Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ел табл практика ІІІ курс (2).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
737.28 Кб
Скачать

Зміст практики

На початку проходження практики студенти повинні пройти інструктаж з техніки безпеки, ознайомитись з метою створення організації, її структурою Ознайомлення полягає у вивченні функцій, характеру та специфіки роботи відповідних підрозділів.

Основна мета виробничої практики: проведення комплексного аналізу діяльності підприємства (організації), знайомство з роботою різних служб і підрозділів, а також підготовка висновків та пропозицій щодо резервів підвищення ефективності діяльності підприємства (організації).

Всебічне вивчення діяльності об’єктів дослідження з метою закріплення отриманих теоретичних знань на практиці і можливості їх практичної реалізації дозволить також студенту зібрати необхідну інформацію для написання курсових робіт та випускної кваліфікаційної роботи.

структура та Зміст звіту

Після закінчення терміну практики, студент звітує про виконання індивідуального завдання. Загальна форма звітності – це подання письмового звіту, підписаного і оціненого безпосередньо керівником від бази практики. Обсяг звіту 25 – 30 сторінок.

Текст звіту як по змісту, так і по послідовності повинен чітко відповідати поставленим в плані питанням і повинен бути написаний грамотно та добре оформлений. Він повинен закінчуватись висновками та пропозиціями, що мають відповідне наукове та практичне значення.

1. Титульний аркуш звіту

Титульний аркуш звіту містить найменування вищого навчального закладу, в якому навчається студент, назву факультету та кафедри, назву організації (підприємства) та період проходження практики; курс, групу, прізвище, ім’я, по батькові студента; посаду, прізвище, ім’я, по батькові керівника практики від організації; посада, прізвище, ім’я, по батькові керівника практики від вищого навчального закладу; місто і рік (додаток А).

2. Зміст.

У змісті наводиться перелік усіх розділів, підрозділів та пунктів із зазначенням сторінок їх початку. Найменування у змісті повинні точно повторювати заголовки в тексті. Скорочення або подання їх в іншому формулюванні, послідовності і підпорядкуванні порівняно із заголовками в тексті не припустимо.

3. Вступ

Вступ повинний містити:

  1. Актуальність та значення виробничої практики для здобуття необхідного кваліфікаційного рівня. Тут коротко (один, два абзацу) наводяться аргументи на користь важливості виробничої практики у навчальному процесі.

  2. Мету й завдання виробничої практики. Мета формулюється одним реченням та показує до чого прямує виконавець під час проходження практики. Виходячи із поставленої мети формулюються завдання, які визначають назву та структуру основних розділів звіту. Як правило це робиться у формі перерахування (виявити…, вивчити…, визначити…, установити…., вияснити…).

  3. Об’єкт виробничої практики. Об’єктом виробничої практики є та установа (організація, підприємство), де студент проходив практику. Тому вказується повна назва та місцезнаходження установи (організації, підприємства).

  4. Перелік методів дослідження. Тут необхідно перелічити методи економічних досліджень, які були використані при обробці фактичних даних та написанні звіту.

  5. Джерела інформації. Вказуються джерела інформації, які використовувались під час написання звіту (інструкції, первинна документація організації, її бухгалтерська та статистична звітність, нормативні матеріали тощо). Бухгалтерська та статистична звітність аналізується за два-три останніх роки.

Обсяг вступу – 1-2 сторінки.

4. Основна частина.

5. Висновки та пропозиції

Висновки – це послідовне і логічне викладення отриманих результатів у відповідності із метою і конкретними завданнями, які було визначено і сформульовано у вступі. Тому тут концентровано дається те, що виноситься потім на обговорення і оцінку в процесі захисту звіту, а саме – основні моменти щодо кожного розділу звіту. До того ж, цей розділ ще повинен включати в себе практичні пропозиції, які дадуть змогу підвищити ефективність діяльності установи (організації, підприємства).

6. Список використаної літератури

Список використаних джерел відображає самостійну творчу роботу студента. У список слід включати роботи, які використовувались під час формування звіту.

Список слід розміщувати або у порядку появи посилань у тексті, або в алфавітному порядку прізвищ перших авторів (заголовків).

7. Додатки

До додатків включають допоміжний матеріал, необхідний для повноти сприйняття звіту:

  1. таблиці допоміжних цифрових даних;

  1. ілюстрації допоміжного характеру;

  1. бухгалтерська та статистична звітність установ (організацій, підприємств) за 3 останніх роки.

До кожного звіту додається щоденник. Звіт подається на перевірку керівнику практики від навчального закладу на початку вересня.

І. Основна частина звіту для підприємства

  1. Місцезнаходження та характеристика підприємства

Необхідно навести місцезнаходження, форму власності, підпорядкованість, мету і дату створення та структуру управління підприємством. Визначити розмір аналізованого підприємства (за кількістю працівників - мале, середнє або велике) та динаміку показників за аналізований період.

Зробити висновки щодо зміни розміру підприємства (зменшився, залишився незмінним або збільшився ) за допомогою абсолютних та відносних величин за даними таблиці 1.1.

Таблиця 1.1

Розміри підприємства

з/п

Показники

Од. вим.

Роки

Абсолютне відхилення

(+, -)

Темп приросту, %.

2010

2011

1

2

3

4

5

6

7

1

Обсяг валової продукції (робіт, послуг) (без ПДВ і АЗ)

тис. грн

2

Обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), (без ПДВ, акцизу)

тис. грн

3

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

тис. грн

4

Операційні витрати на виробництво продукції (робіт, послуг)

тис. грн

5

Середньооблікова чисельність працівників

чол.

6

Розмір активів підприємства

тис. грн

7

Середньорічна вартість основних фондів

тис. грн

8

Чистий прибуток

тис. грн

9

Виробнича площа

тис. м2

Після таблиці 1 необхідно охарактеризувати зміни кожного показника.

Далі слід охарактеризувати продукцію підприємства, ринки, основних конкурентів.

Види продукції, її структуру, динаміку та структурні зрушення потрібно оцінити за допомогою таблиці 1.2.

Таблиця 1.2

Обсяг та структура продукції підприємства

з/п

Вид продукції

Роки

Відхилення

(+, -), тис. грн

Відхилення (+, -), %

2010

2011

тис. грн

струк-тура, %

тис. грн

струк-тура, %

1

2

3

4

5

6

7

8

Усього

100.0

100.0

Після таблиці 1.2 слід навести аналіз структурних змін та причин зміни загального обсягу продукції.