Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стр мат при ВТ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

8.2.1 Конструкційно-оздоблювальні матеріали

Конструкційно-оздоблювальні матеріали випускають у виді плит, листів, рулонних плівкових матеріалів, плиток, плінтусів, поручнів, накладок, структурних панелей. У залежності від типу основної складової речовини, конструкційно-оздоблювальні матеріали поділяють на склопластики, деревні пластики, полістирольні плитки, плівки та панелі з ПВХ.

Склопластики – листовий матеріал, який одержують просочуванням скловолокна або склоткані термореактивними олігомерами (поліефірними, фенолформальдегідними, епоксидними полімерами) з наступним їх стверденням. Їх об'ємна маса 1500-1700 кг/м3. Міцність при вигині таких матеріалів 200-500 МПа

Розрізняють 3 групи склопластиків, у залежності від виду і розташування скловолокон:

листовий склопластик - плоский і хвилястий - на основі рубленого скловолокна;

склотекстоліт - на основі склотканини;

склопластик СВАМ (скловолокнистий анізотропний матеріал). В ньому наповнювач - орієнтоване скловолокно з ниток, склеєних епоксидно-фенольним полімером.

Склопластики використовують для декоративного зовнішнього лицювання стін, улаштування покрівель, композиційних панелей, для виготовлення санітарно-технічних виробів (ванн, раковин, труб). СВАМ через дорожнечу застосовують рідко, тільки для сильно навантажених деталей, які експлуатуються в агресивних середовищах.

Більшість склопластиків - горючі матеріали, що виділяють велику кількість тепла, з високою димоутворюючою здатністю і токсичністю продуктів згоряння. Існує 2 шляхи зниження горючості склопластиків: хімічна модифікація полімерів та введення антипіренів.

Деревні пластики – листові матеріали, одержувані гарячим пресуванням шпона, паперу, стружки, які просочувалися термореактивними полімерними сполучниками. Їхня міцність при вигині складає від 20 до 100 МПа. Серед деревних пластиків розрізняють деревно-шаруваті, паперово-шаруваті пластики, деревноволокнисті (ДВП) і деревностружечні (ДСП) плити. Вони використовуються для каркасних перегородок, лицювання стін, стель.

Деревні пластики витримують нагрівання тільки до 120 оС, легко запалюються, виділяють велику кількість тепла і сприяють розповсюдженню полум'я (ДСП і ДВП через 9-12 хв. після виникнення пожежі в приміщенні здатні миттєво запалюватися). Для зниження горючості деревних пластиків використовують просочування антипіренами і покриття виробів вогнезахисними складами, що спучуються. Такі заходи дають змогу перевести лицювальні вироби (наприклад, шарувато-паперові плитки на основі ФФО) у групу важкогорючих матеріалів.

Полістирольні плитки – виготовляють із полістиролу за допомогою лиття під тиском або пресування. Їх використовують для лицювання стель, стін та підлог. Вони водо- і паронепроникні, хімічно стійкі, але легкозаймисті: плавляться і горять із сильним димоутворенням і виділенням токсичних продуктів.

Декоративні плівкові матеріали – плівки на основі і без основи – звичайно на основі ПВХ. Це водо- і хімічно стійкі матеріали, пофарбовані і декоративно оформлені, що використовують для опоряджувальних робіт, виготовлення з‘єднувальних деталей. ПВХ - важкозаймистий матеріал і, тому широко розповсюджений.

Лицювальні панелі – вироби з ПВХ у вигляді профілів для склопакетів, лицювання стель, внутрішніх та зовнішніх стін. З відомих постачальників цієї продукції можна назвати фірми "Deceuninck", "Rolvaplast", "Termoplast".