Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_vkazivky_do_lab_robit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Отримання сульфур (IV) оксиду

У колбу газового приладу покладіть 6,3 г кристалічного натрій сульфіту. У крапельну лійку залийте вдвічі більший (щодо теоретичного) об’єм розчину сульфатної кислоти з масовою часткою розчиненої речовини 40%. Газовідвідну трубку занурте в колбу з 75 мл дистильованої води. Сульфатну кислоту доливайте краплями. Після того як вся кислота буде долита, кран лійки закрийте й колбу трохи підігрійте до припинення виділення пухирців газу. Витягніть газовідвідну трубку, приберіть вогонь. Колбу з розчином сульфітної кислоти закрийте пробкою. Напишіть рівняння реакції.

Рівновага в розчині сульфітної кислоти

Налийте в пробірку 2–3 мл розчину сульфур (IV) оксиду й додайте 2–3 краплі метилоранжу. Укажіть, про що свідчить забарвлення індикатора. Чим є розчин сульфур (IV) оксиду у воді? Прокип’ятіть розчин. Простежте, що й чому відбувається. Напишіть рівняння реакцій.

Відновні властивості сульфітної кислоти

1.До 2–3 мл бромної води прилийте сульфітну кислоту до знебарвлення розчину. Напишіть рівняння реакції.

2.Налийте в одну пробірку 1 мл розчину калій перманґанату, а в другу – калій біхромату й підкисліть обидва розчини розбавленою сульфатною кислотою. У кожну пробірку додайте сульфітну кислоту до зміни забарвлення. Напишіть рівняння реакцій.

Окисні властивості сульфітної кислоти

До 2–3 мл розчину сульфітної кислоти додайте свіжої сірководневої води. З’ясуйте, чому розчин скаламутнів. Напишіть рівняння реакції.

Відмінність сульфіт-іона від сульфат-іона

У дві пробірки налийте по 2 мл розчину барій хлориду. В одну пробірку додайте свіжовиготовлений розчин натрій сульфіту, а в другу – розчин натрій сульфату. Укажіть види осадів в обох пробірках. Додайте в обидві пробірки хлоридну кислоту (конц.). Прослідкуйте, що відбувається. Напишіть рівняння реакцій.

Властивості сульфатної кислоти

1.Тепловий ефект розчинення сульфатної кислоти. Налийте півпробірки води й визначте її температуру. Долийте в воду піпеткою 3 мл концентрованої сульфатної кислоти. Обережно перемішайте розчин. Визначте температуру. Укажіть, що спостерігаєте.

2.Дія концентрованої сульфатної кислоти на органічні речовини. Скляною паличкою, змоченою в концентрованій сульфатній кислоті, напишіть що-небудь на папері. Папір злегка підігрійте над електричною плиткою. Опишіть, що спостерігаєте. Поясніть цей дослід.

3.Окисні властивості сульфатної кислоти. Дослідіть дію розбавленої та концентрованої сульфатної кислоти на мідь і цинк. Напишіть рівняння реакцій.

Лабораторна робота 12 сполуки нітрогену Отримання аміаку

Приблизно рівні кількості подрібнених амоній хлориду та гашеного вапна добре перемішайте в порцеляновій ступці. Зверніть увагу на запах суміші. Перенесіть суміш у суху пробірку й нагрійте. До отвору пробірки піднесіть вологий індикаторний папір. Чому і як змінюється колір індикаторного паперу? Напишіть рівняння реакції.

Рівновага в розчині аміаку

Розлийте розбавлений розчин аміаку з молярною концентрацією еквівалентів 2 моль/л у чотири пробірки. Додайте в кожну з них по 3–4 краплі розчину фенолфталеїну. Розчин у першій пробірці прокип’ятіть. У другу пробірку насипте амоній хлорид і збовтайте розчин, у третю – кілька крапель хлоридної кислоти з молярною концентрацією еквівалентів 2 моль/л. Четверту пробірку залиште для порівняння. Поясніть вплив температури, додавання амоній хлориду й хлоридної кислоти на рівновагу:

NH3 + H2O  NH3×H2O  NH4+ + OH-

Визначення амонійних солей

До 1 мл розчину амоній хлориду або сульфату додайте рівний об’єм розчину калій гідроксиду, нагрійте до кипіння. Доведіть утворення й виділення аміаку. Напишіть рівняння реакції.

Утворення амоній хлориду

У стакан на 500 мл налийте трохи концентрованої хлоридної кислоти. Обертайте стакан так, щоб дно й стінки його були змочені кислотою. Надлишок кислоти вилийте. Налийте в тигель трохи концентрованого розчину аміаку, накрийте його стаканом із хлоридною кислотою. Поясніть появу білого диму. Напишіть рівняння реакції.

Відновні властивості аміаку

До бромної води долийте розчин аміаку. Розчин знебарвлюється і виділяється газ (укажіть який). У надлишку аміаку утворюється білий дим. Аналогічний дослід проведіть з йодною водою. Напишіть рівняння реакцій.

Реакція солей амонію на нагрівання

1.У суху пробірку покладіть невелику кількість амоній хлориду й нагрійте. На холодних стінках пробірки утворюється білий наліт. Напишіть рівняння реакцій.

2.Проведіть такий самий дослід з амоній карбонатом. Зверніть увагу на запах солі до нагрівання.

3.Покладіть у суху пробірку небагато подрібненого амоній сульфату й нагрійте. Зверніть увагу на запах газу. Піднесіть до отвору пробірки вологий індикаторний папір. Опишіть спостереження. Речовину в пробірці розчиніть у воді й подійте на неї індикатором. Напишіть рівняння реакцій.

4.У суху пробірку покладіть невелику кількість амоній дигідрогенфосфату й нагрійте. Обережно визначте запах газу, що виділяється. До отвору пробірки піднесіть вологий індикаторний папір. Опишіть результат спостереження та рівняння реакції.

5.Покладіть у суху пробірку 1–2 кристалики амоній біхромату й нагрійте до початку розкладання. Напишіть рівняння реакції. Які ще солі амонію розкладаються, як амоній біхромат? З’ясуйте, чим пояснюється різний характер розкладу солей амонію під час нагрівання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]