Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стр мат при ВТ.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

8.2.2 Покрівельні і гідроізоляційні матеріали

Матеріали для покрівель (дахів) виготовляють на основі органічних в'яжучих (див. п.9.2.2) або полімерних речовин.

1. Полімерні покрівельні матеріаливикористовують у вигляді профілю, черепиці, плиток.

Профіль для покрівель виробляють з ПВХ, полікарбонату та акрилу.

ПВХ–профілі поставляє відома фірма "Ondex". Покрівельні листи її виробництва зберігають високу стійкість до ударних навантажень при низьких і високих температурах, довговічні, хімічно стійкі. Вони відносяться до важкогорючих матеріалів, не утворюють крапель. Після короткочасної дії полум’я їх теплостійкість зменшується на 20 %, а ударна в’язкість на 60 % (рис. 8.1, 8.2 ).

Акрилові плити – інакше цей матеріал називають "органічне скло" або "Plexiglas". З цього матеріалу монтують покриття дахів і ліхтарів, перегородки, двері, елементи реклами. Його випускають двох видів: литий та екструдований. Плити з литого плексигласу мають кращі механічні характеристики, ніж з екструдованого, але і коштують більше.

Полікарбонатні структурні панелі за технологією "Polygal" і "Makrolon", завдяки прозорості та легкості, використовують для покриття та заскління атріумних будівель, виробничих приміщень, теплиць, спортивних споруд, встановлення огорож і перегородок. Світлопровідність полікарбонату 88 %. Міцність його на стиск Rс = 80 МПа, на розтягнення Rр = 60 МПа, а на вигин Rвиг = 90 МПа. Але полікарбонатні панелі мають внутрішні ребра жорсткості і тому є значно міцнішіми за скло та акрил. При високих температурах панелі плавляться, але не допускають розповсюдження полум’я. Температура самозаймання tс/з = 570 оС. Після короткочасної дії полум’я їх ударна в’язкість зменшується на 50 % (рис. 8.2).

2. Полімерні гідроізоляційні матеріализастосовують у вигляді гідроізоляційних плівок або пастовидних герметиків для гідроізоляції дахів, підлог, фундаментів та забивання швів.

Гідроізоляційні плівки, у залежності від типу матеріалу, бувають поліетиленові, ПВХ та ін. Їх можна склеювати, зварювати для влаштування не тільки покриттів будівель, але й для басейнів, резервуарів. Вони довговічні, надійні і прості в застосуванні.

Пастовидні герметики застосовують для герметизації стиків у стінових панелях, улаштування швів між деталями з бетону, металу, кераміки, скла. Ці герметики виробляють на основі:

поліізобутилена - мастики УМС-50, УМ-20, УМ-40 (цифра – межа температури);

– тіоколових каучуків - мастики ГС-1, У-30М. Вони водостійкі, добре прилипають до бетону, зберігають еластичність в діапазоні -50...+100 оС.

8.2.3 Матеріали для підлог

Серед матеріалів для підлог розрізняють рулонні, плиточні та монолітні (суцільні) покриття.

Рулонні матеріали – різноманітні види лінолеуму, що розрізняються за типом матеріалу (ПВХ, алкідний, коллоксиліновий).

ПВХ-лінолеум випускають безосновний (одно- і багатошаровий), на тканевій основі і теплозвукоізоляційний (повстяний або пористий полімерний). Найбільш відомі ПВХ-лінолеуми фірм "Tarkett", "Skundy", "Solido", "Forbo". Ці вироби рекламуються як важкогорючі матеріали.

Алкідний лінолеум одержують нанесенням на джутову тканину алкідного полімеру з наповнювачами. За якістю він вище ПВХ лінолеуму, але дорожче.

Плиткові матеріали – плитки (ПВХ, полістирольні, полівінілацетатні). З них тільки полівінілацетатні плитки важкогорючі. За умовами експлуатації матеріали для підлоги, за рахунок наклейки або укладки на горизонтальній поверхні, важче запалюються, ніж стінові.

Монолітні (суцільні) покриття – мастичні склади на основі полімерів, покриття на основі бітумів і полімерцементного бетону. Такі підлоги хімічно стійкі та зносостійкі, добре опираються ударним навантаженням, негорючі або важкогорючі.