Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика викладання у ВШ_КЛ.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.37 Mб
Скачать

Принципи педагогіки вищої школи

Вища освіта ґрунтується на принципах фундаменталізації, демократизації, гуманізації, гуманітаризації, диференціації, індивідуалізації та етнізації.

Принцип фундаменталізації 6 полягає у забезпеченні оптимальних умов для формування у молоді гнучкого, багатогранного наукового мислення, різних способів сприйняття дійсності, вироблення внутрішньої потреби в саморозвитку і самоосвіті впродовж усього життя. Реалізація принципу передбачає створення фундаментальних наукових курсів з традиційних природничо-наукових і гуманітарних дисциплін, які повинні бути узгодженими між собою. Гуманітарну освіту слід доповнити циклом загальних природничо-наукових дисциплін і відповідно природничо-наукову і технічну освіту – гуманітарними.

Принцип демократизації передбачає здійснення та організацію навчально-виховного процесу у вищих навчальних закладах відповідно до умов сучасного суспільства і тенденцій розвитку цивілізації, врахування варіантів навчання в приватних та державних ВНЗ залежно від розвитку особистості студентів та використання ефективних форм впливу на її розвиток, реальної педагогіки співробітництва викладача та студента.

Принцип гуманізації полягає у створенні максимально сприятливих умов для самовизначення особистості студента, розкриття й розвитку її здібностей, уважного ставлення до складності й неоднозначності її внутрішнього світу, турботу про здоров’я. Реалізація принципу гуманізації передбачає органічне поєднання особистісного і колективістського, що робить суспільно користне особисто значущим для підрастаючого покоління.

Принцип гуманітаризації забезпечуться зверненням вищих навчальних закладів до національної і світової культури, духовних цінностей, побудови освіти на засадах історизиму – не як суми результатів сьогодіншнього знання, а як неперервного історичного процесу розвитку цього знання. Реалізація цього принципу передбачає уведення до навчальнних планів усіх без винятку спеціальностей вищих навчальних закладів дисциплін гуманітарних (історії, філософії, психології, педагогіки, культурології, релігієзнавства, політології, соціології, музики тощо.)

Принцип диференціації навчального процесу. Передбачає дозування навчального матеріалу для студентів із врахуванням їх загального розвитку, намаганням кожного студента розвивати свої власні здібності на основі відповідних умов, які є у вищих навчальних закладах.

Принцип індивідуалізації – спрямований на врахування індивіуальних особливостей й створення умов для розвитку кожного студента. Реалізація цього принципу полягає у тому, що вибір викладачами ВНЗ технологій, прийомів і темпів навчання повинен грунтуватися на всебічному вивченні індивідуальних особливостей студентів.

Принцип етнізації полягає у наповнення навчально-виховного процесу вищого навчального закладу національним змістом, спрямованим на формування самосвідомості майбутнього фахівця. Принцип етнізації однаково стосується всіх народів України. Створення можливості всім студентам виховувати національну гідність, національну свідомість, відчуття етнічної причетності до свого народу. Відтворення в студентах менталітету свого народу, збереження специфічного, що є в кожній нації, виховання майбутніх фахівців як типових носіїв національної культури продовжувачів справи попередніх поколінь.