Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_vkazivky_do_lab_robit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Лабораторна робота 10 підгрупа галогенів Отримання хлору

1.В окремі пробірки внесіть по одному мікрошпателю манґан (IV) оксиду, плюмбум (IV) оксиду, калій біхромату і калій перманґанату. У кожну з них долийте по 2–3 мл концентрованої хлоридної кислоти. Ті пробірки, у яких реакція відбувається повільно, обережно підігрійте. Зверніть увагу на колір газу, що утворюється і дослідіть його дію папірцем, змоченим розчином калій йодиду. Напишіть рівняння реакцій.

2.Змішайте в пробірці по одному мікрошпателю натрій хлориду й манґан (IV) оксиду, після чого додайте в суміш 1–2 мл концентрованої сульфатної кислоти (дуже обережно) і підігрійте. Як діє утворений газ на папірець, змочений розчином калій йодиду? Напишіть рівняння реакції.

Отримання брому

1.У пробірці змішайте декілька кристалів калій броміду з невеликою кількістю манґан (IV) оксиду, додайте 1–2 мл концентрованої сульфатної кислоти й обережно підігрійте. Прослідкуйте за виділенням брому. Напишіть рівняння реакції.

2.До 2–3 мл розчину калій броміду долийте краплями хлорну воду. Простежте за зміною забарвлення розчину. Напишіть рівняння реакції. Потім до розчину додайте бензол, збовтайте, дайте розчину відстоятись. Зверніть увагу на забарвлення органічного шару.

Отримання йоду

1.У пробірці змішайте декілька кристалів йодиду з невеликою кількістю манґан (IV) оксиду, долийте 1–2 мл концентрованої сульфатної кислоти й підігрійте. Простежте за утворенням фіолетової пари йоду. Напишіть рівняння реакції.

2.До розчину калій йодиду долийте краплями хлорну воду. Доведіть наявність йоду в розчині за допомогою крохмального клейстеру. Напишіть рівняння реакції.

Властивості йоду

У суху пробірку всипте декілька кристалів йоду й обережно нагрійте. Прослідкуйте за утворенням фіолетової пари йоду (сублімацією) і осіданням його (десублімацією) на холодних стінках пробірки. Після охолодження долийте в пробірку 2–3 мл дистильованої води і збовтайте. Вода забарвлюється в світло-жовтий колір. Опишіть, як розчиняється йод у воді.

Додайте в пробірку декілька кристалів калій йодиду. Визначте, як і чому змінюється при цьому розчинність йоду.

Отримання гідроген хлориду і хлоридної кислоти

1.У пробірку насипте 2–3 г натрій хлориду й обережно додайте до 1/4 об’єму пробірки концентрованої сульфатної кислоти. Вставте в пробірку пробку з газовідвідною трубкою й закріпіть її в лапці штатива. Кінець газовідвідної трубки опустіть на дно сухої пробірки. Закрийте отвір пробірки ватою. Поряд поставте чашку з водою.

Підігрійте пробірку. Коли над ватою з’явиться білий дим, припиніть нагрівати, витягніть вату й закрийте отвір пробірки пробкою. Переверніть пробірку, занурте закритий кінець у чашку з водою й витягніть пробку. Простежте, як вода піднімається в пробірці. Поясніть це явище.

Знову закрийте пробірку під водою пальцем, витягніть із води. Випробуйте розчин індикаторним папером. Напишіть рівняння реакції.

2.В окремих пробірках випробуйте дію хлоридної кислоти на метали: цинк, алюміній, мідь. Укажіть, які метали розчиняються. Напишіть рівняння реакцій.

3.Дослідіть у окремих пробірках дію йонів аргентуму й кальцію на розчини фториду, хлориду, броміду, йодиду. Визначте колір кожного осаду. Напишіть рівняння реакцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]