Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка_тушка_2007.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
571.39 Кб
Скачать

Тема 6. Політична боротьба в України в другій половині хvіі – хvііі ст.

Політична ситуація в Україні в другій половині ХVІІ ст. Розвиток подій в Україні після смерті Б.Хмельницького. Основні напрями державної політики І. Виговського. Гадяцька унія 1659 р. Битва під Конотопом. Боротьба Московської держави та Польщі за Україну. Гетьманування Юрія Хмельницького. Поділ України на Лівобережну та Правобережну. Чорна рада 1663 року. Гетьмани П.Тетеря та І.Брюховецький. Політика правобережних гетьманів. Основні напрями державної політики гетьмана Петра Дорошенка. Політика лівобережних гетьманів в період Руїни. (І.Брюховецький, Д Многогрішний, І.Самойлович).

Україна і Північна війна. Гетьман І.Мазепа і український вектор політики Петра І. Союз І.Мазепи з Карлом ХІІ. Полтавська битва. Причини поразки політики Івана Мазепи. Конституція Пилипа Орлика 1710 р.

Тема 7. Ліквідація Української державності в другій половині хvііі ст.

Наступ Росії на інституції української державності. Обмеження Української автономії в першій половині ХVІІІ ст. І.Скоропадський. Діяльність Малоросійської колегії та П.Полуботок. Д.Апостол. Правління гетьманського уряду (1735-1750 рр.). Гетьман К. Розумовський і ліквідація гетьманату. Посилення антиукраїнської політики російського царизму. Ліквідація Запорізької Січі і скасування козацької влади. Соціально-економічні зміни в Гетьманщині. Асиміляція козацької верхівки. Історичне значення існування Гетьманщини.

Становище Правобережної України в кінці ХVІІ – ХVІІІ століть. Визвольні повстання 1702-1704 рр. Семен Палій. Гайдамацькі рухи 1730-1760-х рр. Коліївщина. Рух опришків. Олекса Довбуш. Поділи Польщі й нове політичне розчленування України Російською та Австрійською імперіями.

Відвоювання і заселення Північного Причорномор’я. Русько-турецькі війни 1768-1774 рр., 1787-1791 рр., 1806-1812 рр. Приєднання до Російської імперії Південної України. Заселення Північного Причорномор’я та Приазов’я. Чорноморське козацтво. Кубанське козацтво.

Культура в Україні у ХVІІІ ст. Особливості розвитку культури відтік представників інтелектуальної еліти з українських земель до Росії. Завершення процесу формування української етнічної території й консолідація етнополітичних рис українського народу.

Тема 8. Україна в першій половині хіх ст.

Суспільно-політичний розвиток. Адміністративно-територіальний поділ українських земель у складі іноземних держав. Чисельність населення та його етнічний склад. Особливості соціально-економічного розвитку в Лівобережній, Слобідській та Південній Україні. Особливості розвитку західноукраїнських земель. Криза кріпосництва і розвиток капіталістичних відносин. Початок промислового перевороту. Місце України в зовнішній торгівлі Російської імперії.

Початок національного відродження. Причини, витоки і перша хвиля відродження національної самосвідомості. Становлення української інтелігенції. Перші наукові, літературні, етнографічні твори. Проникнення в Україну політичних та інтелектуальних течій Західної Європи. Масонство. Діяльність декабристів в Україні. Польський національний рух. Виникнення таємної політичної організації – Кирило-Мефодіївського товариства (братства).

Доля західноукраїнських земель. Характер політики австрійського уряду щодо українців. Реформи Марії-Терезії та Йосифа ІІ, їх роль у розвитку національно-культурного життя Галичини та Буковини. Особливості суспільно-політичного руху в Західній Україні. “Руська трійця.” Революційні події 1848-1849 рр. в Австрійській імперії та їх вплив на політичну активність українців. Головна Руська Рада. Скасування кріпосного права.