Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КОНСПЕКТ НОВЫЙ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Змістовий модуль іі. Види та форми інвестування тема 3. Фінансові інвестиції

  1. Ринок цінних паперів та його учасники.

  2. Фінансові інструменти ринку цінних паперів.

  3. Стратегія портфельного інвестування.

  4. Фондові біржі.

Понятійний апарат:

цінні папери, ринок цінних паперів, фінансові інструменти, фінансові інвестиції, портфельне інвестування, стратегія портфельного інвестування, диверсифікація, фондова біржа

3.1. Ринок цінних паперів та його учасники.

Спрямованість інвестиційної діяльності українських інвесторів останнім часом усе більше орієнтується на фінансовий ринок.

Ринок цінних паперів – частина фінансового ринку країни, де обертаються специфічні фінансові інструменти – цінні папери. Ринок цінних паперів являє собою досить розгалужену сукупність суспільних відносин, включаючи їх державне та інституційно-правове регулювання. Він призначений для акумулювання капіталу з наступним його перерозподілом у вигляді інвестицій у виробничу і соціальну сферу шляхом випуску, придбання і вільного розпорядження цінними паперами їх власниками.

Класифікація ринку цінних паперів приведена на рис. 3.1.

Рис. 3.1. Види ринку цінних паперів

За регіональною ознакою ринки цінних паперів поділяються на національні та міжнародні. У випадку України національним ринком цінних паперів вважаються первинний і вторинний ринок, на яких укладаються угоди купівлі-продажу цінних паперів українських емітентів. Міжнародним ринком називаються ринки країн, на яких знаходяться в обігу цінні папери, випущені іноземними емітентами.

Первинний ринок цінних паперів – це ринок, що обслуговує випуск і первинне розміщення цінних паперів. На такому ринку учасниками завжди виступають інвестори та емітенти.

Вторинний ринок є ринком, де відбувається купівля – продаж раніше випущених цінних паперів. Дохід від продажу цінних паперів на цьому ринку належить не емітенту, як це має місце на первинному ринку, а власникам, які виступають на вторинному ринку в ролі продавців.

До вторинного ринку належать біржовий та позабіржовий ринки цінних паперів, інакше кажучи організований та неорганізований.

Біржовий ринок – це сфера обігу цінних паперів, допущених до котирування на фондовій біржі.

Позабіржовий ринок – це сфера обігу цінних паперів, не допущених до котирування на фондовій біржі.

Для функціонування цивілізованого ринку цінних паперів мають бути дотримані принципи:

  • прозорості, що передбачає доступність для кожного суб’єкту ринку цінних паперів інформації щодо прояву дії всіх економічних законів його розвитку і наслідків цього прояву;

  • відкритості, тобто рівних можливостей щодо виходу на ринок цінних паперів всіх бажаючих;

  • упорядкованості функціонування відповідно діючих економічних законів як у державі в цілому, так і в межах самого ринку цінних паперів;

  • конкурентності, тобто законної конкурентної боротьби всіх учасників інвестиційних відносин за ресурси, дефіцит яких є каталізатором не тільки протиріч і суперечок між суб’єктами інвестиційного ринку, але й генерації новітніх технологій, ідей, методів роботи, притаманних сучасним умовам інвестиційного розвитку.

В реалізації усіх принципів приймають участь різні учасники, функції яких визначаються завданнями їх діяльності. Виходячи з форм укладання угод на ринку, його учасники поділяються на три групи:

- індивідуальні учасники – це фізичні особи (громадяни даної країни, іноземні громадяни, особи без громадянства);

- інституційні учасники – юридичні особи, які не є органами державно-правового регулювання і характеризуються організаційною єдністю, наявністю розрахункового рахунку в банку, можливістю вступати від свого імені у відносини з приводу цінних паперів. В якості інститутів звичайно виступають підприємства, організації, установи, товариства, компанії, фонди, корпорації тощо;

- органи державно-правового регулювання – органи законодавчої, виконавчої та судової влади, а також державні органи, що підпорядковані законодавчій владі.

В залежності від характеру діяльності учасники ринку цінних паперів поділяються на:

- основних (інвестори, емітенти, фінансові посередники);

- інфраструктурних (реєстратори, зберігачі, депозитарії, клірингово-розрахункові установи).

Інвесторами на ринку цінних паперів вважають фізичних і юридичних осіб, які вкладають кошти, майно, майнові та немайнові права, у тому числі інтелектуальну власність, у цінні папери. В Україні інвесторами не можуть бути органи державної влади та управління та органи місцевого самоврядування. На ринку цінних паперів інвесторів прийнято поділяти на індивідуальних та інституційних.

Емітентами цінних паперів є юридичні та фізичні особи, які від свого імені випускають цінні папери і зобов’язуються виконувати обов’язки, що випливають з умов їх випуску.

Фінансовими посередниками на ринку цінних паперів є юридичні особи, діяльність яких тісно пов’язана з наданням професійних послуг щодо опосередкування діяльності на фондовому ринку емітентів і інвесторів. Посередники повинні мати ліцензію на здійснення посередницької діяльності. У більшості випадків вони надають брокерські, дилерські та андеррайтерські послуги.

Інфраструктурними учасниками фондового ринку виступають юридичні особи, які виконують такі основні види професійної діяльності з інструментами фондового ринку: організація торгівлі на ринку цінними паперами, депозитарна діяльність, розрахунково-клірингова діяльність, діяльність з управління цінними паперами, діяльність з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, консультаційна та аудиторська діяльність тощо.