Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod_vkazivky_do_lab_robit.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Окисні властивості манган (IV) оксиду

Невелику кількість манґан (IV) оксиду підкисліть сульфатною кислотою та додайте розчин ферум (ІІ) сульфату. По закінченні реакції переконайтесь у наявності в розчині іонів ферум (ІІІ) (реакція з жовтою кров’яною сіллю). Напишіть рівняння реакцій.

Окисні властивості калій манґанату (VII)

1.До розчину калій манґанату (VII) додайте 2−3 мл розчину лугу й розчин глюкози. Як змінюється колір розчину? Напишіть рівняння реакції.

2.У дві пробірки налийте розчин калій манґанату (VII) й додайте до нього розчини: 1) калій сульфіду; 2) калій йодиду, підігрійте їх. Укажіть , як змінилось забарвлення розчинів, що випадає в осад. Напишіть рівняння реакцій.

3.У три пробірки налийте розчин калій манґанату (VII), підкисліть сульфатною кислотою та додайте по декілька кристалів: 1) ферум (ІІ) сульфату, 2) калій нітриту, 3) натрій сульфіту. Укажіть, як змінилось забарвлення розчину. Напишіть рівняння реакцій. Поясніть, як впливає середовище на характер відновлення манґанатів (VII) у розчинах.

4.У три пробірки налийте розчин калій манґанату (VII), першу − підкисліть сульфатною кислотою, у другу – додайте розчин лугу, у третій розчин розбавте рівним об’ємом води і в кожну пробірку додайте по декілька кристалів натрій сульфіту. Укажіть, як змінилось забарвлення розчину. Напишіть рівняння реакцій. Поясніть, як впливає середовище на характер відновлення манґанатів (VII) в розчинах.

5.До розчину манґан (ІІ) сульфату додавайте краплями розчин калій манґанату (VII). Прослідкуйте за реакцією. Визначте рН середовища. Напишіть рівняння реакції

ЛАБОРАТОРНА РОБОТА 19

Ферум, кобальт Реакція заліза та кобальту на кислоти

Дослідіть дію на металічне залізо й кобальт кислот: розбавлених хлоридної, нітратної, а сульфатної – розбавленої та концентрованої. Перевірте, у яких випадках утворились солі феруму (ІІІ) (амоній роданідом). Напишіть рівняння реакцій.

Властивості та добування гідроксидів феруму й кобальту

1.Ферум (ІІ) гідроксид. Приготуйте воду, що не містить кисень. За допомогою цієї води зробіть розчин солі Мора, підкисліть його сульфатною кислотою й покладіть залізні ошурки (поясніть, навіщо). Отримайте з цього розчину ферум (ІІ) гідроксид. Укажіть колір осаду. Що відбувається з ним на повітрі? Напишіть рівняння реакції.

2.Ферум (ІІІ) гідроксид. Отримайте ферум (ІІІ) гідроксид і дослідіть його реакцію на кислоти й надлишку лугу. Напишіть рівняння реакцій.

3.Кобальт (ІІ) гідроксид. Отримайте кобальт (ІІ) гідроксид. Укажіть колір осаду. Додайте надлишок лугу і нагрійте. Зазначте, як змінився колір осаду. Залиште його на повітрі. Через деякий час відбувається окиснення Со(ОН)2 киснем повітря. Напишіть рівняння реакцій.

4.Кобальт (ІІІ) гідроксид. У дві пробірки з розчинами солей кобальту (ІІ) додайте: в одну – бромну воду, в другу – розчин гідроген пероксиду, а потім в обидві  розчин калій гідроксиду. Простежте за утворенням чорних осадів кобольт (ІІІ) гідроксиду. Напишіть рівняння реакцій.

Властивості солей феруму (іі)

1.У дві пробірки налийте розчин солі Мора, дослідіть його індикатором. Додайте до одного розчин натрій карбонату, а до другого − натрій сульфату. Опишіть свої спостереження та рівняння реакцій.

2.У дві пробірки налийте розчин солі Мора, підкисліть його сульфатною кислотою. Додайте до одного розчин калій манґанату (VII), а до другого – калій біхромату. Напишіть рівняння реакцій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]