Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Европа и Америка.rtf
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
591.87 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

Пропонований навчально-методичний посібник розроблено для І періоду новітньої історії (1918-1945 рр.) із урахуванням вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу у вищих навчальних закладах та узгоджено з примірною структурою змісту навчального курсу, рекомендованою Європейською Кредитно-Трансферною Системою (ECTS). І період курсу “Новітня історія країн Європи та Америки ” розділено на 3 змістовних модулі. Формою підсумкового контролю якості знань, навичок, вмінь студентів є екзамен у VІІ-му семестрі.

Зміст першого модулю складає матеріал тем, присвячених історії становлення та особливостям розвитку недемократичних режимів на теренах Західної Європи. Територіально він охоплює Італію, Німеччину, Іспанію, Португацію та Грецію. Підсумовується матеріал проблемою тоталітаризму, як своєрідного феномена суспільно-політичного розвитку першої половини ХХ ст. Значна увага також приділяється вивченню впливу І світової війни на історичний процес, становленню Версальсько-Вашингтонської системи договорів та формуванню зовнішньополітичної статегії великих країн у міжвоєнний період.

Другий модуль охоплює пробематику, котра стосується особливостей історичного розвитку провідних країн Європи та Північної Америки, а також регіону Північно-Західної Європи та ряду країн Центральної та Східної Європи. Головна увага акцентується на моделях суспільно-політичного та економічного розвитку. Разом з тим, значна увага приділяється зовнішній політиці у контексті функціонування Версальсько-Вашингтонської системи договорів та формуванню нових рис соціальної політики.

Третій модуль включає теми, які розкривають особливості історичного розвитку країн Латинської Америки з акцентом на провідних країнах регіону, зокрема більш детально аналізується політичний та економічний розвиток Мексики. Також у цьому модулі знайшли відображення характерні риси розвитку міжнародних відносин у 20-30-х рр. ХХ ст., особливості суспільних рухів у країнах Західної Європи та Америки. Особлива увага приділяється подіям ІІ світової війни.

В процесі викладання матеріалу актуалізуються набуті студентами знання, навички, вміння, життєвий досвід, вивчається творча спадщина багатьох вітчизняних і зарубіжних істориків.

Формою контролю якості знань, вмінь та навичок, здобутих у ході опрацювання модулів, може бути система завдань, яка будуватиметься на основі поступового підвищення їх складності та вимагатиме оперування основними прийомами розумової діяльності, передбачатиме збільшення ступеня активності і самостійності студента в навчальній діяльності.

СТРУКТУРА ПРОГРАМИ навчального КУРСУ

НОВІТНЯ Історія країн ЄВРОПИ ТА АМЕРИКИ. 1918-1945 рр.”

(за вимогами ECTS)

ОПИС ПРЕДМЕТА КУРСУ

НОВІТНЯ ІСТОРІЯ країн ЄВРОПИ ТА АМЕРИКИ. 1918-1945 рр.

Курс:

Навчальний

Напрям,

Освітньо-кваліфікаційний рівень

Характеристика

навчального курсу

Кількість кредитів ECTS: 3

Модулів: 3

Змістових модулів: 3

Загальна кількість годин: 81

Тижневих годин: 2

0101 Педагогічна освіта

Шифр та назва спеціальності

6020302 Історія

Освітньо-кваліфікаційний рівень

бакалавр

Нормативний

7-й семестр

Лекції

(теоретична підготовка):

30 год.

Семінари:

16 год.

Самостійна робота:

35 год.

Вид контролю: екзамен

МЕТА:

  • ознайомлення з основними завданнями, проблемами, джерелами та літературою курсу “Новітня історія країн Європи та Америки. 1918-1945 рр.”;

  • закріплення та поглиблення у студентів здобутих ними в середніх навчальних закладах знань про історичний розвиток країн Європи та Америки у міжвоєнний період;

  • оволодіння студентами практичних навичок роботи із джерелами та науковою літературою;

  • розвиток аналітичного мислення та критичного підходу до джерел та літератури;

  • вироблення вміння формулювати, висловлювати та документально підтверджувати власну думку;

  • формувати вміння відстежувати головні тенденції історичного розвитку як окремих країн, так і великих регіонів;

  • вироблення наукового бачення суспільних явищ, подій, тенденцій минулого та сучасного;

  • виховання національної і громадської свідомості, формування толерантного, неупередженого ставлення до інших народів, утвердження ідеалів гуманізму у майбутніх фахівців.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]