Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
етнографія 2011, книжка.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Змістовний модуль 2. Поселення та народне житло.

Типи українських сільських поселень. Традиційні будівельні матеріали на території України. Історичні зони сільських поселень на території України: північна, центральна, південна. Особливості селянського двору. Господарські споруди села. Громадські побутові та культові споруди населених пунктів. Основні типи традиційних поселень і забудови: вуличні, безсистемні, радіальні, лінійні, рядові, квартальні. Типові плани-схеми організації садиби і двору в Україні. Традиційне планування українського народного житла. Інтер’єр та художнє оформлення житла: різьба, розпис, декоративні тканини, український рушник. Регіональні риси української хати. Збереження народних традицій у плануванні, архітектурному стилі, художньому оформленні житла. Житло в духовному світі селянина.

Змістовний модуль 3. Транспорт та засоби пересування

Найдавніші транспортні артерії (сухопутні і водні) та засоби пересування. Шлях «із варяг у греки» та його значення, причини занепаду. Водний і сухопутний Види сезонного транспорту ( водний і сухопутний). Тяглова сила та упряж (ярмо, голоблі, кінна упряж). Примітивні транспортні засоби (пліт, пороми). основні види транспорту (вози: «український», гарба, мажа; сани: ґринджоли, оплини; човни та лодки,судна; чайки, байдаки, баркаси, баржі,пароплави). Карпатські плотогони. Види переправ. Пароми.

Сухопутні шляхи сполучення і транспорт. Засоби для транспортування вантажів. Конструктивні особливості українського транспорту. Гужовий сухопутний транспорт ( в’ючно-верховий, полозний і колісний ). Види санного транспорту (господарські, вантажні і виїзні сани ). Східно-європейський і західноєвропейський типи саней. Волокуші-сані, ґринджоли, бендюхи, корчаги, полусанки, козирки, глабці. Колісні засоби пересування (чотириколісний двоосьовий віз). Вози для перевезення сіна, снопів, соломи; для транспортування лісоматеріалів; для перевезення зерна та подібних вантажів. Чумацька мажа. Будівництво залізниць та процес вдосконалення транспорту в період новітньої історії. Розвиток транспорту та шляхів сполучень в Україні на рубежі ХХ - ХХІ століть. Основні залізничні магістралі в сучасній Україні.

Змістовний модуль 4. Народний одяг

Народний одяг як джерело вивчення етнічної історії українського народу, її соціально-класової структури, етнічних поглядів і матеріальної культури. Давньоруський одяг населення території України. Специфіка чоловічого і жіночого одягу давньоруських слов’ян. Характеристика основних видів одягу, його класифікація. Український одяг ХVІІ - ХІХ століть. Типи верхнього одягу: осінньо-весняний, зимовий та плащовий. Формування соціально-значимих комплексів святкового та повсякденного одягу. Регіональні особливості одягу українців. Матеріал пошиття одягу та його оздоблення. Українська сорочка. Її символічність від давнини до нашого часу. Пояси , головні убори, взуття, прикраси як невідємні складові народного одягу. Дівочі зачіски, особливості зачісок одружених жінок. Найбільш поширені чоловічі зачіски і головні убори: брилі, шапки, клепані, кресані та ін.. Традиційне взуття. Символіка народного одягу. Сучасний костюм народу України.