Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці. Метод. заб. лабораторних робіт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
177.15 Кб
Скачать

Інструктивна картка

Для проведення лабораторного заняття №3

З навчальної дисципліни

"Охорона праці"

Тема: Вивчення індивідуальних засобів захисту.

Робоче місце: кабінет охорони праці.

Тривалість заняття: 90 хвилин.

Мета: Вивчити індивідуальні засоби захисту та їх застосування.

Матеріальне забезпечення: респіратори, гумові рукавички, халати, захисні

окуляри, гумові чоботи, діафільм “Засоби захисту” Леті.

Правила охорони праці:

  • працювати в спецодязі;

  • працювати на закріпленому робочому місці;

  • робоче місце утримувати в чистоті;

  • після роботи прибрати робоче місце.

Теоретичні положення:

Засобом захисту на виробництві називають засіб, застосування якого попереджує або зменшує дію на одного або більше працівників працюючих в небезпечних і шкідливих виробничих умовах. Засоби захисту по характеру їх застосування поділяють на колективні та індивідуальні.

Зміст і послідовність виконання:

  1. Ознайомитись з спецодягом.

  2. Ознайомитись з спецвзуттям.

  3. Ознайомитись з засобами захисту рук.

  4. Ознайомитись з засобами захисту органів дихання.

  5. Ознайомитись з засобами захисту органів зору.

  6. Ознайомитись з засобами захисту органів слуху.

  7. Ознайомитись з засобами захисту від падіння.

  8. Ознайомитись з засобами захисту голови.

Робота № 1. Ознайомитись з спецодягом.

Спецодяг застосовують для захисту людей від несприятливих факторів зовнішнього середовища та різних виробничих факторів. Крім цього спецодяг повинен забезпечувати під час роботи необхідні гігієнічні умови, нормальну терморегуляцію організму, бути зручним, легким, не обмежувати рухи, добре очищатись від забруднень і пратись. Цим вимогам найбільш задовольняють бавовняні і синтетичні тканини.

Робота № 2. Ознайомитись з спецвзуттям та його використанням.

Спецвзуття використовують для захисту ніг від шкідливих дій навколишнього середовища, механічних пошкоджень, високих температур, агресивних речовин, впливу метеорологічних факторів. Воно може бути шкірним, гумовим, валяним, а призначення залежить від умов праці людей.

Робота № 3. Ознайомитись з засобами захисту рук.

Засоби захисту рук призначені для захисту рук від механічних травм, термічних, хімічних опіків, дії органічних розчинників, кислот, лугів, пестицидів, електричного поля, фарбуючих і подразнюючих речовин.

Для захисту шкіряного покриву рук застосовують гідрофобні мазі, пасти, які утворюють на поверхні шкіри плівку, що не промокає.

Робота № 4. Ознайомитись з засобами захисту органів дихання.

Засоби захисту органів дихання забезпечують захист органів дихання людини від небезпечних і шкідливих виробничих факторів, які діють інгаляційно (ГОСТ 12.4.034 - 85).

За принципом дії поділяють на дві групи:

фільтруючі - респіратори, протигази і шлеми, що забезпечують очищення вдихуваного повітря від шкідливих речовин за допомогою фільтрів і сорбентів;

ізолюючі — шлангові, автономні апарати дихання, що забезпечують захист шляхом ізоляції органів дихання людини від навколишнього середовища, побудовані вони по принципу подачі чистого повітря по шлангу з індивідуального джерела.

Робота № 5. Ознайомитись з засобами захисту органів зору.

Засоби захисту органів зору призначені для захисту органів зору від небезпечних і шкідливих виробничих факторів (пил, тверді частини, краплі шкідливих рідин) - захищають безколірними окулярами і щитками; ультрафіолетове випромінювання, засліплювання і яскравість видимого випромінювання, інфрачервоне випромінювання - окулярами і щитками з кольоровим скло-фільтром.

Робота № 6. Ознайомитись з засобами захисту органів слуху.

Засоби захисту органів слуху призначені для захисту органів слуху від шкідливої дії шуму. Застосовуються індивідуальні захисні засоби у вигляді протишумових навушників, різних протишумових заглушок - антифонів і протишумових вкладишів “Беруні”.

Робота № 7. Ознайомитись з засобами захисту від падіння.

Засоби захисту від падіння з висоти захищають працюючих від падіння, важких травм. З цією метою застосовують запобіжні пояса, які мають карабін, який закріплюють на міцній частині висотної споруди.

Рятувальний пояс забезпечує безпеку праці в каналізаційній системі, колодязях і ємностях. За допомогою раніше прив'язаного пояса і прив'язаної до нього мотузки потерпілого можна вийняти на зовні.

Робота № 8. Ознайомитись з засобами захисту голови.

Засоби захисту голови призначені для захисту голови від механічних пошкоджень, вологи і електричного струму - застосовують: каски будівельні, захисну каску з підшлемником, головний убір з підшлемником, щитки, маски, косинки або шапочки.

Студенти повинні:

знати засоби захисту та їх застосування і класифікацію; вміти застосовувати засоби захисту.

Завдання додому: повторити тему "Засоби захисту", Медведєв А.М. "Охрана труда в мясной и молочной промышленности", ст. 200 -211.