Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці. Метод. заб. лабораторних робіт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
177.15 Кб
Скачать

Завдання додому: повторити тему "Долікарська допомога потерпшим при нещасних випадках", Жидецький в.Ц. Та інші "Основи охорони праці", ст. 292 –297

Інструктивна картка

Для проведення лабораторного заняття №5

З навчальної дисципліни

"Охорона праці"

Тема: Застосування первинних засобів гасіння пожеж.

Робоче місце: кабінет охорони праці.

Тривалість заняття: 90 хвилин.

Мета: Ознайомитись з будовою, принципом дії різних вогнегасників та практичним застосуванням вогнегасника ОХП -10, а також навчитися застосовувати первинні засоби для гасіння пожеж.

Матеріальне забезпечення: вогнегасники, первинні засоби пожежогасіння (вода, пісок, земля).

Правила охорони праці:

  1. Обережно поводитись з вогнем.

  2. Працювати в спеціальному одязі.

  3. Виконувати роботу в спеціально призначеному місці.

  4. Вогнегасник слід тримати за ручку для уникнення обмороження рук.

  5. Вогнегасником ОХП-10 не можна гасити електроустановки та електромережу, що перебуває під напругою; лужні метали, такі як натрій і калій.

  6. Водою не можна гасити легко займисті рідини і електроустановки.

Теоретичні положення.

Всі підприємства повинні бути забезпечені первинними засобами пожежогасіння до яких належать пожежні стволи (водні та повітрянопінні), внутрішні пожежні водопроводи (крани), вогнегасники (хімічно-пінні, газові, порошкові), бочки з водою, лопати, відра, сухий пісок, азбестові ковдри, інструменти та пристрої для розбирання будівельних конструкцій під час гасіння (багри, лопати, сокири та ін.). Для гасіння пожеж застосовують воду, водяні емульсії, галогенові, вуглеводні, хімічну та повітряно-механічну піну, водяну пару, діоксид вуглецю, інертні гази, порошки.

Робота № 1. Вивчити будову та принцип дії вогнегасників.

На підприємствах застосовують такі вогнегасники: хімічно-пінні, вуглекислотні ручні, а також пересувні, повітряно-пінні, порошкові.

Пінний вогнегасник ОХП-10 складається зі сталевого корпусу, всередині якого міститься поліетиленовий стакан, закритий гумовим клапаном. Пружина забезпечує надійне прилягання клапана до сідла стакана в неробочому стані вогнегасника. Кор­пус вогнегасника заповнений водним розчином бікарбонату натрію (двовуглекислої соди) NаНСОз, а поліетиленовий стакан - водним розчином сірчанокислого алюмінію АI2(SO4)з, верхня частина корпусу вогнегасника закривається кришкою.

Щоб привести вогнегасник в дію треба повернути рукоятку з'єднану з клапаном за допомогою штока навколо її осі на 180°. При повертанні ексцентрикової основи рукоятки клапан піднімається і відкриває вихід із стакана. Потім вогнегасник повертають догори дном. При цьому кислотна частина заряду змішується з лужною. Діоксид вуглецю, що виділяється під час реакції, створює значний тиск всередині корпусу вогнегасника та викидає через отвір (сприск) струмінь хімічної піни на відстань 6-8 м протягом 60 с. Під час виготовлення корпус вогнегасника випробо­вується на тиск до 2,5 мПа.

Газові вогнегасники наповнюють зрідженим діоксидом вуглецю до робочого тиску 6 мПа. Цифра вказує на місткість балона. Ними гасять легкозаймисті та горючі рідини, тверді речовини, електроустановки, що перебувають під напругою. Не можна гасити речовини, котрі можуть горіти без доступу повітря (терміт тощо).

Вуглекислотно - брометилові вогнегасники застосовуються для гасіння всіх первинних пожеж (крім горіння лужноземельних металів) при температурі навколишнього середовища від -60 до +60°С.

Порошкові вогнегасники застосовуються для гасіння лужних металів, двигунів внутрішнього згоряння, електроустановок.

Порядок проведення роботи:

  1. Розібрати, уважно оглянути будову вогнегасників ОХП-10 та ОУ-2, звірити їх зі схемами, наведеними на малюнку 1, 2 та вивчити принцип роботи.

  2. Імітувати приведення в дію вогнегасника ОХП-10, прочистити шпилькою отвір сприску, поставити вогнегасник на підлогу і тримаючи лівою рукою за ручку на корпусі, правою повернути рукоятку навколо осі на себе, підняти вогнегасник і перевернути його до гори дном, енергійно трусонути його та спрямувати сприском у бік уявного загоряння.

Мал. 1.1. Пінний вогнегасник ОХП-10. Мал. 1.2. Схема вогнегасника ОУ-2.

  1. - сталевий корпус;

  2. - поліетиленовий стакан;

  3. - гумовий клапан;

  4. - пружина; 5 - рукоятка; 6 - кришка;

7 - шток; 8 - отвір (сприск).

1.- сифонна трубка;

2 - рукоятка;

  1. - маховичок;

  2. - латунний голковий вентиль;

  3. - растровий снігоутворювач;

- сталевий суцільнотягнутий балон.

Ознайомитись з первинними засобами для гасіння пожеж та практичним застосуванням їх.

До первинних засобів відносяться: вода, сухий пісок, водяна пара, водні розчини солей.

Вода - найбільш дешева і поширена вогнегасна речовина. Вода має найбільшу теплоємкість і придатна для гасіння більшості горючих речовин, змочує поверхні, зволожує та охолоджує речовини, що горять, механічно вбиває полум'я струменем.

Водою не можна гасити легкозаймисті рідини (бензин, гас), тому що вона має велику питому вагу, вода накопичується внизу цих речовин і збільшує площу горючої поверхні. Не можна гасити водою карбід, селітру, які виділяють при контакті з водою горючі речовини, а також металевий калій, натрій, магній та його сплави, електрообладнання, що знаходиться під напругою, цінні папери та устаткування.

Пісок - застосовують для гасіння невеликих пожеж. Він охолоджує зону горіння, виділяє гази, перекриває доступ повітря до полум'я.

Водяна пара застосовується для гасіння пожеж в приміщеннях об'ємом 500 м3 і невеликих загорянь на відкритих установках.

Водні розчини солей застосовують для гасіння речовин, які погано змочуються водою (бавовна, деревина, торф). У воду додають поверхнево активні речовини: піноутворювач ПО1, сульфанол НП.

Порядок проведення роботи:

На спеціально відведеній ділянці двору на металевому листі підпалити гас або деревні відходи, дати їм розгорітися, а потім загасити вогнегасником ОХП-10, закидати піском або землею чи залити водою.

Методичні вказівки з виконання та оформлення.

У висновках відобразити: мету роботи, призначення та застосування вогнегасни­ків; схеми будови вогнегасників ОХП-10 та ОУ-2, правила користування ними, описати гасіння пожеж піском.

Студенти повинні: знати первинні засоби для гасіння пожеж;

вміти застосовувати первинні засоби гасіння пожеж в кожному конкретному випадку.

Завдання додому: оформити лабораторну роботу.

.