Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
CHaykovska_O.V.Vishcha_osvita_i_Bolonskiy_prots...doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
979.97 Кб
Скачать

Тема 3. Болонський процес як засіб інтеграції і демократизації вищої освіти країн Європи. Документи Болонського процесу.

Зараз початок Болонського процесу називають по-різному. Це пов’язано з тим, яку саме подію вважати початком європейських інтеграційних процесів в сфері освіти. Більш логічно вказувати початок Болонського процесу із зустрічі у Болоньї (18-19 червня 1999 року). На сьогоднішній день до нього приєдналося 45 країни.

Таблиця 1. Країни, якi ввiйшли до Болонської співдружностi.

Рiк пiдписання

Назва країни

Країни-засновниці Болонського процесу, якi пiдписали Болонську декларацiю (Болонья 1999 р.)

Австрiя, Бельгія, Болгарiя, Великобританiя, Грецiя, Данiя, Естонiя, Ірландiя, Ісландiя, Іспанiя, Італiя, Латвiя, Литва, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Нiмеччина, Норвегiя, Польща, Португалiя, Румунiя, Словаччина, Словенiя, Угорщина, Фiнляндія, Франція, Чехiя, Швейцарiя, Швеція

Країни, якi приєдналися до Болонського процесу на Празькому самiтi (2001 р.)

Кiпр, Лiхтенштейн, Туреччина, Хорватiя

Країни, якi приєдналися до Болонського процесу на Берлiнському самiтi (2003 р.)

Албанiя, Андорра, Боснія i Герцеговина, Ватикан, Македонія, Сербiя i Чорногорiя, Росiйсъка Федерацiя

Країни, якi приєдналися до Болонського процесу на Бергенському самiтi (2005 р.)

Україка, Вiрменiя, Азербайджан, Грузiя, Молдова

Країни, якi не є учасницями Болонського процесу

Бiлорусь, Монако, Сан-Марино, Югославiя

До основних документів Болонського процесу можна віднести: Сорбонську декларацію (25 травня 1998р.), Болонську конвенцію (18-19 червня 1999р.), документи конференції в Саламанці (29-30 березня 2001р), Комюніке зустрічі у Празі (18-19 травня 2001р.), Комюніке конференції міністрів в Берліні (19-20 вересня 2003р.), Комюніке Європейської конференції міністрів, у Бергені (19-20 травня 2005р.)

1. Сорбонська декларація мала назву “Спільна декларація про гармонізацію архітектури Європейської системи вищої освіти”. Представники чотирьох країн Великобританії, Німеччини, Італії і Франції відмітили, що в європейському процесі було зроблено надзвичайно важливі кроки. При цьому підкреслено, що ці кроки носили переважно економічний і політичний характер, а для повноцінного Європейського співтовариства важлива ще й освітня інтеграція. Виходячи з цього вказано необхідність будувати і посилювати інтелектуальну, культурну, соціальну й технічну базу Європи. Особливо це стосується університетів, що продовжують відігравати переломну роль у такому розвитку.

На час підписання декларації Університет Парижу святкував ювілей. Відмічалося, що в Європі тих часів студенти закінчують своє навчання, так і не маючи можливості навчатися поза межами своєї країни. В попередні 750 років існування Європейських університетів студенти і вчені могли вільно і швидко поширювати свої знання на цілому континенті.

Вказано курс на проведення істотних змін в освіті й умовах праці. Передбачається орієнтація на становлення фахової кар’єри з необхідністю навчання й підготовки протягом усього життя. Фактично на високому рівні визнано, що система європейської вищої освіти далеко не досконала. Наголошується на тому, що в освіті повинні даватися кращі можливості у освоєнні практичних галузей діяльності.

Ще один важливий момент цього документа – це продовження зусиль для ліквідації бар’єрів і розробки таких умов для викладання й навчання, що розширили б мобільність і зробили співробітництво більш близьким.

Вже у цьому документі було звернено увагу на ECTS, як на систему викори­стання семестрів і кредитів. Студенти ж доступеневого циклу мусять мати доступ до диверсифікованих програм, що сприяють можливості отримання міждисциплінових занять, розвитку знання іноземних мов і використання нових інформаційних технологій.

Вказано, що у післяступеневому циклі мусить бути вибір між більш короткою за тривалістю програмою отримання ступеня магістра і більш тривалою програмою одержання докторського ступеня з можливістю переходу від однієї програми до іншої. І в тій, і в іншій програмах відповідний акцент повинен бути зроблений на дослідницькій і самостійній роботі.

Студенти як доступеневого, так і післяступеневого циклів мають заохочуватися до навчання, принаймні один семестр, в університетах поза межами своєї власної країни. Водночас, усе більша кількість викладацького й дослідницького персоналу повинна працювати в європейських країнах, відмінних від своєї власної. Підтримка Європейською спілкою мобільності студентів і викладачів має використовуватися повністю.