Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика викладання у ВШ_КЛ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Лекція 4 Педагогічна культура викладача вищого навчального закладу План

1. Сутність поняття культури

2. Педагогічна культура викла­дача вищого навчального закладу

3. Спілкування як компонент професійної педагогічної діяльності

4. Мовленнєва культура педагога та її роль в навчально-виховному процесі

5. Загальне поняття педагогічної техніки викладача вузу

Мета та завдання вивчення: ознайомитись зі специфікою педагогічної діяльності викладача вищого навчального закладу, проаналізувати основні компоненти педагогічної культури.

Сутність поняття культури

Проблема формування педагогічної культури є вічною і завжди актуальною. Проте ос­таннім часом до цієї проблеми прикута увага філософів, політо­логів, соціологів, культурологів, психологів і педагогів. Причиною цього є побудова в Україні нового демократичного суспільства, а в системі освіти перехід до гуманістичної освітньої парадигми.

На жаль, за останні сто років людство, яке збагатилося в науці, техніці, в усіх галузях просунулося набагато далі, ніж за всю ти­сячолітню історію, дуже мало змінило себе. Останні сто років - це вік полімерів, вік електроніки, генетики. Натомість тепер прий­шов час педагогіки - час удосконалення самої людини.

Глибокі соціальні й економічні зрушення, що відбуваються на межі третього тисячоліття в Україні, спонукають до реформу­вання системи освіти, яка має сприяти утвердженню людини як найвищої соціальної цінності. Лише компетентна, самостійна і відповідальна, з чіткими громадянськими позиціями індивіду­альність, тобто вихована людина здатна до оновлення суспільства, забезпечення державності України, розвитку її економіки та куль­тури.

Нині, коли школа переорієнтовується на вимоги ринкової по­будови всіх сфер соціального життя держави, найперше змінила­ся роль педагога як центральної фігури в організації навчально-виховного процесу. Освіті потрібен учитель, який би виконував свою роботу професійно. Є підстави говорити про тенденцію до роз­шарування вчителів середніх шкіл за рівнем майстерності. З'яв­ляється так званий елітний вчитель. Його характерні риси - про­фесіоналізм, впевненість в собі, оптимістичне сприймання світу, заповзятість, творчість. За аналогією з економічним чуттям, та­кому вчителю притаманне чуття сучасності у педагогічній реаль­ності. Такий учитель поєднує в собі вузьку спеціалізацію з широ­ким світобаченням. Він готовий завжди оволодівати новими формами, методами, технологіями навчання і виховання, що дає йому впевненість у завтрашньому дні. Такий вчитель утверджує оптимістичний підхід до дійсності, є стійким у стресових ситуаці­ях, соціалізується в умовах кризи, залишається для учня важли­вим суб'єктом його соціалізації. Для нього характерною є висока загальна і професійна культура, але поряд з ним існує вчитель-ре­місник, вчитель-заробітчанин.

Державна національна програма «Освіта. Україна XXI сто­ліття» одним із напрямів реформування освіти визначає підго­товку нової генерації вчителів з високим загальним рівнем пе­дагогічної культури, які б втілювали в життя основні принципи перебудови освіти, а саме: гуманізації, гуманітаризації, демокра­тизації, етнізації, диференціації, індивідуалізації.

У філософському розумінні термін «гуманізм» тлумачиться як визнання цінності людини як особистості, її права на вільний роз­виток і вияв своїх здібностей, на гідне життя. У психологічному плані сутність гуманізму полягає в обумовлені моральними цінно­стями установці на інших, здатності до переживання за них, співчуття, співучасті і співпраці. У педагогічному плані гуманізм означає людяність, рису характеру, яка найповніше виявляється у любові та повазі до людей і передбачає високий рівень вимогли­вості. Ще А.С.Макаренко запропонував основний принцип: чим більше поважаю, тим більше вимагаю, але вимогливість має бути стабільною і доброзичливою. Принципи гуманізації, демократи­зації, індивідуалізації реалізуються в новому демократичному напрямі педагогіки - педагогіки співробітництва (в деяких нау­кових джерелах вона називається педагогікою толерантності). У своїх останніх наукових працях академік І.А. Зязюн ввів термін «педагогіка добра». Все частіше в педагогічній літературі зустрічається вислів „педагогічна безпека” яка своїм головним завданням ставить збереження особистості учня від непрофесійних дій педагогів, та батьків.

В основу педагогіки толерантності покладена нова парадигма виховання, сутність якої полягає у формуванні виховуючих суб'єкт-суб'єктних відносин, суб'єкт-суб'єктної взає­модії вихователя і вихованця. Основою виховання мають стати діяльність, спілкування, взаємини. Метою виховання є самовира­ження і повна самореалізація учня, студента як суб'єкта вихован­ня. А.Бойко дає таке визначення: виховуючі відносини в загаль­ноосвітній школі - це спеціально організована під педагогічним керівництвом вчителя творча, морально-естетична взаємодія суб'єктів виховання, спрямована на досягнення мети виховання, зумовлена всією системою суспільних відносин, загальнолюдсь­ких і національних цінностей, відповідає певному стану розвитку суспільства. Тобто йдеться не про стихійні взаємини, а про відно­сини спеціально організовані, педагогічне доцільні, моральні й естетичні. Визначаються такі рівні виховуючих взаємин: найви­щий - співтворчість, високий - співробітництво, елементарний -супідрядність.

А.С.Макаренко у своїй новаторській педагогічній діяльності прийшов до філософсько-педагогічного висновку про відносини як істинний об'єкт педагогічної роботи.

В.О.Сухомлинський відзначав, що навчання - це не проста пе­редача інформації, знань, а складні людські взаємини.

У філософсько-психологічній концепції відомого психолога С.Л.Рубінштейна доведено, що ставлення людини до людини опо­середковане ставленням людини до буття. Це дозволяє зробити висновок, що від характеру взаємин «учитель-учень», «педагог-учень», «викладач-студент» залежить окреслення ставлення мо­лоді до оточуючої дійсності (стосунки в колективі, система само-відносин). Зрозуміло, що стосунки з розумним і добрим вчителем, вихователем, педагогом - це рятівне коло для дитини у перехідний період, період економічної та соціальної нестабільності. Педагогі­чне доцільні стосунки, взаємини складаються з тим педагогом, для якого основними цінностями є: вихованці і їх доля та інтереси; наука, яку він представляє, її методи, відкриття; професія, яку він обрав. Тому майбутнього вчителя слід уже зараз ретельно го­тувати до формування суб'єкт-суб'єктної взаємодії з дітьми. Пе­дагогічні кадри нової генерації покликані поєднувати високий професіоналізм із усвідомленням сучасних потреб.

У формуванні особистості вчителя є два головних аспекти -професійний і культурний. Отже, вищий навчальний заклад по­кликаний давати не тільки знання, а й формувати особистість пе­дагога, виховувати такого педагога, який за словами Т.Г.Шевчен­ка був би апостолом правди і науки та уособленням совісті нації, яка потребує культурного вчителя. Культурний педагог - це не взірець формально-етикетної шляхетності, а інтелігентна люди­на за своєю найвищою духовною сутністю із творчим і гуманним способом світобачення, світосприймання. Саме культура є підґрун­тям формування особистості вчителя. Ще у Великій Хартії універ­ситетів у 1638 році в Сорбонні з метою їх об'єднання було проголо­шено: вища шкода є інститутом відтворення і передачі культури. Отже, особливої актуальності саме сьогодні набуває теза «Від лю­дини освіченої - до людини культури», що означає відродження національної інтелігенції, створення внутрішніх передумов для розвитку творчої індивідуальності. Тільки у культурному середо­вищі можуть формуватися спеціалісти, здатні вільно і широко мислити, створювати інтелектуальні цінності, яких завжди потре­бує суспільство і школа зокрема.

Термін «культура» має латинське походження і означає «об­робка», «опрацювання» людиною чогось природного. Спочатку цей термін застосовувався в значенні« обробка землі ». Але і в давні часи він мав друге значення - культивування духу. Оратор, філо­соф, політичний діяч Риму Цицерон використовує цей термін для характеристики внутрішнього світу людини, говорячи про куль­туру душі. У середньовіччі існувало поняття розумової, духовної культури. В Епоху Відродження до системи цінностей духовної культури долучаються ідеї гуманізму. Гуманісти привносять у духовну культуру свободу суджень, сміливий критичний дух. Якщо античні філософи дотримувалися заповіді «Пізнай самого себе», то філософи Ренесансу обрали іншу - «Твори самого себе», вважаючи, що людина сама творить свою долю, живе за власним розумом, тобто духовна культура є процесом удосконалення самої людини. Розвиток античної культури, періоду середньовіччя, а потім Ренесансу призвели до виникнення нової тріади - єдність духовних цінностей як Істина, Добро, Краса, котрі об'єднались у єдине ціле - гуманізм, де людина визнається критерієм розвитку суспільства, найвищою метою. Видатні діячі епохи Відродження поклали початок нової світської культури, не тільки зверненої до людини, але й похідної від неї. Культура відродження була орієн­тована на індивідуальний тип духовної діяльності, який і сьогодні є своєрідним еталоном творчої особистості. Починаючи з XVII сто­ліття, термін «культура» використовується вже більш широко: не лише для визначення окремих напрямів, способів, результатів діяльності людини, а й для того, що нею створене та існує поряд з природою. Вперше в такому тлумаченні цей термін застосував С.Пуфендорф, саме це твердження стало основою концепції І.Т.Гердера, який вважав, що культура є продуктом діяльності людей та одночасно стимулом їх подальшого розвитку. В його кон­цепції розвитку людства культура виступає зразком «другого на­родження людини». Він стверджує: яка традиція виховання, та­кою стає людина, її образ.

На основі теоретичного аналізу наукової літератури встанов­лено, що феномен «культура» багатозначний, відрізняється складністю та варіативністю. Не зважаючи на велику кількість визначень поняття «культура», можна виділити такі основні по­ложення: сутність культури - гуманістична, людинотворча, яка полягає в конкретизації загальнолюдських цінностей стосовно кожної людини; продуктом і одночасно творцем культури е лю­дина; головним джерелом культури є діяльність людини; куль­тура включає в себе способи і результати діяльності людини; куль­тура розглядається як механізм, що регламентує і регулює поведінку та діяльність людини, оскільки людина є її носієм і рет­ранслятором; культура - специфічно людський спосіб буття, кот­рий визначає весь спектр практичної і духовної активності лю­дини, її можливої взаємодії з навколишнім світом і собою. Отже, людина культури - це гуманна особистість. Гуманність - цариця моралі, в якій любов до людей передбачає милосердя, чуйність, доброту, симпатію, піклування, розуміння і їх захист. Людина культури - це духовно багата особистість, яка володіє творчими здібностями, віддана своїй справі, захоплена нею. Людина куль­тури - творча особистість, яка постійно розмірковує, мислить аль­тернативне, незадоволена одержаними здобутками, наділена роз­винутим прагненням до творіння. Людина культури - це незалежна особистість, здатна до самовизначення у світі культу­ри. Самостійність суджень у поєднанні з повагою до поглядів інших людей, почуття самоповаги, здатність орієнтуватися у світі духовних цінностей в оточуючому середовищі, уміння прийма­ти рішення і нести відповідальність за свої вчинки, здійснювати самостійний вибір змісту своєї життєдіяльності, стилю поведін­ки, способів розвитку. Духовна культура є епіцентром особис­тості. Духовність і духовна культура є підґрунтям професійної культури спеціаліста, яке знаходить своє відображення у про­фесійній діяльності. Професійна культура розглядається як пев­ний ступінь оволодіння професією, тобто способами і прийомами вирішення професійних завдань на основі сформованості духов­ної культури особистості. Отже, можна простежити такий лан­цюжок: духовна —> професійна —> педагогічна культура. Виділен­ня педагогічної культури, однієї з найважливіших складових суспільства, зумовлене специфікою педагогічної діяльності вик­ладача, вчителя, спрямованої на формування особистості, здат­ної у майбутньому відтворювати й збагачувати культуру суспіль­ства. Культура педагога пройшла певні етапи свого розвитку разом з розвитком культури суспільства. Вона, як феномен педа­гогічної практики, існувала завжди, але мала різне соціальне й професійне «забарвлення» залежно від впливу різних чинників: політики в сфері освіти; моральних відносин, що складалися в суспільстві; пануючої релігії; певного типу виховання, котрий був необхідний державі. Міркування про педагогічну культуру, про те, яким має бути вчитель, вихователь, наставник, висловлюва­лися уже в давніх цивілізаціях. Власне поняття «педагог» з'яви­лося в Афінській державі. Вважається, що першим теоретиком стосовно цього був Платон. У його часи та й згодом висувалися серй­озні вимоги до педагога. В часи Платона проявляється така функ­ція вчителя, як розвиток і розповсюдження культури через мис­тецтво і власне «Я». В епоху еллінів вчитель є носієм ідей Краси, Добра, Справедливості, культури поведінки і спілкування. Від нього вимагали коректності, педагогічного такту, витончених форм впливу, розважливості, стриманості, мужності. Так, Сенека не уявляв собі інтелект без моральності й доброти. В центрі впли­ву на учня він вбачав етику, а сенсом розвитку вважав моральне самовдосконалення, причому цей процес мав бути індивідуальним як для вчителя, так і для його вихованця. Видатний педагог і пси­холог Квінтіліан вважав одним із завдань учителя знання й розу­міння дитячої психології. Досягнення філософів і педагогів уза­гальнив Я.А.Коменський, який створив учення, що стало основою всіх сучасних педагогічних систем. Як педагог, він був перекона­ний у суспільній значущості своєї професії, адже це «справа важ­лива, котра торкається слави Божої і загального спасіння народів». Я.А.Коменський, розробляючи теорію культурних при­родних обдарувань «засобом прекрасних вправ», підкреслював, що, перш за все, таку обробку має отримати вчитель, який стане «зерцалом, правилом і опорою для інших». Крім того, на його думку, вчителем може бути тільки людина високої культури, осв­іченості, моральності. Я.А.Коменський вважав, що неосвічений, бездуховний вчитель - «джерело без води, лампочка без світла». Можна констатувати, що видатний педагог висуває серйозні ви­моги до вчителя в аспекті сформованості його педагогічної куль­тури: предметний професіоналізм, активна педагогічна форма, розмаїття прогресивних моральних якостей, саморегуляція, умі­ння передавати інформацію, ставити цілі, планувати навчально-виховну діяльність, організовувати її та аналізувати результати.

Значною мірою новий етап у дослідженні культури вчителя і його впливу на учнів являють собою ідеї і діяльність французько­го філософа і педагога Ж.Ж.Руссо, який був прихильником вільно­го виховання, мислительної самостійності учня, формування гу­манізму вихованців. Ж.Ж.Руссо стверджував, що в серце вихованця потрапляє те, що йде від серця. До вчителя Ж.Ж.Рус­со висував максимальні вимоги - це має бути людина з великим запасом міцності, що відповідає будь-яким інтересам і запитанням учнів. Думки Ж.Ж.Руссо продовжив видатний педагог-демократ І.Г.Песталоцці, який сформулював поняття розвивального навчан­ня, трудового і соціального виховання, виявив чинники форму­вання особистості й гармонійного розвитку суспільних сил люди­ни. Розвиваючи теорію Я.А.Коменського про культуру природних обдарувань, педагог стверджував: «Внутрішній розвиток, який є неминучим наслідком головних засобів, форм і методу, збуджує в людській природі живу діяльну силу і вона буде мати для освіти й доброту людського наслідки, які поки-що не піддаються обліку»3.

І.Г.Песталоцці стверджував: щоб змінювати людей, їх треба лю­бити, а вплив на учнів пропорційний любові до них. У цьому кон­тексті заслуговують на увагу педагогічні погляди Адольфа Дістервега. У педагогічній праці «Керівництво до освіти німецьких вчителів» він визначав два взаємопов'язаних принципи навчання й виховання – природовідповідності й культуровідповідності. Ос­танній передбачає організацію навчально-виховного процесу з ура­хуванням певної зовнішньої, внутрішньої і суспільної культури. Зовнішня культура - це норми моралі, побуту, споживання; внутр­ішня - духовне життя людини; суспільна - соціальні відносини й національна культура. Педагог зазначав: «Будь-який стан культу­ри даного народу є основа, базис, є дещо, з якого розвивається на­ступний стан. Тому той ступінь культури, на якому ми знаходимо­ся в даний час, пред'являє нам вимоги, щоб ми діяли відповідно до неї, якщо тільки хочемо домогтися позитивних результатів, інши­ми словами, ми повинні діяти культуровідповідно». Вчений вва­жав, що успіх навчання залежить, перш за все, від культури вчите­ля, його любові до дітей, ентузіазму в роботі й знання методики. Він підкреслював: «Вчитель лише доти здатний насправді виховувати, поки сам працює над своїм власним вихованням і освітою».

Педагогічна культура викла­дача вищого навчального закладу

Особливу увагу вчені приділили педагогічній культурі у ХУЛІ столітті. Вони виходили з того, що вчитель високої культури - це майстер своєї справи. Український педагог О.В.Духнович пише, що вчитель «дзеркало, в котре молоді юнаки, дивлячись, бачать свою процвітаючу доброчесність». І.Я.Франко вважав, що вчи­тель має розглядати свою роботу як «велике діло любові й терпе­ливості».

Можна зробити висновок про те, що культура педагогів ХХІ століття розглядається як єдність етичного і духовного аспектів.

У 60-ті роки XIX століття у центрі уваги вчених постають про­блеми справжнього авторитету вчительської особистості. У педагогічній теорії К.Д.Ушинського центральне місце посідає осо­бистість учителя. Він підкреслював, що «багато що залежить від загального розпорядку в закладі, але найголовніше завжди буде залежати від особистості безпосереднього вихователя, котрий стоїть віч-на-віч з вихованцем»: вплив особистості вихователя на молоду душу складає ту виховну силу, яку не можна замінити ні підручниками, ні моральними тенденціями, ні системою покарань і заохочень. А далі видатний педагог зауважував: «У кожного на­ставника - важливе не тільки уміння викладати, але також ха­рактер, безпосередність і переконання».

Продовжує цю думку педагог, який жив і працював в кінці ХІХ-ХХ століть П.П.Блонський, який особистість учителя в житті школи вважав неперевершеною. П.П.Блонський, вказуючи на виховання високої культури учителя, критично ставлячись до процесу підготовки учителя-ремісника, говорив: «Якщо викладан­ня - професія, то ця професія - культуробудівництво». Йому належить стаття «Учитель стань людиною», котра була спрямо­вана на фахівця, який рахується з дитячими інтересами, спокій­ний, урівноважений, добре знає свій предмет, володіє технікою ведення уроку, адже запорука успішного уроку - наявність поетичного настрою в душі вчителя, що також співає, малює, роз­повідає. П.П.Блонському належить ідея непрямого впливу на учнів, а також психологічній самопідготовці учителя. Відомий педагог С.Т.Шацький вважав, що треба постійно приділяти високі вимоги і увагу до органічного поєднання культури розуму з куль­турою почуттів.

Центральною ланкою всієї творчості А.С.Макаренка було прагнення осмислити сутність педагогічного таланту, тобто взає­мовідношення особистісних обдарувань і методичної озброєності в справі підготовки повноцінного учителя-вихователя. Видатний пе­дагог вважав, що майбутнім учителям необхідно давати не тільки спеціальну освіту, а й спеціальне виховання». Вони повинні бути культурними у всіх відношеннях: ввічливими, охайними, знайо­мими з літературою і мистецтвом».

Ґрунтовно розкрите поняття «педагогічна культура учителя» В.О.Сухомлинським, який пов'язував її з умінням орієнтуватися в складних питаннях науки і практики: «Якщо учитель вдумливо аналізує свою роботу, у нього не може не виникнути інтерес до те­оретичного осмислення свого досвіду, прагнення пояснити причин-но-наслідкові зв'язки між знаннями учнів і своєю педагогічною культурою». Він також стверджував, що педагогічна культура має прояв у постійній увазі до духовного світу вихованців. В.О.Сухомлинський бачив у вчителеві «першого і головного світоча інтелек­туального життя школяра, бо він породжує у дитини потяг до знань, повагу до науки, культури, виховання»3. Видатний педа­гог писав, що педагогічне безкультур'я і невігластво починається там, де вчитель, не розуміючи духовного світу дитини намагаєть­ся перетворити дитячу беззахисність на клітку. Учитель має зна­ти і відчувати, що на його совісті доля кожної дитини, що від його духовної культури та ідейного багатства залежить розум, здоро­в'я, щастя людини, яку виховує школа.

Аналіз подальших наукових праць різних дослідників (А.В.Барабанщиков, О.В.Бондаревська, М.М.Букач, О.Б.Гармаш, Т.В.Іванова, Н.О.Комар, С.С.Муцинов, О.П.Рудницька та інші ав­тори) дав підставу констатувати, що «педагогічна культура» як спеціальне наукове поняття не є усталеним і потребує всебічного розгляду, оскільки являє собою педагогічну систему і водночас еле­мент її, особистісне утворення, діалектичну інтегровану єдність пе­дагогічних цінностей, між якими існують певні зв'язки і відно­шення, що формуються, реалізуються і вдосконалюються в різноманітних видах професійно-педагогічної діяльності й спілку­вання, визначаючи характер і рівень останніх. Ця система є відкри­тою. Ідеал її - учитель-інтелігент з досконалим рівнем сформованості педагогічної культури - є постійним наближенням до ідеаль­ного «Я», нескінченним процесом самовдосконалення неповтор­ної творчої індивідуальності, що передбачає: усвідомлення своєї неповторності, унікальності в порівнянні себе з іншими індивіду­альностями; чіткі цілі й мотиви власного саморозвитку; самоствер­дження й усвідомлення своєї компетентності, яку забезпечує сис­тема знань і умінь, переконань, самореалізація себе у певних видах діяльності; цілісність і гармонійну єдність індивідуальних влас­тивостей, у тому числі креативних; динамічність і неперервність саморозвитку, постійну роботу над собою з метою зростання рівня власної культури, зокрема, педагогічної; усвідомлення власної значущості в особистому, професійному і соціальному аспектах з метою самоствердження в суспільстві. Індивідуальність учителя виявляється в його духовності, духовній культурі, гуманістичній спрямованості власної професійно-педагогічної діяльності.

Встановлено, що педагогічна культура діалектичне пов'язана з усіма елементами особистісної культури: моральною, естетич­ною, розумовою, правовою, політичною, екологічною та ін.» оск­ільки вона є інтегральним показником інших видів культур, їх складовою і в той же час включає їх у себе.

У дослідженнях виявлено, що педагогічна культура має дві форми прояву: статичну й динамічну. Статична форма відбиває її як наявний рівень, який забезпечує її подальший розвиток. Дина­мічна форма педагогічної культури виявляється у розвитку вміння реагувати на зміни, що відбуваються в навколишній дійсності й оточенні, удосконалювати себе відповідно до умов навколишньо­го середовища, використовуючи набуту систему педагогічних цінностей, що відповідає більш високим (конструктивному, еври­стичному, творчому) рівням культури. Завдяки динамічній формі у процесі педагогічної діяльності створюються умови для розвит­ку особистості та її педагогічної культури. У цьому процесі роз­витку вбачаємо сутність і діалектику педагогічної культури: ста­тична форма переходить у динамічну, яка потім, заперечуючи саму себе, переходить у статичну, але на більш високому рівні розвит­ку культури вчителя. Прояв як статичної, так і динамічної форм, їх діалектична взаємодія відбувається лише у процесі професій­но-педагогічної діяльності й спілкування, відбиваючись у кожно­му з компонентів педагогічної культури.

Педагогічна культура майбутнього учителя розглядається як діалектична інтегрована єдність педагогічних цінностей: цінностей-цілей й цінностей-мотивів; цінностей-знань; технологічних цінностей; цінностей-властивостей; цінностей-відношень.

Вони є свого роду осями координат, на основі яких і викрес­люється модель педагогічної культури, які спрямовують і кори­гують у соціальному, духовному, професійному, особистісному просторі діяльність учителя. Указані цінності є структурними (відносно-статичними) компонентами, які гармонійно пов'язані з функціональними (процесуальними) компонентами.

Отже, складові педагогічної культури - науковий світогляд, наукова ерудиція, духовне багатство, педагогічна майстерність, педагогічні здібності, природно-педагогічні людські якості, педа­гогічна техніка (культура зовнішнього вигляду, культура мови, культура спілкування, педагогічна етика, педагогічний такт, праг­нення до самовдосконалення). Зрозуміло, що цією педагогічною культурою має володіти і викладач вищого навчального закладу, бо, як писав Адольф Дістервег, «як ніхто не може дати іншому того, що немає сам, так не може розвивати, виховувати й навчати той, хто сам не розвинений, не вихований, не освічений»2.

У навчально-виховному процесі вищого навчального закладу головним засобом передачі культури, духовних цінностей є непов­торна індивідуальність викладача як носія культури з унікальною особистістю студента. Педагогічна культура є феноменом вияву викладачем власного «Я» у професійно-педагогічній діяльності. О.С.Газман вказує, що культура є гармонією культури творчих знань, творчої дії, почуттів і спілкування. Оскільки об'єктом пе­дагогічної діяльності є особистість, то вона будується за законами спілкування. Антуан де Сент Екзюпері називав спілкування най­більшою розкішшю на світі, але для педагога спілкування – це професійний обов'язок. М.С.Каган стверджує, що, з одного боку, культура неможлива без спілкування, з іншого ж - гуманістич­ний зміст спілкування, олюдненість стосунків є найбільш повним вираженням культури.

Спілкування як компонент професійної педагогічної діяльності

Спілкування - один із компонентів педагогічної діяльності. Відомо, що педагогічна діяльність складається із змістового, ме­тодичного, соціально-психологічного компоненту. Коли викладач іде на заняття, він продумує змістовий і методичний компонент; соціально-психологічний же, тобто спілкування, часто лишаєть­ся поза увагою педагога. А між іншим, якщо оволодіння першими двома компонентами відбувається у процесі навчання, то третьо­му, тобто спілкуванню, ніхто ніде цілеспрямовано не навчає, хоча спілкування відіграє велику роль у нашому житті. Нефахове спілкування дуже часто є причиною багатьох хвороб (нервових стресів). Між іншим, лікарі стверджують, що із 100 дітей, хворих на невроз, 80 набули такого захворювання з причини непрофесій­ного спілкування з педагогами, їх низької культури.

Вважаємо, що спілкування займає особливе місце в роботі вчи­теля, оскільки він має «комунікативну професію». Професійно-педагогічне спілкування - це система прийомів органічної соціаль­но-психологічної взаємодії педагога і вихованців, змістом якої є обмін інформацією, пізнання один одного, організація діяльності і стимулювання діяльності вихованців, організація і корекція взає­мин у колективі вихованців, обмін ролями, співпереживання і створення умов для самоствердження особистості вихованця. Пе­дагогічне спілкування - особливий вид творчості.

У професійному спілкуванні викладача можна виділити два взаємопов'язаних компоненти:

1. По-перше, це загальні принципи (основа) спілкування, що закладаються самим характером суспільного ладу, наслідуванням цінностей минулого, в яких реалізується педагогічна діяльність педагога, єдина мета і задачі навчання і виховання.

2. По-друге, його індивідуальні принципи (основа) спілкуван­ня, громадянська позиція, стиль спілкування - сукупність конк­ретних прийомів і засобів, які викладач доцільно, залежно від кон­кретних умов і можливостей навчання і виховання реалізує у своїй діяльності на основі власних знань, професійного досвіду, здібно­стей і умінь.

Педагогічне спілкування - це професійне спілкування вик­ладача-педагога з вихованцями на занятті і після зайняття, що виконує певні педагогічні функції і спрямоване (якщо воно по­вноцінне і оптимальне) на створення сприятливого, здорового психологічного клімату, на оптимізацію навчальної діяльності і стосунків між педагогом і студентом та в студентському колек­тиві.

Педагогічне грамотне спілкування знімає у вихованців нега­тивну емоційну напругу (страх, невпевненість); воно має викли­кати радість, бажання спільної діяльності. Оптимальне педагогі­чне спілкування - це спілкування, яке створює найкращі умови для розвитку мотивації студента, творчого характеру діяльності, для формування його особистості, забезпечує сприятливий психо­логічний клімат, попереджує створення психологічних бар'єрів, дозволяє максимально використовувати у навчальному процесі особистісні та професійні якості викладача. Серед викладачів мож­на виділити притаманні їм рівні спілкування:

Примітивний - в основу ставлення до студента покладено при­мітивні правила і реакції поведінки - амбіції, самовдоволення, зловтіха. Викладач демонструє свою зверхність. Студент для вик­ладача виступає засобом досягнення мети.

Маніпулятивний - взаємини зі студентом будуються на грі, суть якої полягає у бажанні будь-що виграти, використовуючи різні прийоми, лестощі. Студент при цьому є об'єктом маніпуляції.

Він заляканий, інфантильний.

Стандартизований - домінує формальна структура спілкуван­ня. Спостерігається слабка орієнтація на особистість; викладач дотримується стандартів етикету, але така поведінка є поверхо­вою і, не зачіпаючи особистісного рівня, реалізується на рівні ма­сок. Студент, самостійний об’єкт, відчуває байдужість викладача поза «маскою», і фактично залишається об'єктом маніпуляцій.

Діловий - орієнтуючись на справу, викладач бере до уваги осо­бистісні характеристики студента лише в контексті ефективності діяльності. Викладач дотримується стандартів етикету, визнає за студентом право на самостійність. Студент для викладача є значу­щим залежно від внеску у спільну діяльність. В особистісному житті студент залишається самостійним.

Особистісний спілкування базується на глибокій зацікавле­ності до студента, визнанні самостійності його особистості. Вик­ладач любить студентів, вся його діяльність спрямована на розви­ток їхньої духовності, особистісне спілкування стає спілкуванням духовним. Студент довіряє викладачеві, викладач є авторитетом і найкращим посередником між ним і знаннями про навколишній світ, людей, себе.

Набуття викладачем особистісного рівня спілкування є необхід­ною умовою високої культури взаємодії педагога і студента. Та­кий рівень потребує від викладача великої самовіддачі і притаман­не лише тим педагогам, для яких їх професія є покликанням.

Культура педагогічного спілкування вміщує уміння слухати, ставити запитання, аналізувати відповідь, зрозуміти іншого, бути уважним, спостережливим, встановлювати контакт, бачити і зро­зуміти реакцію аудиторії, передавати своє ставлення до того, про що йде мова, зацікавити, захопити поясненням, орієнтуватися в обстановці. Кожен з викладачів створює свій стиль спілкування. Сьогодні відомі кілька класифікацій стилів діяльності педагогів. М.В.Сорока-Росинський виділяє «теоретиків», «реалістів», «утилітаристів», «інтуїтивістів»; в основу цієї класифікації покла­дено ставлення до виконання своїх обов'язків та особливості ха­рактеру педагога. Е.Г.Костяшкін за рівнем професійної етики й особливостями діяльності визначає такі чотири типи: «інтелекту­альний», «вольовий», «емоційний», «організаторський». В. О.Кан-Каликом абстраговані негативні моделі поведінки педагогів на заняттях: «Монблан» - учитель як гірська вершина над учнем; «Ки­тайська стіна» — дистанція, обмежене спілкування; «Локатор» — будує взаємини вибірково, з тими, хто подобається; «Гамлет» - постійно вагається у власних діях; «Глухар» - чує тільки себе. А.Бойко, аналізуючи поведінку вчителя у поєднанні з його педа­гогічною діяльністю та її результатами, виділяє обґрунтовані мо­делі виховуючих взаємин педагогів і учнів. Образно вони названі так: «Оптиміст», «Об'єктивіст», «Ерудит», «Талант», «Умілець», «Душа», «Артист». Для педагогів будь-якої моделі взаємодії важ­лива емоційно-естетична виразність, уміння подати себе та створи­ти обстановку власного самовираження і самоствердження. У дос­відченого викладача, як правило, складається помітна тенденція до тієї чи іншої моделі, типу взаємин, які найповніше відповіда­ють його індивідуально-психологічним особливостям. Для викла­дача з високою культурою спілкування характерними є: оптимальність вимог; педагогічний оптимізм; емоційний відгук; формування колективних форм стосунків, відносин у колективі у навчально-виховному процесі; створення атмосфери доброзичли­вості. Однак, якою б привабливою не була модель взаємин викла­дача і студента, вона завжди динамічна. З огляду на це хороший педагог завжди прагне до неперервності своєї освіти та професій­ної підготовки, він постійно аналізує свою діяльність, ідентифі­кує досягнутий рівень взаємодії зі студентами, добирає і викорис­товує нові здобутки педагогічної науки і передового досвіду, переймає найкраще від своїх колег.

На основі аналізу проведених нами досліджень можна просте­жити три головних причини низької культури спілкування вик­ладачів.

По-перше, більшість викладачів не надають особливого значен­ня ролі спілкування у навчально-виховному процесі, тому не при­діляють належної уваги організації спілкування.

По-друге, численні викладачі діють у складних педагогічних ситуаціях силовими методами, не використовуючи психологічних і педагогічних знань про людину, не враховуючи вікових і індиві­дуальних особливостей студента.

По-третє, е достатньо викладачів, що мають низьку загальну культуру і не працюють над її підвищенням. На питання, чому вони не займаються своїм духовним збагаченням, 70% викладачів вказали на такі причини: велике навантаження, недостатня мате­ріальна база.

Сучасний світ і існування молоді в ньому дуже складні, якщо раніше студенти погоджувалися на позицію підпорядкування, ке­рованого, то тепер вони прагнуть до ситуації співробітництва, а вона передбачає певні вимоги до організації спілкування: діалектичність, взаємини довіри, реальний психологічний контакт, здатність вик­ладача відмовитися від диктату і перейти до взаємодії. Обов'язко­вою вимогою студентів є наявність педагогічного такту, який про­являється у зовнішньому вигляді викладача, в тоні спілкування, у самовладанні, в умінні без грубощів досягти бажаних результатів.

Педагогічний такт – це педагогічне грамотне спілкування в складних педагогічних ситуаціях, вміння знайти педагогічне до­цільний і ефективний спосіб впливу, почуття міри, швидкість ре­акції, здатність швидко оцінювати ситуацію і знаходити оптималь­не рішення, вміння керувати своїми почуттями, не втрачати самовладання, емоційна урівноваженість, у поєднанні з високою принциповістю та вимогливістю, з чуйним людяним ставленням до студента, критичності і самокритичності в оцінці своєї праці та своїх вихованців, у нетерпимості до шаблону, формалізму, застою думки і справи, до бюрократизму і пихи, повазі в студентах особи­стості, розвитку їх людської гідності. Педагогічний такт реалі­зується через мову. Педагогічна діяльність - це ланцюг ситуацій і задач, у розв'язанні яких можна простежити таку послідовність: педагогічна задача - комунікативна задача - мовна задача. Слово -це основний інструмент педагогічної діяльності.

Мовленнєва культура педагога та її роль в

навчально-виховному процесі

В професійній діяльності мова виконує наступні функції: за­безпечення повноцінної презентації (передачі) знань, забезпечен­ня ефективної навчальної діяльності; забезпечення продуктивних взаємин між викладачем і студентом.

П.Павлов називав слово людини «вищим регулятором людсь­кого пізнання». На думку В.О.Сухомлинського, слово має лікува­ти, а не бути батогом. Демокрит підкреслював, що цьому треба вчитися: «Ні мистецтво красномовства, ні мудрість не можуть бути досягнутими, якщо їм не вчитися». Перед викладачем вищого на­вчального закладу лежить нелегке завдання розвивати любов і повагу до рідної мови, формування уміння і навички правильного мовлення студентів і найкращим засобом у досягненні цього зав­дання є власний приклад. Викладач, незалежно від того, якого предмету він навчає студентів, має володіти усіма тонкощами мов­леннєвої культури. Поняттям культури мовлення прийнято окрес­лювати передусім дотримання кожним мовцем правильної літе­ратурної вимови, правопису, лексичних і граматичних норм, усталеного в літературній мові наголошення слів. Проте якість ус­ного і писемного мовлення залишає бажати кращого. Значною ва­дою, зокрема, монологічного мовлення, на яку досі рідко зважа­ли, є недоречне використання у процесі усної розповіді чи пояснення навчального матеріалу елементів писемного мовлення, запозиченого із підручника та інших джерел книжних слів, ви­разів, синтаксичних конструкцій. Мимохіть складається вражен­ня, ніби викладач говорить, як «по-писаному». Таке мовлення видається не зовсім природнім, штучним, є важким для сприйман­ня. Не позбавлене певних недоліків і діалогічне мовлення. Найістотніші його недоліки - відсутність стрункості, логічної по­слідовності, чіткості, повноти у розкритті предмета розмови, урив­частість, зумовлена частими паузами, незакінченість фраз. Діа­лог являє собою прості запитання і відповіді. Серед помилок і недоліків у мовленні викладача, насамперед, слід виділити пору­шення орфоепічних і граматичних норм. Щодо синтаксичних по­милок, то слід вказати на неправильну побудову дієслівних сло­восполучень, до чого спричинює хибна аналогія з відповідними конструкціями російської мови. Педагог при підготовці до занять має постійно користуватися словниками - орфоепічним, тлумач­ним, синонімічним, фразеологічним, перекладним, термінологі­чним. Мова є одним з елементів педагогічної техніки.

Загальне поняття педагогічної техніки викладача вузу

Педагогічна техніка викладача вищого навчального закладу – сукупність раціональних засобів, умінь та особливостей поведінки викладача ВНЗ, спрямованих на ефективну реалізацію обраних ним методів і прийомів навчально-виховної роботи із студентом чи колективом студентів відповідно до мети виховання, об'єктивних та суб'єктивних передумов. Вона включає специфічні засоби, уміння, особливості поведінки педагога: висока культура мовлення (правильне дихання, чітка дикція, помірний темп, ритм, логічність побудови тощо); володіння мімікою, пантомімікою, жестами; уміння одягатися, стежити за своїм зовнішнім виглядом; дотримання оптимального темпу і ритму в навчальній роботі; уміння керуватися основами психотехніки (розуміння педагогом власного психічного стану, здатність володіти собою); здатність до “бачення” внутрішнього стану студентів і адекватного впливу на них.

Зрозуміло, що відносини викладача та студента мають грунтуватися на морально-етичних вимогах до діяльності педагога, забезпечувати гуманістичну спрямованість розвитку студентів, будувати виховання й навчання на засадах співробітництва й співтворчості. Адже особливості стосунків у системі відносин “викладач – студент”, “викладач – студенти” значною мірою зумовлюють педагогічний результат.

Критеріями майстерності викладача вищого навчального закладу є доцільність (за спрямованістю), продуктивність (за результатами), діалогічність (характер стосунків із студентами), оптимальність (у виборі засобів), творчість (за змістом).

Педагогічне спілкування як діалог. Педагогічний діалог – дія в педагогічному процесі, яка дає можливість кожному партнерові самовиразитись у спілкуванні. Відповідно діалогічне педагогічне спілку­вання являє собою тип професійного спілкування, що відповідає критеріям діалогу, забезпечує суб’єкт-суб’єктний принцип взаємодії викладача та студентів.

Для того щоб педагогічне спілкування набуло необхідних рис діалогічності, воно повинно відповідати таким критеріям:

1. Визнання рівності особистісних позицій, відкритість і довіра між партнерами. Ця ознака, будучи сутністю су­б’єкт-суб’єктних стосунків, передбачає визнання активної ролі, реальної участі студента в процесі виховання. За таких умов викладач та студент діють як партнери, спільно орга­нізовуючи пошук, діяльність, аналізуючи та виправляючи помилки. Педагог не зводить своїх дій до оцінювання пове­дінки студента і вказівок на необхідність і способи її поліпшен­ня. Він надає студенту інформацію про нього самого, а той повинен сам учитися оцінювати свої дії. Йдеться не про усунення оцінного судження, а про зміну його авторства. Це забезпе­чує співробітництво, рівність та активність обох сторін.

2. Зосередженість викладача ВНЗ на співрозмовникові та вза­ємовплив поглядів. Особистісна рівність у діалогічному спілкуванні передбачає наявність різних позицій його учасників. Студент перебуває в колі своїх потреб і діє в напрямі задоволення власних прагнень (намагання самоутвердитися, пізнати нове тощо), а викладач має зосередити свої зусилля на засобах досгянення студентом бажаних результатів.

За такого спілкування в центрі уваги педагога опиняється особа співрозмовника, його мета, мотиви, кут зору, рівень підготовки до діяльності. В організації діалогу важ­ливим є застосування прийомів атракції (лат. аttrahere – приваблювати). Вони сприяють легкому сприйняттю по­зиції людини, до якої склалось емоційно позитивне став­лення (почуття симпатії, дружби, любові).

Завоюванню симпатії сприяють: застосування прийо­му «власного імені» (його звучання підсвідомо викликає при­ємні емоції, свідчить про повагу до особистості); привіт­на, щира усмішка (підбадьорення, заохочення, розумін­ня) є сигналом для партнера по спілкуванню (я твій друг); приховування негативних емоцій, обурення (на­віть цілком справедливого, зрозумілого); використання механізмів навіювання (переконання) з метою формування віри у свої сили, наявність позитивних рис (прийом комп­ліменту); спокійне, з розумінням і співчуттям, вислухо­вування співрозмовника (дає змогу задовольнити потребу в самовираженні, формує позитивне ставлення до викладача).

Зосередженість на співрозмовникові передбачає готов­ність змінювати власні наміри, думки відповідно до зустріч­них реакцій. Уважний до реакції студента викладач досягає взаємодії в площині інтересів співрозмовника, пропонує шляхи вирішення проблем залежно від змісту його потреб.

Для розуміння іншої людини важлива уява, яка дає змогу відчути себе на місці співрозмовника, з’ясувати, наскільки зрозумілим буде для нього сказане. Уміння ба­чити ситуацію не тільки на власні очі, а й очима студента, є важлива риса викладача вищого навчального закладу. У її формуванні велике зна­чення має інтуїція – здатність бачити особливості іншої людини через безпосереднє споглядання, без логічної аргументації.

Процес міжособистісного розуміння тісно пов’язаний з емоційною сферою. Почуття, співчуття та співпереживан­ня допомагають більш витончено розуміти інших людей. Умін­ня сприйняти почуття іншого як власні, здатність до емо­ційного відгуку – необхідний компонент педагогічного спіл­кування та специфічний засіб пізнання людини людиною.

3. Персоніфікована манера висловлювання (“Я вва­жаю", “Я гадаю”, “Я хочу порадитися з вами”). Згідно з її вимогами діалог передбачає відкриту позицію. Вона являє собою важливий критерій діалогічного спілкування, який пе­редбачає виклад інформації від першої особи, звертання педагога та студентів до особистого досвіду, не лише висловлювання предметної думки, а й ставлення до неї, що разом з іншими чинниками зумовлює взаємодію.

4. Поліфонія взаємодії. Передбачає можливість для кожного учасника комунікації викласти власну позицію, пошук рішень у процесі взаємодії з урахуванням думок кожного учасника. Вона є антипод до монологічного спілкування, яке репрезентує лише думку викладача. В ін­дивідуальній бесіді зі студентом поліфонія реалізується у фор­мі розвиваючої допомоги, надаючи яку, викладач не праг­не вирішити його проблеми. Студент сам проживає своє життя, йому слід залишити простір для власних зусиль, праці душі.

5. Двоплановість позиції викладача ВНЗ в спілкуванні. У про­цесі спілкування педагог веде діалог не лише з партне­ром, а й із собою. Беручи участь у взаємодії, він одночас­но аналізує ефективність втілення власного задуму. Це сприяє збереженню його ініціативи під час спілкування. Ігнорування зазначених критеріїв руйнує сприятливу ат­мосферу спілкування, породжує комунікативні бар’єри.

Бар’єри спілкування. Бар’єри спілкування – перешкоди, що спричиняють опір партне­ра впливові співрозмовника.

Вони виникають непомітно, спочатку викладач може не усвідомлювати їх, але примирення з ними формує нега­тивний стиль спілкування. Серед чинників, що суттєво вплива­ють на особливості взаємодії між викладачем ВНЗ і студентом, назвемо такі: соціальний, психологічний, фізичний і смисловий (когнітивний). Відповідно розрізня­ють і бар’єри в спілкуванні.

Соціальний бар’єрзумовлений переважанням рольової позиції викладача в системі педагогічної взаємодії. Викладач навмисно демонструє перевагу над студентом і свій соці­альний статус. Нейтралізувати цей бар’єр допоможе прагнення викладача не протиставляти себе студентам, а зводити їх до свого рівня, не нав’язувати свої позиції, а пропонувати.

Фізичний бар’єр пов’язаний зі створенням фізичного простору під час взаємодії. Напружений прос­тір призводить до ізольованості викладача, який немов від­даляє себе від студентів, намагаючись сховатися за стіл, сті­лець тощо. Усунути такий бар’єр, можна щляхом скорочення дистанції, відкритості в спілкуванні.

Смисловий бар’єр пов’язаний з неадаптованим до рів­ня сприйняття студентів мовленням викладача, насиченим незрозумілими словами, науковими термінами, які він застосовує без коментарів. Як наслідок – зни­ження їх інтересу до навчального матеріалу, а відтак зростаюча дистанція у вза­ємодії. Смисловий бар’єр нівелюється за умови уважного ставлення до свого мовлення, ретельної підготовки до лекції (семінару) тощо.

Естетичний бар’єр зумовлений неприйняттям співрозмовником зовнішнього вигляду, особливостей міміки. Усунути цей недолік можна шляхом самоконтролю поведінки.

Емоційний бар’єр має місце за невідповідності на­строю, негативних емоцій, що деформують сприймання. Долають його за допомогою усмішки, чуйного ставлення до співрозмовника.

Психологічний бар’єр виявляється як негативна уста­новка, сформована на підставі попереднього досвіду, розбіжність інтересів партнерів комунікації тощо. Усува­ють шляхом переорієнтації уваги з особистості на роботу, оптимістичним прогнозуванням подальшої діяльності. Найтиповіші такі психологічні бар’єри: розбіж­ність у настановах (викладач приходить на заняття захоплений своїм задумом, студенти ж у цей час байдужі, незібрані, неуважні, унаслі­док чого викладач збуджується, нервує); боязнь аудиторії (притаманна викладачам-початківцям, які переважно добре володіють ма­теріалом заняття, але побоюються безпосереднього контак­ту із студентами); поганий контакт з аудиторією (викладач входить до аудиторії й замість налагоджування організації взаємодії зі студентами поводиться «авто­номно», наприклад пише пояснення на дошці); звужен­ня функцій спілкування (переважає інформаційна, зали­шаються поза увагою соціально-перцептивна, комуніка­тивна функції); негативна установка на аудиторію (упереджене негативне ставлення викладача до групи студентів, невстигаючих студентів, порушників поведінки); побоювання педагогічних помилок (запізнитися на заняття, неправильно оцінити відповідь студента тощо); наслідування (молодий викладач наслідує манери спілкування іншого педагога, не враховуючи влас­ної педагогічної індивідуальності).

Неспроможність подолати бар’єри, як правило, призводить до застосування малоефективних моделей спілкування. Наведемо кілька їх типів:

1. “Монблан”. Викладач підноситься над академічною групою, як гір­ська вершина. Він відірваний від студентів, мало цікавиться їх інтересами та стосунками з ними. Спілкування зво­диться перважно до інформування студентів, що зрештою, спричиняє їх па­сивність.

2. “Китайська стіна”. Тип спілкування, за якого викладач вищого навчального закладу постійно наголошує на своїй перевазі над студентами, вияв­ляє до них зневажливе ставлення.

3. “Локатор”. За цієї моделі переважає вибірковість викладача в організації взаємовідносин із студентами. Він зосе­реджує увагу на групі або слабких, або сильних студентів, що руйнує цілісну й безперервну систему спілкування.

4. “Робот”. Ця модель характеризує поведінку педагога, який ці­леспрямовано й послідовно діє на підставі певної програ­ми, незважаючи на обставини, що вимагають змін у спіл­куванні.

5. “Я сам”. Сутність моделі полягає в тому, що викладач виступає в ролі головної дійової особи, нерідко гальмуючи ініціати­ву студентів.

6. “Гамлет”. Діям такого викладача властиві постійні сумніви: чи правильно його зрозуміють, чи адекватно відреагують на його зауваження тощо.

7. “Друг”. Модель, упровадження якої може спричинити для викладача вищого навчального закладу втрату діло­вого контакту в спілкуванні.

8. “Тетерук”. Модель, що дає підстави характеризувати педагога, який під час взаємодії із студентами чує лише себе, не реагує на студента, не усві­домлює його переживань та потреб.

Ускладнення, що виникають у процесі спілкування Спілкування часом може спричинитися до негативного резуль­тату, якщо в його процесі виникає почуття образи, воро­жості, відчуження. Здебільшого його зумовлюють такі чинники:

1. Відмінності між мовним та немовним спілкуванням. Спеціалісти стверджують, що тільки 7% інформації містить зміст сказаного, 55% інформації пере­дається на невербальному рівні (мімікою, жестами), 38% – якісними характеристиками голосу (висота тону, тембр). У процесі спілкування невербальні засоби реалізуються поза контролем свідомості, імпульсивно. Тому сказане не завжди збігається з тим, що демонструється поведінкою. Так, викладач може говорити про доброзичливе став­лення до студента, але поводитися при цьому нервово, з від­чуженням. На цій підставі ймовірні сумніви студентів щодо його щирості.

Під час взаємодії слід зважати на засоби й манеру спілкування, своєчасно виправляти помилки та розбіж­ності. Дисгармонія між словами, репліками, мімікою, жес­тами, рухами тіла нерідко згубно впливає на спілку­вання.

Наголошуючи на розбіжностях у словах та поведінці спів­розмовників, доцільно доброзичливо підкреслити не самі розбіжності, а своє сприйняття їх: “Я відчуваю, що ви чимось розгнівані (роздратовані, занепокоєні), зважаючи на ваш тон. Тому хотів би знати, чи не пов’язано це зі мною”.

2. Вплив на взаємодію прихованих (хибних) припу­щень. Починаючи взаємодію, людина найчастіше має пев­ні припущення щодо особливостей поведінки та особисто­сті партнера в спілкуванні. Неточні або хибні припущен­ня можуть ускладнити процес взаємодії. Так, інколи може здатися, що опір студента в конкретній ситуації спричинений його невихованістю, неповагою до викладача, а насправді він є цілком природною реакцією на прояв неповаги з боку викладача.

3. Проблема прихованого контексту спілкування. У процесі взаємодії людина не завжди усвідомлює свої від­чуття, думки, бажання. Не висловлюючи конкретно своїх занепокоєнь, вона рідко отримує адекватну відповідь. У педагогічній взаємодії така ситуація часом ускладнюється для студента нерозумінням васного стану, недостат­нім усвідомленням своїх прагнень, бажань або страхів, по­боювань. Тому викладач повинен орієнтуватися передусім не на поведінку студента, а на з’ясування можливих причин такої поведінки, “думати й аналізувати за двох”. Якщо педагог не зорієнтований на виявлення прихованих моти­вів поведінки, то спілкування зі студентом породжує образи, роздратування, спричиняє хибну поведінку, як наслідок – усклад­нюється конфлікт. Викладач зобов’язаний контролювати свої дії, висловлювання, аби вони були чіткими, зрозумілими для студентів.

Учені-психологи вказують і на інші чинники, що ускла­днюють спілкування: погрози, накази, безапеляційні роз­порядження; негативна критика; образи, образливі порів­няння, прізвиська; заклики до обов’язків: (”Ти повинен”, ”Ти не маєш права“); репліки-пастки (”Вихована людина не повинна так розмовляти з дорослим“) або натяки без розкриття важливої інформації (”Якщо ти будеш поводи­ти себе добре, я зможу допомогти тобі“); допит; похвала з ”пасткою“ (”Ти ж розумна людина, як же можна таке робити?“); упереджений діагноз мотивів поведінки (”У тебе немає бажання вчитися; ти безсоромна людина, якщо та­ке робиш“); несвоєчасні поради; відмова від обговорення питання; зміна теми (”Це дуже цікаво. Але давай краще поговоримо про твої оцінки“); змагання (”Та хіба це проблема? От у мене проблема складніша“); заспокоєння запереченням (”Усе минає, все коли-небудь закінчується, тому не слід хвилюватися“).

Структура педагогічного спілкування. Професійне педагогічне спілкування є складна сис­тема, складниками якої є чотири етапи:

1. Моделювання викладачем майбутнього спілкування (прогностичний етап). Протягом цього етапу окреслюються контури майбутньої взаємодії: планування й прогнозування зміс­ту, структури, засобів спілкування. Зміст спілкування – це формування мети взаємодії (для чого?), аналіз стану співрозмовника (чому він такий?) та ситуації (що сталося?). Крім того, передбачаються можливі способи комунікації, прогно­зується ймовірність сприймання співрозмовником змісту взаємодії. Ці­льова установка викладача має вирішальне значення. Пе­редусім він повинен створити таку творчу атмосферу, як б беззаперечно сприяла залученню студента до взає­модії, розширенню простору для його індивідуальності. Це вимагає від нього вміння сприй­мати і відповідно оцінювати людину.

2. Комунікативна атака” – це етап завоювання ініціативи, установлення емоційного й ділового контакту. Педагогові важливо володіти технікою швидкого входження у взає­модію, прийомами динамічного впливу.

До найефективніших механізмів впливу належать:

зараження (підсвідомий емоційний відгук у взає­модії з іншими людьми, «спровокований» співпереживанням з ни­ми. Має невербальний характер);

навіювання (цільове свідоме “зараження” однією людиною інших мотиваціями певних дій, змістом чи емоціями здебільшого шляхом мовленнєвого впливу на основі некритичного сприйняття інформації);

переконання (усвідомлений аргументований і вмо­тивований вплив на систему поглядів індивіда);

наслідування (засвоєння форм поведінки іншої лю­дини на основі підсвідомої і свідомої ідентифікації з нею).

3. Керування спілкуванням – етап свідомої й цілеспрямова­ної організації взаємодії з коригуванням процесу спілку­вання відповідно до його мети. На цьому етапі відбуваєть­ся обмін інформацією, оцінками інформації, взаємооцінка співрозмовників. При цьому важлива атмосфера доброзичливості, в якій студент зміг би вільно виявляти своє ”Я“, відчувати позитивні емоції від спілкування. Поступившись студенту ініці­ативою, викладач делегує йому право й необхідність самостій­ного аналізу подій, фактів. До того ж він мусить виявляти інтерес до студента, сприймати інформацію від нього (активно слухати), висловлювати судження, передаючи студенту свій оптимізм і впевненість в успіху, ставити перед ним яскраві цілі, окре­слювати шляхи їх досягнення.

Головне на початку взаємодії викладача ВНЗ із студентами – уста­новити цілісний контакт з ними, привернути їх увагу. Досягають цього насамперед мовними засобами: пе­дагог вітає студентів, пояснюючи значущість подальшої кому­нікації, повідомлюючи цікаву інформацію чи форму­люючи проблемне запитання. Водночас він створює простір навчальної взаємодії: розмішує таблиці, оформлює дошку, готує наочні засоби навчання, дидактичні матеріа­ли. Цим він актуалізує увагу студентів, спонукає їх до участі в навчально-пізнавальній діяльності. Наголосимо: привернути увагу може, крім того і пауза. Але найчастіше поєднують кілька елемен­тів: голосову розрядку, гумористичну репліку, казус, за­питання до аудиторії, коментування тощо.

Методи активізації уваги аудиторії поділяють на па­сивні й агресивні. Пасивні методи полягають у тому, що викладач фокусує увагу аудиторії на своїй особистості, по­слідовно організуючи її. Агресивні ж методи застосову­ють, як правио, сильні, впевнені, експресивні педагоги, миттєво привертаючи до себе увагу аудиторії, неначе «гіпнотизую­чи» її. Такий стан аудиторії вони утримують стільки, скіль­ки потрібно для вирішення педагогічного завдання. Не­рідко викладачі вдаються до темпоритміки й педагогічної монотон­ності, за допомогою яких вони ніби «вторгаються» у свідомість слухачів, спочатку приспавши, а потім збуривши її до кульмінаційного стану почуттєвих переживань.

4. Аналіз спілкування – порівняння мети, засобів з результатами взаємодії, моделювання подальшого спілку­вання (етап самокоригування).

На кожному етапі взаємодії педагогові слід дотримува­тися певних правил, які оптимізують її. До них належать:

  • формування почуття “ми”, демонстрація єдності поглядів (усуває бар’єри, об’єднуючи для досягнення спільної мети);

  • установлення особистісного контакту, за якого кожен студент відчуватиме, що звертаються саме до нього (реалізується мов­ними засобами, зокрема, називанням імені, повторюючи удало вислов­леного міркування студента);

  • невербально візуальний контакт;

  • демонстрація власного ставлення (виявляється в усмішці — відкритій, невимушеній чи скептичній; інтонації — друж­ній, сухій, безапеляційній; експресивності рухів — спокій­них, стриманих чи зневажливих, нервових), психологічній дистанції — довірі, конфронтації); демонстрація яскравих цілей спільної діяльності (викликає зацікавленість співроз­мовника, почуття причетності до справи, єдності);

  • вияв ро­зуміння внутрішнього стану аудиторії (свідчить про зацікавле­ність у взаємодії, взаєморозумінні);

  • постійний інтерес до студентів (потребує вміння слухати студентів, зважати на їх думку, співпереживати, зосереджувати увагу на позитивному – підтримувати студента в його позитивних намірах);

  • створення ситуації успіху (потрібна для сприятливого пси­хологічного настрою під час взаємодії; створюють її постій­ним акцентуванням потенційних можливостей студентів).

Стиль педагогічного спілкування. Установка викладача. Стиль спілкування — це усталена система способів та прийомів, які застосовує викладач під час взаємодії.

Стиль спілкування, як правило, залежить від особистісних якостей педагога й ко­мунікативної ситуації. До особистісних якостей ми відносимо ставлення викладача до студентів (активно-позитивне, пасивно-позитивне, ситуативно-негативне, стійке негативне) та ступінь во­лодіння організаторською технікою.

За активно-позитивного ставлення педагог виявляє ділову реакцію на діяльність студентів, допомагає їм, відчу­ває потребу в неформальному спілкуванні. Вимогливість, поєднана із зацікавленістю в студентах, продукує взаємодовіру, розкутість, комунікабельність. Пасивно-позитивне ставлення фокусує увагу викладача на вимогливості та су­то ділових стосунках. Таке спілкування характеризуєть­ся сухим, офіційним тоном, браком емоційності, що збід­нює спілкування й гальмує творчий розвиток студентства. Негативне ставлення, спричинене змінами настрою викладача, породжує недовіру студентів, замкненість, нерідко лицемірство, брутальність тощо. Провокуючи не­гативне ставлення до себе, викладач зашкоджує не лише собі, а й навчальній дисципліні, яку викладає, а ще більше – навчальному закладу й суспільству загалом.

Ставлення до студента детермінує організаторську ді­яльність викладача вищого навчального закладу, визначає загальний стиль його спілку­вання, який може бути авторитарним, демократичним і ліберальним.

Авторитарному стилеві властивий диктат, який пе­ретворює одного з учасників комунікативної взаємодії на пасивного виконавця, пригнічуючи його самостійність та ініціативу. Авторитарний викладач самочинно визначає спрямованість діяльності групи. Це гальмує ініціативу студентів, а отже, їх творчий розвиток. Головні форми взаємодії за такого стилю спілкування – наказ, вказівка, інструкція, догана. На­віть подяка за таких обставин звучить як докір: “Ти доб­ре сьогодні відповідав. Не чекав від тебе такого”. А реак­цією на помилки студента часто бувають висміювання, різкі слова. Викладач нетерпимий до заперечень. Усе це поро­джує несприятливий психологічний клімат, сковує іні­ціативу і відповідальність, гальмує формування колекти­вістських якостей, розвиває в студентів невпевненість.

Демократичний стиль ґрунтується на глибокій пова­зі, довірі й орієнтації на самоорганізацію, самоуправлін­ня особистості та колективу. Базується він на думці колективу, покликаний донести мету діяльності до свідомості кожного студента й залучити всіх до активної участі в спільній діяльності. Основні спосо­би взаємодії такі: заохочення, порада, інформування, коор­динація, що розвиває в студентів упевненість, ініціатив­ність. З усвідомленням відповідальності, підвищенням за­цікавленості розвивається здатність свідомо, самостійно і творчо працювати, що, у свою чергу, забезпечує стабільний результат діяльності й закладає надійний фундамент розвитку особистості.

За ліберального стилю викладач не має стійкої педа­гогічної позиції. А за таких умов, лібералізм викладача виявляється в невтручанні, низь­кому рівні вимог до виховання. Ліберальний викладач праг­не не втручатися в життя колективу, легко підпадаючи під суперечливий вплив. Форми його роботи зовні начебто демократичні, але через пасивність і незацікавленість, не­чіткість програми й брак відповідальності виховний про­цес стає некерованим.

Педагогічне спілкування має свою систему стилів, особ­ливості яких залежать від обставин та індивідуальних ха­рактеристик його учасників.

Спілкування, основу якого складає захоплення спільною твор­чою діяльністю. Головне для нього є активно-позитивне ставлення до студентів, захоплення справою, співроздуми та спів­переживання щодо спільної діяльності. За такими викладачами студенти “ходять слідом”, оскільки спілкування з ними сповнює їх життя радістю, гордістю за досягнуті успіхи.

Спілкування, що ґрунтується на дружньому ставлен­ні. Воно засновано на особистому позитивному сприйнятті студентами викладача, який виявляє приязнь, повагу до людини. Але інколи студенти неправильно інтерпретують дружбу із викладачем і перетворюють дружні стосунки на панібратські, що негативно впливає на весь навчально-виховний про­цес. “З вихованцями керівний і педагогічний персонал завжди повинен бути ввічливим, стриманим... педагоги і керівництво ніколи не повинні припускати із свого боку тону фривольного: зубоскальства, розповідання анекдотів, ніяких вільностей у мові, передражнювання, кривляння тощо. З іншого боку, зовсім неприпустимо, щоб педагоги й керівництво в присутності вихованців були похмурими, дражливими, крикливими”1.

Спілкування-дистанція. Дистанційне спілкування об­межується формальними стосунками. Навіть позитивне ставлення педагога до студентів часом не позбавляє його від елементів авторитарності, що знижує загальний творчий рівень спіль­ної із студентами роботи (в академічних групах вищого навчального закладу може спостерігатися хороша дисципліна, висока успішність, але при цьому відчуватимуться значні про­галини у вихованні студентів). Певна дистанція між викладачем та студентом необхідна, але вона не може бути головним критерієм у стосунках.

Спілкування-залякування. Такий тип спілкування поєднує негативне ставлення до студентів і авторитарність в організації діяль­ності. До нього вдаються викладчі, не здатні організувати спільну діяльність. Ситуативно таке спілкування проявляється в репліках: “Я не погрожую, але попереджаю: сміється той, хто сміється останнім...”, “Спробуйте тіль­ки..., попереду іспит...”.

Спілкування-загравання. Поєднує позитивне став­лення до студентів із лібералізмом. Викладач ВНЗ прагне завоювати авторитет, хоче подобатися студентам, але не намагається від­шукати відповідних способів організації взаємодії, відтак вдається до фривольних прийомів. Це певним чином задовольняє честолюбство незрілого викладача, але справжньої користі йому та студентам не приносить.

Запорукою продуктивного стилю викладача є його спря­мованість на студента, захопленість своєю справою, профе­сійне володіння організаторською технікою, делікатність у стосунках.

Установка — це стійка схильність людини до певної форми реагу­вання, за допомогою якої може бути задоволена та чи інша потреба.

Вона спонукає людину орієнтувати свою діяльність у певному напрямі й діяти послідовно щодо всіх об’єктів і ситуацій, віддзеркалює стан особистості на основі взаємо­дії між потребами та їх задоволенням, забезпечує легкість, автоматичність та цілеспрямованість поведінки. Установ­ка може бути основним чинником, який опосередковує активну взаємодію людини та соціального середовища. Завдяки багаторазовому повторенню так званих настано­вних ситуацій поступово формуються “фіксовані уста­новки людини", які непомітно для неї самої впливають на її життєву позицію. Установки можуть бути як пози­тивними (поведінка студента, заснована на позитивному ставленні його до викладача), так і негативними, упередженими (ставлення викладача до невстигаючих студентів, які до того ж порушують поведінку).

Роль установки в педагогічному спілкуванні було до­сліджено під час експерименту, який увійшов у історію педагогіки як “ефект Пігмаліона”. Американські психологи Розенталь і Джекобсон після психологічного обстеження школярів, визначення рівня їх розумового розвитку повідомили вчителів, про наявність в класах учнів з високим інтелектуальним потенціалом, назвавши їх прізвища. При цьому були названі діти, які насправді мали різні успіхи й здібності. Протягом певного часу психологи виявили найпо­мітніші успіхи в розвитку тих дітей, які були названі се­ред кращих, але мали посередні оцінки. Сталося це тому, що вчителі, отримавши інформацію про неабиякі здібності своїх ви­хованців, змінили установку щодо них. Навіть якщо рі­вень знань дитини був посередній, учитель почав уважніше придивлятися до неї, а це змінювало його став­лення до учня й характер стосунків загалом. Учитель, як Пігмаліон, через атмосферу уваги й піклування в класі, доброзичливої вимогливості й любові створював умови для ефективного розвитку дитини. А найголовніше – він ди­вився на неї як на талановиту дитину і робив усе задля розвитку цього таланту. Тому установка завжди по­винна бути тільки позитивною, оптимістичною.

Уміння слухати. Спілкування – це діалог, у якому чергуються промо­ва та слухання. Слухання є активний процес, що вима­гає уваги. Воно виконує функцію зворотного зв’язку, дає інформацію про сприйняття співрозмовника. З метою ово­лодіння мистецтвом слухання викладачу важливо вміти під­тримувати увагу (спрямованість і стійкість уваги, візуаль­ний контакт), залучати елементи невербального спілкування (погляд, жести, пози, зміна висоти голосу, інтонації), репліки та заохочення; виявляти розуміння й симпатії. Слухання відбувається в нерефлексивній та рефлек­сивній формах. Нерефлексивне (умовно-пасивне) слухан­ня – невтручання в мову співрозмовника. Проте воно ак­тивне, оскільки потребує великого зосередження викладача, який виявляє підтримку, заохочення, розуміння за допомо­гою стислих відповідей, що дає змогу продовжити бесіду, зняти напруження (репліки на зразок “Так”, “Розумію”, “Це цікаво”, “Продовжуйте”, “Чи можна докладніше?”; невербальні прийоми: дотик руки, зміна дистанції тощо). Неправильно побудовані репліки призводять до по­рушення контакту. Не слід уживати фрази: “Ну, давай”, “Не думаю, що так уже й погано...”).

Нерефлексивне слухання доцільне за умови, коли співроз­мовник висловлює ставлення до певної події, прагне обговорити наболілі питання, відчуває себе скривдженим, має труднощі у висловлюванні думок, вирішує важливу проблему, або за потреби стримати емоції в розмові з лю­диною, яка займає високу посаду.

Натомість, таке слухання безперспективне й недоцільне, якщо співрозмов­ник не бажає розмовляти, або суперечить інтересам співрозмовника й заважає йому самовиразитися.

Рефлексивне слухання передбачає активне налагоджен­ня зворотного зв’язку, мета якого – проконтролювати точ­ність сприймання інформації. Його ще називають “актив­ним слуханням”, оскільки воно допомагає з’ясувати розумін­ня почутого. Вдаються до нього також за потреби з’ясувати зміст повідомлення. Іноді люди починають розмову зі вступу, не наважуючись почати з головного. Це означає, що лю­дина не впевнена в собі. Тому необхідно навчитися слухати рефлексивно, тобто з’ясовувати реальний зміст бесіди. Під час розмови використовують такі види рефлексивних від­повідей:

З’ясування. Передбачає звертання до співрозмовника за уточненнями з допомогою відкритих запитань (змушують дати розгорнуту або уточнюючу відповідь) і закритих (вима­гають відповіді: “Так”, “Ні”). Доцільніше послуговуватися відкритими запитаннями, як-от: “Будь ласка, уточніть це”; “Чи не повторите ще раз?” та ін.

Перефразування. Сприяє формулюванню точності почутої інформації, коли вона здається зрозумілою, підси­лює розуміння змісту бесіди. Полягає в передачі студенту його ж висловлювань, але у формулюванні викладача. Починати слід словами: “Як я зрозумів вас...”, “Ви гадаєте, що...”, “Інакше кажучи, ви вважаєте, що...”.

Відображення почуттів. Акцентує увагу на емоційному стані співрозмовника, його ставленні до змісту розмови. Відмінність між почуттями та змістом повідомлення пев­ною мірою відносна, її не завжди можна чітко визначити. Якщо співрозмовник побоюється негативної оцінки, він може приховати своє ставлення до певних подій, фактів. Відображаючи почуття студента, викладач демонструє розумін­ня його стану, надаючи тим самим психологічну підтримку. Вжи­вають вступні фрази: “Мені здається, що...”, “Напевне, ви відчуваєте...”, “Я розумію ваш смак...” тощо.

Резюмування. Застосовують під час тривалої розмови для того, щоб підсумувати її, поєднати окремі фрагменти в єди­ний контекст. Типові вступні фрази: “Підсумовуючи сказане вами, можна...”, “Вашою метою, як я зрозумів(ла) є...” тощо.

Рефлексивним слуханням послуговуються на етапі пере­вірки знань студентів з метою визначення їх глибини, з’ясу­вання помилок під час засвоєння матеріалу.

Правильно обрана тактика слухання сприяє ефектив­ності взаємодії викладача та студентів.

Правила педагогічного спілкування. Дотримання правил педагогічного спілкування застереже викладача вищого навчального від багатьох труднощів та помилок в його практичній діяльності. Стислий їх виклад можна звести до таких пунктів:

1. Успіх педагогічної діяльності насамперед залежить від культури спілкування.

2. Моделюйте спілкування не “від себе”, а від студентів, їх потреб та інтересів.

3. Орієнтуйте педагогічний вплив мови на конкрет­ного студента, а не на абстрактну групу.

4. Використовуйте різні види спілкування.

5. Спілкуйтесь із студентами на взаємних інтересах, не вдавайтесь до спілкування “по вертикалі”, зверху вниз.

6. Постійно враховуйте психологічний стан окремих студентів і колективу студентів в цілому.

7. Споглядайте на себе збоку, постійно аналізуйте власні вчин­ки й дії.

8. Навчитеся слухати студентів, зважайте на їх думку.

9. Намагайтесь зрозуміти настрій студента й на цій ос­нові моделюйте спілкування з ним.

10. Спілкування не повинно призводити до конфлік­тів, воно має попереджувати їх.

11. Не принижуйте людську гідність.

12. Спілкування має бути систематичним. Не залишай­те поза увагою “незручних” для вас студентів.

13. Будьте ініціативним у спілкуванні.

14. У процесі спілкування зважайте на стать вихованців.

15. Уникайте штампів, постійно шукайте нові форми, засоби, методи й прийоми.

16. Долайте негативні установки стосовно конкретно­го студента.

17. У процесі спілкування уникайте абстрактної кри­тики, оскільки це породжує опір.

18. Якомога частіше усміхайтеся: це продукує пози­тивні емоції, спонукає до результативного спілкування.

19. У процесі спілкування частіше висловлюй­те схвалення, заохочення.

20. Відкрито виявляйте в студентському колективі власне став­лення до студентів.

21. Постійно розвивайте власну комунікативну пам’ять, тренуючи її на педагогічних ситуаціях, їх перебігу.

22. Якщо назріває потреба в індивідуальній бесіді, зав­часно обміркуйте її план.

23. У процесі спілкування в центрі уваги має бути осо­бистість студента, його особистісна гідність.

24. Ураховуйте соціально-психологічне зростання студента.

25. Систематично аналізуйте процес спілкування.

26. Технологія й тактика спілкування мають бути направлені на усунення психологічних бар’єрів між викладачем і студентами.

27. Ураховуйте в процесі спілкування індивідуальні особливості, темперамент, характер студентів.

28. Прогнозуйте особливості спілкування з проблемними студентами.

29. У процесі спілкування не зловживайте пе­ревагами керівника-викладача.

30. Постійно вдосконалюйте інструмент спілкування – власне мовлення.

Література

  1. Барбіна Є.С. Формування педагогічної майстерності в сис­темі безперервної педагогічної освіти. - К. 1998.

  2. Педагогическая культура / Под ред. Л. С. Нечипоренко -Харьков: ХДУ, 1993.

  3. Пономаренко В.А. Психология духовности профессиона­ла. - М., 1997.

  4. Радул В.В. Педагогічна культура та соціальна зрілість вчи­теля. - Кіровоград, 2000.

  5. Технології професійно-педагогічної підготовки майбутніх учителів: Навч. посібник: у 2 ч. / За заг. ред. доктора пед. наук О.А.Дубасенюк - Житомир: Житомирський держ. педуніверси-І тет.- 2001. -267с.

Змістовний модуль 2. Навчання й виховання у вищій школі

Лекція 5

Організація навчального процесу у вищій школі

План

1. Сутність процесу навчання у структурі цілісного педагогічного процесу вищого навчального закладу

2. Функції навчання у вищому навчальному закладі. Компоненти навчального процесу вищого навчального закладу. Структура процесу навчання.

3. Функції професійної діяльності викладача ВНЗ.

Сутність процесу навчання у структурі цілісного педагогічного процесу вищого навчального закладу

Навчальний процес вищого навчального закладу охоплює всі компоненти навчання: викладача, використовувані ним засоби і методи навчання, студента, що працює під керівництвом викладача на занятті та самостійно вдома, наочність, технічні засоби. Процес навчання – це обов’язкова взаємодія викладача і студента, це вплив на їх психіку і діяльність з метою озброїти студентів знаннями, навичками, уміннями та компетенціями. У ході навчання на основі його змісту розвиваються різні грані психіки студентів, формується особистість майбутнього спеціаліста в цілому. Навчання – невід’ємний складник удосконалення наукового світогляду, розвитку інтелектуальних і професійних якостей.

Відповідно до Статуту європейських університетів ХІХ ст. визначено основні функції навчання: освітня (сприяє трансформації знань у надбання особистості, що навчається, виробленню умінь і навичок; послуговування знаннями на практиці; виховна (виявляється у формуванні світогляду, високих моральних якостей, естетичних смаків, трудових умінь) і розвивальна (спрямована на формування творчої особистості).

Функції навчання у вищому навчальному закладі. Компоненти навчального процесу вищого навчального закладу. Структура процесу навчання

Процес навчання і навчальний процес за своєю суттю – не одне і теж. Навчальний процес охоплює всі компоненти навчання: викладача, використовувані ним засоби і методи навчання, учня, що працює під керівництвом учителя на уроці та самостійно вдома, наочність, технічні засоби. Процес навчання охоплює взаємодію викладача і студента. Навчання студентів – це вплив на їх психіку і діяльність з метою озброєння знаннями, навичками, вміннями. Однак останні не вичерпують результатів навчання. В ході навчання на основі його змісту розвиваються різні грані психіки студентів, формується особистість майбутнього спеціаліста в цілому. Навчання має безпосереднє значення для удосконалення наукового світогляду, розвитку інтелектуальних і професійних якостей.

Основні функціями навчання у вищому навчальному закладі були визначені Статутом європейських університетів ХІХ ст: освітня, виховуюча і розвиваюча.

Освітня функція навчання сприяє переростанню знань у надбання особистості, що навчається, виробленню умінь і навичок, використання знань на практиці. Виховуюча функція навчання виявляється у формуванні світогляду, високих моральних якостей, естетичних смаків, трудових умінь. Розвиваюча функція навчання спрямована на формування творчої особистості.

Основними компонентами навчального процесу вищого навчального закладу є:

Мета навчання. Визначається умовами розвитку суспільства та набутим досвідом у формуванні особистості. Професійна, життєва і соціальна компетентність студентів, громадянське виховання є стратегічною метою вищого навчального закладу, що передбачає розвиток і саморозвиток студентів на основі повноцінного використання внутрішнього потенціалу особистості.

Завдання навчання. Випливають із мети навчання і дають змогу оволодівати знаннями, вміннями та навичками згідно з навчальними планами та програмами.

Зміст освіти (навчання). Чітко окреслена система знань, умінь та навичок, якими повинен оволодіти студент протягом навчання у вищому навчальному закладі.

Методи навчання. Основні способи навчальної роботи викладача та студентів, за допомогою яких одержують певні знання, вміння та навички.

Засоби навчання. Підручники, посібники, комп’ютери, навчаючі контролюючі машини, відповідні спортивні знаряддя, за допомогою яких студенти одержують професійні знання та удосконалюють навички.

Форми організації навчання. Забезпечують свідоме оволодіння навчальним матеріалом, відповідними уміннями та навичками. Основними формами навчання у вищому навчальному закладі є лекція, семінарські заняття, колоквіуми, практичні заняття, лабораторні роботи, навчальні екскурсії, факультативні заняття, самостійна робота студентів, дипломні та курсові проекти та роботи тощо.