Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекції_ОНД_ 2012.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.51 Mб
Скачать

Вибір напряму та затвердження теми дипломної роботи

Курсанту або слухачу надається право самостійно обирати напрям науково-дослідної роботи. Доцільно, якщо останній розроблявся раніше при підготовці курсових робіт, рефератів, доповідей на науково-практичних конференціях тощо.

Тема дипломної роботи обирається курсантом або слухачем відповідно до рекомендованої тематики. Після вибору теми курсант або слухач подає рапорт на ім'я завідувача випускаючої кафедри менеджменту та економіки.

Рекомендована тематика дипломних робіт розробляється випускаючою кафедрою менеджменту та економіки згідно з вимогами варіативної компоненти освітньо-кваліфікаційних характеристик фахівців відповідно до затверджених програм вивчених нормативних і вибіркових дисциплін, відображає актуальну проблематику сучасного менеджменту. Тематика дипломних робіт щорічно переглядається та поновлюється.

Згідно обраної курсантом або слухачем теми дипломної роботи випускаюча кафедра менеджменту та економіки призначає наукового керівника, який надає науково-методичну допомогу курсанту або слухачу в його самостійній роботі над дипломним дослідженням. При цьому, як правило, враховуються побажання курсантів (слухачів) та наукових керівників.

За завчасним погодженням із завідувачем кафедри менеджменту та економіки курсант або слухач може запропонувати свою тему дослідження. Для цього необхідно письмово обґрунтувати доцільність її розробки (відповідно до попередньої власної науково-дослідницької роботи, до місця роботи, можливостей отримання необхідної інформації на об’єкті дослідження). Крім того, дипломні роботи можуть виконуватись за тематикою, яку замовлятимуть підприємства та організації авіаційного (туристичного) профілю.

Протягом одного місяця від подання заяви на затвердження теми, курсант або слухач, за погодженням із науковим керівником, має право замінити тему або її уточнити. Для заміни (уточнення) теми необхідно подати заяву на ім'я завідувача випускаючої кафедри із підписом курсанта (слухача) та його керівника.

Після остаточного узгодження із науковими керівниками теми дипломних робіт розглядаються та обговорюються на засіданні випускаючої кафедри менеджменту та економіки і затверджуються наказом по академії. Подальші зміни та уточнення тем можливі лише за крайніх обставин, потребують змістовного обґрунтування та додаткового наказу за письмовим клопотанням кафедри (витяг із протоколу засідання). Обставинами, що можуть стати підставою для такого клопотання, є, наприклад, перебування курсанта або слухача у лікарні або тривале відрядження, що має бути підтверджено відповідними документами.

Визначення об'єкту та предмету дипломної роботи, складання робочого плану дослідження

Об'єктом, за матеріалом якого буде виконуватися робота, є підприємство авіаційної або туристичної галузі будь-якої форми власності, що є юридичною особою, має самостійну звітність і займається зовнішньоекономічною діяльністю (ЗЕД). Об'єкт дипломного дослідження є базою переддипломної практики.

Бажаним є розробка теми на замовлення керівництва підприємства або організації авіаційної (туристичної) галузі. Це замовлення оформлюється листом-замовленням.

Крім цього, об'єктом дипломного дослідження може бути місцевий, національний, регіональний або світовий ринок міжнародних авіаційних (туристичних) послуг.

Темою дипломної роботи (предметом дослідження) є одна з актуальних проблем сучасного менеджменту, яка відповідає завданням та умінням, передбаченим варіативною компонентою освітньо-кваліфікаційних характеристик спеціаліста.

Предметом дослідження може бути:

  • система управління підприємством авіаційної (туристичної) галузі або його окремими структурними підрозділами;

  • система управління авіаційною (туристичною) галуззю;

  • одна з функцій управління підприємства авіаційної (туристичної) галузі;

  • одне з функціональних завдань системи управління підприємства авіаційної (туристичної) галузі (інформаційне забезпечення, розробка стратегій розвитку, маркетинг, інноваційно-інвестиційна діяльність, зовнішньоекономічна діяльність, бізнес-планування, виробництво, фінанси, кадри, ділові ризики, кризові ситуації тощо).

Після остаточного визначення теми, об'єкту та предмету дослідження, курсант або слухач за допомогою наукового керівника заповнює бланк завдання. Завдання підписують курсант (слухач) і науковий керівник, а також затверджує завідувач випускаючої кафедри менеджменту та економіки.

За допомогою керівника, виходячи з теми, мети, об'єкту та предмету дослідження, курсант або слухач складає проект плану (робочий план) дипломної роботи. План має передбачати питання, які розкривають зміст теми.