингову мотивацію.

  3. Інші мотиви.

Фактори:

  • зменшення капітальних витрат і ризиків при створенні нових потужностей

  • придбання джерел сировини або нової виробничої бази

  • розширення діючих виробничих потужностей

  • реалізація переваг дешевих чинників виробництва

  • можливість запобігання циклічності або сезонності виробництва

  • пристосування до процесу скорочення життєвого циклу продукції

  • підвищення ефективності існуючого маркетингу

  • придбання нових каналів торгівлі

  • проникнення на конкретний географічний ринок

  • вивчення потреб, набуття управлінського досвіду на нових ринках та ін.

  • пристосування до умов країни, яка приймає капітал

  • пропагандистські, престижні

  • персональні

  • екологічні

Завдання 4

Дайте визначення головним критеріям інвестиційної привабливості країн, які встановила Торгова палата США за такими характеристиками:

1. Обсяг місцевого ринку, купівельна спроможність населення, географічне розташування країни, а також забезпеченість мінеральною базою.

2. Законодавчі та нормативні акти, які не обмежують доступ компанії на місцевий ринок.

3. З одного боку іноземних інвесторів приваблює дешева робоча сила, особливо у трудомістких галуззях. Але необхідно забезпечувати і достатню якість робочої сили. Інвестори звертають увагу на рівень освіти в країні-реципієнті, а в країнах, що розвиваються враховують навіть такий фактор продуктивності робочої сили як кількість прогулів.

4. Іноземні інвестори ризикують отримати збитки, коли країна-реципієнт заморожує курс своєї валюти щодо основних іноземних валют або встановлює занадто високий курс.

5. Найсприятливішим є законодавство, яке не обмежує можливості вивозити інвестований капітал і прибутки. Як правило дочірні підприємства переводять прибутки своїй материнській компанії через дивіденди, сплату відсотків, винагороди і плату за технічну допомогу.

6. Даний критерій є приоритетним, особливо в таких галуззях як виробництво комп’ютерів, зв’язок, фармацевтика, в яких технологія є головною зброєю у боротьбі з конкурентами при розробці нових продуктів та освоєнні нових ринків.

7. Впливає на вартість еспорту та імпорту і на полегшення чи ускладнення цих операцій. На вартість імортних товарі впливає ставка ввізного мита, та існуючий валютний курс.

8. Урядове регулювання є важливим для захисту інтересів виробників та споживачів. Водночас надмірне регулювання може відвернути інвесторів від країни. Урядові нормативні акти можуть встановлювати відсотки за кредитами, визначати приоритетні галузі для вкладання коштів, а трудове законодавство ускладнювати процедуру звільнення працівників або встановлювати високий рівень мін заробітної плати, що збільшить собівартість для іноземних інвесторів, які шукали дешеву робочу силу.

9. Надмірний податковий тягар на інвестиції і прибутки „відлякує” іноземних інвесторів. Цей тягар складається не тільки з оподаткування прибутку, а йз дивідендів, винагород, грошових перказів та інших трансакцій між місцевими дочірніми підприємствами та їхніми материнськими компаніями.

10. Стабільне політичне середовище дає інвестору упевненість у тому, що закони і нормативні акти, які стосуються інвестицій і ринків, не змінюватимуться протягом тривалого часу.

11. Найважливішим фактором є підтримка низького і передбаченого рівня інфляції.

12. Шляхи, порти, аеропорти, мережа зв’язку, вартість енергії, послуги страхових, юридичних, бухгалтерських фірм, комерційних та інвестиційних банків справляють значний вплив на собівартість та ефективність виробництва і перевезень.

Критерії: характеристика місцевого ринку, доступність ринку, якість робочої сили, валютний ризик, можливість репатріації капіталу, державне регулювання, ставки податків та пільгі, політична стабільність, макроекономічна політика, розвиненість інфраструктури та служб підтримки.

Завдання 5

Інвестиційний клімат

Інвестиційний клімат – ситуація в країні з погляду іноземних підприємців, які вкладають в її економіку свої капітали; це сукупність політичних, соціально-економічних, фінансових, соціально-культурних, організаційно-правових і географічних факторів, які притаманні певній країні і визначають привабливість її для іноземного інвестора. Цей клімат формується багатьма факторами (факторами ризику).

На рисунку 1 побудуйте схему оцінки інвестиційного клімату. Необхідні терміни: політико-правове середовище, соціально-культурне середовище, економічне середовище, інституціонально-інфраструктурне середовище, прямі інвестиції, портфельні інвестиції, допомога, регіони, галузі.

Рис. 1. Схема оцінки інвестиційного клімату

Завдання 6

№ 1

1. Залежно від ступеня контролю над компаніями інвестиції класифікуються:

а) прямі і портфельні; б) портфельні та асоційовані

2. За міжнародною статистикою частка іноземної участі в акціонерному капіталі фірми, що дає змогу досягти контролю над підприємствами, в які він вкладений:

а) 25%; б) 10%

3. Іноземний інвестор має менше ніж 50% акцій це:

а) змішане підприємство з участю іноземного капіталу

б) компанії переважного володіння

4. Іноземні інвестиції – це:

а) капіталовкладення у вигляді основних фондів іноземними інвесторами

б) цінності, які вкладаються іноземними інвесторами в об’єкти інвестиційної діяльності з метою одержання прибутку або досягнення соціального ефекту відповідно до чинного законодавства України

5. Прямі іноземні інвестиції, що зумовлені кращими умовами ринку, тобто коли існує можливість поставляти товари з нового виробничого комплексу безпосередньо на ринок даної країни (континенту), витрати відігрівають незначну роль, основне – знаходження на ринку:

а) трансконтинентальні; б) транснаціональні

6. В яких країнах створюються офшорні зони:

а) в країнах з слабо розвинутою економікою; б) в країнах, де існує політична стабільність

7. Пільговий режим ліцензування офшорних страхових компаній існує тільки:

а) на Кіпрі; б) в Швейцарії

8. Вільна економічна зона (ВЕЗ) – це:

а) обмежена частина території країни, на якій діє специфічний режим фукціонування економічних суб’єктів

б) обмежена частина території країни, на якій діють вільні економічні закони

9. Чи вірним є твердження, що вільні економічні зони повинні надавати гарантії захисту інвесторам від змін правового режиму?

а) так; б) ні

10. Чи може університет стати техніко-впроваджувальною зоною?

а) так; б) ні

№2

1. Під прямими інвестиціями слід розуміти:

а) підприємницький капітал за кордоном, що забезпечує контроль над підприємствами, в які він вкладений

б) вкладення капіталу в цінні папери підприємств у розмірах, які не забезпечують права власності або контролю над ними

2. За австралійською та канадською статистикою частка іноземної участі в акціонерному капіталі фірми, що дає змогу досягти контролю над підприємствами, в які він вкладений:

а) 50%; б) 10%

3. На території спеціальної економічної зони (СЕЗ) запроваджуються пільгові митні, валютно-фінансові, податкові та інші умови економічної діяльності вітчизняних та іноземних юридичних і фізичних осіб:

а) так; б)ні

4. Чим відрізняються асоційовані компанії від дочірніх:

а) батьківській компанії належить суттєва, але не основна частина акцій

б) батьківська компанія не володіє капіталом

5. Прямі вкладення в сусідній країні, метою яких є мінімізація витрат порівнянно з материнською компанією:

а) транснаціональні; б)трансконтинентальні

6. Зона, в якій відсутня банківська таємниця, розвинуті наглядові органи і законодавство:

а) надйна банківська зона; б) надійна офшорна зона

7. Фірми, що просто накопичують грошові кошти і можуть створюватись практично у будь-якій офшорній зоні:

а) фірми „Роялті”; б) фірми-копілки

8. Вільні митні зони – це узагальнююче поняття, що включає вільні торгівельні зони (комерційні і невиробничі); вільні порти (порто-франко); зони DUTY-FREE (магазини у великих міжнародних аеропортах):

а) так; б) ні

9. Що причиною створення вільних страхових зон?

а) жорсткі нормативи, що регулювали страхові операції

б) перевага через звільнення певних норм, що регулюють страхову діяльність

10. Країна, або окремі території країн, де на державному рівні для певних типів компаній, власниками яких є іноземці, встановлені значні пільги з оподаткування, частково або повністю зняті митні й торгові обмеження, знижені або відсутні вимоги до бухгалтерського обліку і аудиту:

а) офшорни зона (юрисдикція); б) вільна страхова зона

№ 3

1. Дочірня компанія:

а) реєструється за кордоном як самостійна компанія і має статус юридичної особи з власним балансом, але контролює її батьківська компанія, оскільки вона володіє основною частиною її акцій або всім її капіталом

б) батьківської фірми належить суттєва, але не основна частина акцій

  1. Відділення:

а) не є самостійними компаніями та юридичними особами і на всі 100% належать батьківській фірмі

б) підприємства, де батьківській компанії не належить жодної акції, але за якими здійснюється управлінський контроль через укладання угод

3. Характерна риса - висока ліквідність:

а) портфельні інвестиції; б) прямі інвестиції

4. Інвестиції, що утворюються вкладенням капіталу в цінні папери підприємств у розмірах, які не забезпечують права власності або контролю над ними:

а) портфельні; б) прямі

5. Норми Закону України „Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон” передбачають, що статус, теріторія, строк функціонування СЕЗ визначаються шляхом прийняття для кожної зони окремого закону, який не може вступати у протиріччя з базовим законом:

а) так; б) ні

6. Офшорна зона являє собою:

а) географічну зону, в якій банки можуть вільно здійснювати діяльність і мають ділові стосунки з клієнтами;

б) країну або окремі теріторії країн, де на державному рівні для певних типів компаній, власниками яких є іноземці встановлені значні пільги з оподаткування

7. Які компанії дають можливість зменшити податки на спадок і приріст капіталу або уникнути їх взагалі:

а) трастові компанії; б) страхові компанії

8. Чи вірним є твердження, що перевагою вільних торгівельних зон є потреба незначних стартових інвестицій та швидка їх окупність?

а) так; б) ні

9. Закриття або перепрофіліювання екологічно шкідливих виробництв та кардинальне поліпшення навколишнього середовища є критерієм вибору місця розташування:

а) техніко-впроваджувальної зони; б) вільної туристичної зони

10. Перша вільна торгівельна зона зявилась:

а) на острові Делос; б) на Сейшельських островах

№ 4

1. Інвестиції у формі вивезення позикового капіталу здійснюються тільки під урядові гарантії щодо оплати основної суми позики та процнти за її користування?

а) так; б) ні

2. Інвестиції, що спрямовані у виробництво продукції для внутрішнього ринку приймаючої країни:

а) імпортозаміщувальні; б) експортоорієнтовані

3. Країни базування іноді називають

а) країнами-донорами

б) реципієнтами інвестицій

4. Членами МБРР можуть бути тільки держави-члени МВФ?

а) так; б) ні

5. Інвестиції, які утворюються вкладенням капіталу в цінні папери підприємств, які не зебезпечують права власності або контролю над ними – це:

а) портфельні інвестиції

б) прямі нвестиції

6. Яка основна характеристика портфельних інвестицій:

а) мають високу ліквідність

б) конкурентноспроможні

7. Фірми, які збирають різні ліцензійні виплати за патентами, авторські гонорари, товарні знаки:

а) фірми-копілки; б) фірми – „Роялті”

8. Зони DUTY-FREE – це:

а) вільні порти; б) магазини у великих міжнародних аеропортах

9. Рекреаційна зона є аналогом:

а) туристичної зони; б) страхової зони

10. Які заклади можуть створюватися з метою акумулювання прибутку у країнах із зменешеним або нульовим оподаткуванням:

а) брокерські фірми

б) офшорні банки

Тема 3

Аналіз іноземних інвестицій

Пряма інвестиція як категорія інвестицій зовнішньоекономічної діяльності, є складовою платіжного балансу та міжнародної інвестиційної позиції країни. Пряма інвестиція передбачає довгострокові взаємовідносини, які відображають тривалу зацікавленість іноземного інвестора в резидентському підприємстві в економіці іншої країни. Пряме інвестування передбачає суттєвий вплив інвестора нерезидента на управління підприємством-резидентом з метою отримання прибутку або соціального ефекту.

До категорії прямих інвестицій включено внески нерезидентів до статутного фонду та обсяги прав власності нерезидентів на придбанні майно, майнові комплекси або на акції, облігації та інші цінні папери (що складають не менше 10% вартості статутного фонду резидента) а також інвестиції, що отримані в результаті укладення концесійних договорів та договорів про спільну інвестиційну діяльність, кредити та позики, що надійшли від прямих інвесторів.

Іноземні інвестиції можуть здійснюватися у вигляді іноземної валюти, що визнається конвертованою Національним банком України; валюти України – при реінвестиціях в об’єкт первинного інвестування чи в будь-які інші об’єкти інвестування відповідно до законодавства України за умови сплати податку на прибуток (доходи); будь-якого рухомого і нерухомого майна та пов’язаних з ним майнових прав; акцій, облігацій, інших цінних паперів, а також корпоративних прав (прав власності на частку (пай) у статутному фонді юридичної особи, створеної відповідно до законодавства України або законодавства інших країн, виражених у конвертованій валюті та інше.

Портфельні інвестиції – це інвестиції, здійснені нерезидентами у вигляді цінних паперів, майна, майнових прав, питома вага яких складає у статутному фонді підприємства-резидента до 10%.

Резиденти – юридичні особи та суб’єкти господарської діяльності України, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо), які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства України з місцезнаходженням на її території.

Нерезиденти – юридичні особи та суб’єкти господарської діяльності, що не мають статусу юридичної особи (філії, представництва тощо) з місцезнаходженням за межами України, які створені та здійснюють свою діяльність відповідно до законодавства іншої держави.

Використання прямих іноземних інвестицій (ПІІ) повинне сприяти забезпеченню потреб української економіки у необхідній сировині та продукції, а головне – стимулювати розвиток економічно ефективних і конкурентноспроможних експортерів, що дало б змогу країні увійти у систему міжнародного поділу праці.

За наявними підрахунками загальний обсяг необхідних іноземних інвестицій в економіку України становить понад 40 млрд дол. США. Іноземні інвестиції потребують майже всі галузі економіки, зокрема в промисловості: металургія – 7 млрд дол. США, машинобудування – 5,1 млрд дол. США, транспорт – 3,7 млрд дол. США, хімії і нафтохімії – 3,3 млрд. дол. США. Але обсяги надходжень значно менше як свідчать дані таблиці 1.

Таблиця 1

Динаміка надходження ПІІ в Україну (на початок року)

Роки

1998

2000

2002

2005

2007

2008

….

млн. дол. США

2063,6

3281,8

4555,3

9047,0

21607,3

29542,7

% до поперднього року

Дайте відповіді на запитання:

1.Україну можна вважати потенційно привабливою країною для інвестування. Якими факторами це можна пояснити?

2. За допомогою яких установ здійснюється державна політика залучення іноземного капіталу?

3. Які основні проблеми іноземного інвестування в Україні?

Завдання 1

Проведіть аналіз іноземних інвестицій в економіку Микоалаївської області використовуючі дані таблиць 2 - 11.

Таблиця 2

Прямі іноземні інвестиції в економіку області (тис. дол. США)

Показники

2003

2005

2008

Капітал нерезидентів на початок року

64295,9

75817,2

136792,1

Збільшення капіталу нерезидентів - всього

130021,2

7167,9

60443,8

- грошові внески

123731,2

1776,8

17175,8

- внесків у вигляді цінних паперів

-

-

4029,2

- внесків за рахунок скасування боргу

-

-

-

- реінвестування доходів

5749,0

-

34006,1

- внески у формі рухомого і нерухомого майна

541,0

5391,1

3257,7

- інших видів здійснення інвестицій

-

-

1975,0

Зменшення капіталу нерезидентів - всього

119490,3

2366,7

1078,2

- вилучення капіталу, з них:

118659,0

1837,8

917,9

грошових внесків

-

1797,5

158,2

цінних паперів

118470,9

-

-

- рухомого і нерухомого майна

188,1

40,3

759,7

- інших видів вилучення капіталу

831,3

528,9

154,9

Переоцінка капіталу

-

-5,0

-

Обсяги прямих інвестицій, які перейшли до категорії портфельних

1819,0

Утрати капіталу

-

-

-

Курсова різниця

356,2

-141,6

42541,9

Капітал нерезидентів на кінець року

75183,0

80471,8

151802,2

Визначте:

  1. Питому вагу кожного фактору в збільшенні (зменшенні) капіталу нерезидента.

  2. Динаміку надходження прямих іноземних інвестицій в економіку області. Побудуйте графік.

  3. Структуру надходжень ПІІ за видами економічної діяльності.

  4. Структуру надходжень ПІІ в економіку області по країнах.

  5. Структуру надходжень ПІІ в економіку області по містах і районах області.

  6. Структуру надходжень ПІІ з області в економіку країн світу за видами економічної діяльності.

  7. Структуру надходжень ПІІ з області в економіку країн світу.

  8. Зробить висновки.

Таблиця 3

Прямі іноземні інвестиції в економіку області

Роки

тис. дол. США на початок року

% до поперднього року

1998

30803,4

1999

31459,3

2000

36316,5

2001

45388,4

2002

60369,4

2003

64295,9

2004

174920,1

2005

75817,2

2006

123705,9

2007

112971,2

2008

136792,1

…..

Серйозну проблему становлять не тільки малі обсяги іноземних іневстицій, але й їх галузева та регіональна структура. Глибокі диспропорції існують і за галузями. Передусім інвесторів цікавлять підприємства, які за короткий час можуть забезпечити повернення вкладеного капіталу з одержанням найбільшого прибутку. Галузева структура інвестицій і розвиток окремих галузей залежать від обсягу засобів, що інвестуються в них. У сучасній структурі господарської діяльності в Україні найбільша частка належить сировинним галузям і виробництву проміжного продукту. Усуненню диспропорцій галузевого розвитку може сприяти мотивація інвесторів, як внутрішніх так і зовнішніх, на отримання прибутку.

Таблиця 5

ПІІ в економіку області по країнах світу (на початок року, тис. дол. США)

Країни

2001

2003

2005

2008

……

Всього

45388,4

64295,9

75817,2

136792,11

Країни СНД

5935,6

5347,8

10464,8

Азербайджан

-

10,4

10,4

-

Білорусь

1990,9

1992,0

1990,9

2000,0

Вірменія

-

-

-

4,0

Грузія

-

-

-

1,2

Молдова

3563,5

2935,9

3250,1

3478,3

Росіська Федерація

381,2

409,5

4721,4

10915,0

Туркменістан

-

-

492,0

-

Інші країни світу

39452,8

58948,1

65352,4

Європа

16453,7

21057,7

22261,4

Австрія

52,3

45,0

61,3

66,1

Бельгія

-

-

3997,5

5901,1

Болгарія

10,9

10,2

12,3

5,5

Греція

100,0

-

-

-

Естонія

-

-

3,1

3,2

Ірландія

467,3

439,0

529,7

-

Іспанія

0,2

-

-

209,1

Італія

240,0

240,0

240,0

2243,1

Латвія

-

2,5

9,0

20,6

Литва

1828,2

1650,2

44,6

49,5

Ліхтенштейн

38,8

-

-

-

Мальта

-

1,1

1,1

1,2

Нідерланди

7234,1

12934,3

13384,2

71043,3

Німеччина

799,0

998,4

1280,1

1303,4

Норвегія

-

-

0,9

1,2

Польща

131,0

173,9

173,9

1039,8

Португалія

870,0

-

400,0

400,0

Румунія

-

-

2,6

733,0

Словаччина

443,8

350,0

-

250,0

Сполучене королівство

230,2

535,1

1454,0

3373,2

Угорщина

98,6

40,5

213,4

2,3

Франція

3017,1

3093,6

3,7

236,9

Хорватія

140,0

2,2

-

-

Чеська республіка

90,0

91,7

-

629,4

Швейцарія

212,2

-

-

474,1

Сербія і Чорногорія

450,0

450,0

450,0

-

Азія

20044,0

29077,8

33495,3

В’єтнам

-

-

370,0

1757,9

Іран

-

-

-

1,6

Китай

-

70,8

71,2

77,8

Кіпр

19087,9

26359,6

30951,0

17653,6

Сірійська Арабська Республіка

-

-

-

0,5

Туреччина

941,2

2632,4

2088,1

2446,5

Японія

14,9

15,0

15,0

-

Афріка

454,5

-

-

-

Алжир

-

-

-

-

Гвінея-Біссау

1,5

-

-

-

Ліберія

453,0

-

-

-

Америка

2500,6

8812,6

9595,7

Багами

550,0

-

-

-

Віргінськи острови, Британські

406,5

5648,1

8363,2

8529,4

Домініка

-

425,2

-

-

Канада

1077,9

1065,6

306,4

30,0

Панама

-

-

-

1559,0

США

466,2

1673,7

926,1

351,3

Таблиця 4

П І І в економіку області за видами економічної діяльності (на початок року, тис. дол. США)

Вид діяльності

2001

2003

2005

2008

….

Всього

45388,4

64295,9

75817,2

136792,1

Сільське господарство, мисливство та лісове господарство

1981,2

2312,9

1325,6

4512,2

Промисловість

34755,7

42282,9

44678,6

93265,4

- добувна

3047,1

2725,7

3025,4

3564,6

- переробна:

31708,6

39557,2

41653,2

89700,8

виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів

30324,0

30764,9

29808,7

70997,0

Виробництво електроенергії, газу та води

-

-

-

-

Будівництво

454,8

910,2

1363,3

5442,3

Торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку

1284,9

5771,8

6760,6

7440,2

Діяльність готелів і ресторанів

242,2

241,3

232,7

2504,1

Діяльність транспорту і зв’язку

4787,0

11565,6

13861,3

11329,9

Фінансова діяльність

350,5

350,0

-

107,9

Операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям

1082,0

790,3

7520,8

11583,6

Освіта

0,1

0,1

0,1

-

Охорона здоров’я та надання соціальної допомоги

-

70,8

71,2

74,8

Надання комунальних та індивідуальних послуг; діяльність у сфері культури та спорту

450,0

-

3,0

531,8

Таблиця 6

ПІІ в область по окремих країнах за видами економічної діяльності

(на початок року, тис. дол. США)

Країни

2001

2003

2005

2008

….

Нідерланди

7231,1

12934,3

13384,2

71043,3

Промисловість

7226,6

12925,2

13135,2

70394,4

Переробна

7226,6

12925,2

13135,2

70394,4

виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів

7226,6

7226,6

7435,4

63541,9

машинобудування

-

5698,6

5699,8

6852,4

Будівництво

-

-

-

121,1

Торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку

-

1,6

73,2

27,8

Фінансова діяльність

-

-

-

104,4

Операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям

7,5

7,5

175,8

395,6

Кіпр

19087,9

26359,6

30951,0

17653,6

Промисловість

17226,2

17226,2

19870,2

3901,1

переробна

17226,2

17226,2

19870,2

3901,1

виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів

17226,2

17226,2

16738,9

-

легка промисловість (текстильне виробництво, виробництво одягу, хутра та виробів з хутра, виробництво шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів)

-

-

471,2

1241,0

металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів

-

-

-

-

машинобудування

-

-

-

2660,1

Будівництво

-

-

-

1532,6

Торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку

-

57,1

57,2

7,2

Діяльність транспорту і зв’язку

1861,6

9076,2

11023,5

7929,9

Діяльність готелів і ресторанів

-

-

-

2392,5

Операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям

-

-

-

1890,3

Освіта

0,1

0,1

0,1

-

Як свідчать дані таблиці 5 число країн світу, нерезиденти яких інвестують економку області, зростає. Якщо на 1 січня 1997 року інвесторами були 23 країни світу, то на початок 2008 року – 36. Найбільші обсяги інвестицій надійшли від нерезидентів таких країн: Нідерланди, Кіпру та Канади. Проаналізуйте таблицю 6, зробить висновки.

Таблиця 7

ПІІ з області в економіку країн світу (на початок року, тис. дол. США)

Країни

2001

2003

2005

2008

….

Всього

556,8

528,4

563,2

512,3

Країни СНД

275,8

275,7

275,8

275,9

Російська Федерація

275,8

275,7

275,8

275,9

Інші країни світу

281,0

252,7

287,4

236,5

Європа

71,0

42,7

77,4

26,5

Нідерланди

-

-

24,5

26,5

Угорщина

34,4

-

-

-

Швейцарія

36,6

42,7

52,9

-

Америка

210,0

210,0

210,0

210,0

США

210,0

210,0

210,0

210,0

При аналізі таблиць 7, 8 зверніть увагу на користь яких держав іде перерозподіл коштів, інвестованих в область.

Таблиця 8

ПІІ з області в економіку країн світу за видами економічної діяльності (капітал на кінець року, тис. дол. США)

Вид діяльності

2005

2007

….

Всього

507,0

512,3

Сільське господарство, мисливство та лісове господарство

21,3

26,4

Промисловість

485,7

485,9

переробна промисловість

485,7

485,9

- металургійне виробництво та виробництво готових металевих виробів

210,0

210,0

- машинобудування (виробництво машин, електричного, електронного, оптичного устаткування та транспортних засобів)

275,7

275,9

Таблиця 9

ПІІ по містах та районах області (на початок року, тис. дол. США)

2001

2003

2005

2008

…..

Обасть

45388,4

64295,9

75817,2

136792,1

міста

м. Миколаїв

39231,3

56477,1

68439,2

53816,1

м. Вознесенськ

396,3

2043,6

2825,4

4361,2

м. Очаків

-

425,2

765,2

1125,2

м. Первомайськ

242,7

242,8

142,3

71,6

м. Южноукраїнськ

64,3

0,4

-

райони

Арбузинський

-

-

-

Березанський

436,8

102,9

20,9

71,1

Веселинівський

-

-

-

Вознесенський

-

-

-

Жовтневий

1920,0

1740,0

-

63616,5

Кривоозерський

-

-

57,9

5564,3

Миколаївський

50,0

538,2

540,9

Новоодеський

-

-

-

360,5

Очаківський

-

-

-

1042,4

Первомайський

3047,0

2725,7

3025,4

3565,7

При аналізі таблиці 9 зверніть увагу на такі питання:

1. Чи характерна для регіональної структури ПІІ суттєва диференціація?

2. Які найпривабливіші райони області для іноземних інвесторів, чому?

Портфельні інвестиції, за одним з можливих визначень, це інвестиції, які інвестор здійснює не сподіваючись отримати додаткові вигоди, що випливають із отримання управлінського контролю над компанією й участі в її господарській діяльності, що є характерним для прямих інвестицій. Мета портфельного інвестора обмежується підвищенням вартості інвестованого капіталу (наприклад, акцій) чи отриманням поточного прибутку, який цей капітал може давати (наприклад, у вигляді дивідендів на акції). У такому випадку інвестор не зосереджується на одному якомусь вкладенні у фінансовий чи реальний актив, а створює портфель з довільної кількості активів.

Отже, портфельні інвестиції – вкладення в іноземні підприємства або цінні папери, які приносять інвесторові відповідний доход, але не дають право контролю над підприємством. Такими цінними паперами можуть бути акціонерні або боргові цінні папери.

Таблиця10

Портфельні інвестиції в економіку області по країнах

(тис. дол. США, на початок року)

Країни

2001

2002

2004

2006

2008

Всього

454,7

40649,1

801,1

3165,9

232,4

Країни СНД

-

-

0,3

0,3

21,4

Азербайджан

-

-

-

-

18,3

Росія

-

-

0,3

0,3

3,1

Інші країни

454,7

40649,1

800,8

3165,6

211,0

Європа

369,3

627,9

617,1

3130,2

4,6

Болгарія

0,2

0,2

0,4

2,4

2,4

Ірландія

368,8

368,8

358,2

358,2

-

Норвегія

-

-

-

-

0,7

Литва

-

51,9

51,6

-

-

Німеччина

0,2

0,2

-

-

-

Польща

-

1,4

1,7

1,7

-

Румунія

-

-

-

-

0,7

Сполучене Королівство

-

206,3

205,2

-

0,8

Угорщина

-

-

-

2767,9

-

Швейцарія

0,1

-

-

-

-

Азія

0,2

256,3

98,3

24,8

206,4

Кіпр

-

256,3

98,3

24,8

206,4

Туреччина

0,2

0,2

-

-

-

Америка

85,2

39764,9

85,4

10,6

-

Віргінські острови

-

39679,7

-

-

-

Канада

-

-

-

-

-

США

85,2

85,2

85,2

-

-

В таблиці 10-11 визначте:

1. Динаміку і структуру надходжень портфельних інвестицій в економіку області по країнах світу.

2. Структуру надходжень портфельних інвестицій за видами економічної діяльності.

Таблиця 11

Портфельні інвестиції в область за видами економічної діяльності

(на початок року, тис. дол. США)

Вид діяльності

2002

2004

2006

2008

….

Всього

40649,1

801,1

3165,9

232,4

Сільське господарство, мисливство та лісове господарство

-

0,3

0,3

-

Промисловість

40648,4

775,3

3128,5

22,1

- переробна:

40648,4

775,3

3128,5

22,1

виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів

369,1

358,2

358,2

18,3

Виробництво електроенергії , газу та води

-

-

-

-

Будівництво

-

-

-

0,2

Торгівля; ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку

0,2

-

-

2,9

Діяльність транспорту і зв’язку

0,5

2,0

12,3

-

Діяльність готелів та ресторанів

-

-

-

104,8

Операції з нерухомим майном, оренда, інжиніринг та надання послуг підприємцям

-

23,5

24,8

102,4

Завдання 2

Підберіть до кожного терміна в лівому стовпчику визначення з правого

Класифікація прямих іноземних інвестицій

Ознаки

Визначення

1

Придбання неконтрольних пакетів акцій у фірмах країн-рецепієнтів

А

Застосовується на ринках, які мають найбільший потенціал для отримання прибутків, ця форма має найбільший ризик та найбільші зобов’язання з боку іноземного інвестора

2

Ліцензійні угоди

Б

Не вимагає від інвесторів більших зобов’язань та тривалішого часу для одержання прибутків

3

Стратегічні альянси і спільні підприємства

В

Дають інвесторам більшу присутність на місцевому ринку з меншим ризиком, ніж пряма купівля місцевої фірми або створення власного дочірнього підприємства

4

Придбання контрольних пакетів акцій

Г

Дають інвестору можливість виходу на ринок з мінімальним ризиком

5

Створення власних дочірніх підприємств

Д

Здійснюється через пряму купівлю акцій на місцевому фондовому ринку

Дайте відповіді на питання:

1. Який вид прямих іноземних інвестицій по суті можна вважати портфельними, так як при купівлі акцій на місцевому фондовому ринку інвестори на одержують контролю над діяльністю фірми.

2. Транснаціональна компанія передає права на виробництво певного продукту чи послуги або на використання запатентованого процесу, технології, товарного знаку, іншої інтелектуальної власності місцевій фрмі, яка буде відповідати за виробництво та маркетинг на місцевому ринку:

а) ліцензійні угоди;

б) придбання неконтрольних пакетів акцій.

3. Чи можна стверджувати, що прямі іноземні інвестиції несуть ризик іноземним інвесторам, тому що останні позбавлені можливості швидкого виходу на ринок?