Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_тушка_2007.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
571.39 Кб
Скачать

Тема 3. Входження українських земель під владу іноземних держав.

Включення українських земель до складу іноземних держав у другій половині ХІV – першій половині ХVІ ст. Включення українських земель до складу Литовської держави. Політика великих литовських князів на українських землях. Боротьба Великого князівства Литовського та Польського королівства за українські землі. Входження Закарпаття до Угорщини, а Буковини до Молдавського князівства. Створення Кримського ханства. Блискуча Порта та землі України.

Становище українських земель у складі іноземних держав у другій половині ХІV – першій половині ХVІ ст. Литовсько-руська держава. Кревська унія. Боротьба руських князів проти польсько-литовської унії. Ліквідація удільних князівств. Люблінська унія та її наслідки для України. Асиміляція князівської еліти. Суспільна організація та економічні відносини. Магдебурзьке право. Литовські статути.

Тема 4. Виникнення козацтва.

Передумови та причини виникнення українського козацтва. Причини та джерела появи козацтва. Перші згадки про українських козаків. Джерела формування та поповнення українського козацтва. Основні етапи козацької державності.

Утворення Запорозької Січі. Територія утворення Запорозької Січі. Запорозька Січ – зародок української державності. Д.Вишневецький (Байда). Устрій та військово-політична організація Запорозької Січі. Реєстрове козацьке військо. Боротьба козацтва з турками і татарами.

Зростання напруженості в Україні наприкінці ХVІ – першій половині ХVІІ ст. Православні братства в Україні. Брестська церковна унія: передумови та наслідки. Посилення національно-релігійного гноблення. Культурні рухи кінця ХVІ – першої половини ХVІІ ст. П.Могила. Роль церкви у збереженні та самобутності українського народу. Зростання соціальної напруженості в Україні наприкінці ХVІ – першої половини ХVІІ ст. Становище в Україні напередодні козацько-селянських повстань. Повстання під проводом К.Косинського і С.Наливайка. Гетьман П.К.Сагайдачний. Хотинська війна. Козацько-селянські повстання 1620-1630-х рр. Тарас Федорович. Причини поразок та наслідки повстань.

Тема 5. Визвольна боротьба українського народу під проводом б.Хмельницького та її наслідки.

Хід бойових дій. Погіршення та загострення соціально-економічної ситуації. Причини, характер і рушійні сили Визвольної війни. Періодизація. Перший етап війни. Битва під Жовтими Водами, Корсунем, Пилявцями. Битва під Зборовом та Збаражем. Зборівський мир. Молдавські походи Хмельницького. Битва під Берестечком і Білоцерківський мир. Битви під Жванцем та Батагом. Укладення українсько-російського договору та його значення. Завершальний етап визвольної війни. Воєнні дії 1654-1657 рр.

Формування української державності. Становлення нового державного апарату в Україні. Органи влади і управління. Внутрішня політика гетьманського уряду. Соціально-економічні процеси під час війни. Розробка Б.Хмельницьким принципів української державності. Відносини між Гетьманщиною і Москвою. Переяславська Рада. “Березневі статті” Б.Хмельницького 1654 р. Проблема завершення Визвольної війни в історичній літературі. Історичне значення Визвольної війни середини ХVІІ ст. Визвольна війна як незавершена буржуазна революція. Оцінка особи Богдана Хмельницького.