Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_мен.пер.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Семінарсько-практичне заняття №5

Тема 6. Розвиток та професійне навчання персоналу на підприємствах апк Питання для обговорення

1.Сутність, соціально - економічне значення та завдання розвитку персоналу підприємств АПК.

2.Необхідність інвестування в людину та його ефективність.

3. Основні положення концепції людського капіталу.

4.Первинна професійна підготовка кадрів для сільського господарства в профтехучилищах, вищих навчальних закладах та на виробництві.

5.Система службово - професійного просування лінійних керівників.

6.Розвиток організації та її співробітників.

7.Процес професійного навчання персоналу.

8.Підвищення кваліфікації та перепідготовка кадрів для підприємств АПК.

9.Програми „Магістр бізнес-адміністрування” (МВА).

10.Методи професійного навчання: інструктаж, ротація, учнівство і наставництво, лекції, розгляд практичних ситуацій, ділові ігри, самостійне навчання.

Література

  1. Маслов Е. В. Управление персоналом предприятия. Учебн. пособие.-М.: ИНФРА - М, Новосибирск, 2000.- С.178 - 218.

  2. Менеджмент персоналу: Навч. посібник / За заг. ред. В.М. Данюка, В.М. Петюха. – К.: КНЕУ, 2004.- С.148-158.

  3. Петюх В.М. Управління персоналом. Навчально - методичний посібник - К.:КНЕУ. - 2007. – С. 110 -114, С.201-226.

  4. Савченко В.А. Управління розвитком персоналу: Навч. посібник. – К.: КНЕУ, 2002.- С80-154, С.227-272.

  5. Управление персоналом организации. Учебник / Под ред. А. Я. Кибанова.- М.: ИНФРА- М, 1997.- С.287 –325.

  6. Управление персоналом организации. Учебник для вузов под ред. Т. Ю. Базарова, Б.Л.Еремина- М.:, 1998.- С.272 –305

  7. Шекшня С. В. Управление персоналом современной организации. 4 –е изд. - М., 2000.- С.144 – 204.

Практичні завдання Завдання 6.1

Ситуація для аналізу. Навчально – консультативний центр отримав пропозицію про підготовку та подальшу реалізацію програми навчання керівників аграрних підприємств району. По задуму спонсорів реалізація цієї програми повинна забезпечити набуття навичок щодо врахування впливу динамічного зовнішнього і внутрішнього середовища в процесі управління аграрним підприємством. При підготовці програми слід врахувати наступну інформацію: лише 30% керівників аграрних підприємств району мають економічну освіту, 35%- агрономічну чи зоотехнічну; з загальної сукупності лише 45% керівників мають вищу освіту, інші – середню – спеціальну.

Завдання щодо аналізу ситуації. На підставі наведеної інформації потрібно сформулювати основні положення програми навчання керівників аграрних підприємств, керуючись в своїй роботі наступними запитаннями:

  1. яка на ваш погляд повинна бути оптимальна тривалість програми? Період та час проведення програми?

  2. яка повинна бути послідовність дій по підготовці програми?

  3. які основні моменти реалізації програми?

  4. яке на ваш погляд повинно бути змістовне наповнення основних навчальних курсів програми?

  5. які методи навчання будуть найбільш прийнятні для реалізації програми?

  6. як оцінити ефективність програми?

Завдання 6.2

Ситуація для аналізу. Підприємство, яке займалося реалізацією сільськогосподарської продукції розширило сферу своєї діяльності за рахунок оренди землі і вирощування сільськогосподарської продукції з подальшою її переробкою. Враховуючи необхідність кваліфікованих менеджерів для організації діяльності багатопрофільного підприємства та існуючі можливості, підприємство за свій рахунок направило на стажування за кордон в аналогічне підприємство менеджера В. Вибір менеджера В. був обумовлений тим, що, по-перше, це молодий, перспективний працівник, по-друге, не виникало проблем з передачею виконання його обов’язків іншим співробітникам. Вартість та тривалість стажування відповідно становили 20 тис.марок, і 6 місяців. Після повернення менеджер В. на основі набутих знань досить успішно займався вирішенням проблем управління виробництвом на орендованих землях. Але попрацювавши після повернення зі стажування на підприємстві 3 місяці менеджер В. вирішив звільнитися за власним бажанням, мотивуючи своє звільнення відсутністю перспектив посадового росту. Дійсно, всі ключові керівні посади на підприємстві займали кваліфіковані працівники у досить молодому віці.

Завдання щодо аналізу ситуації. На підставі наведеної інформації потрібно проаналізувати вищенаведену ситуацію використовуючи теоретичні знання набуті в ході опрацювання матеріалу лекції. При цьому дайте відповіді на такі запитання:

  1. чи були допущені помилки керівництвом підприємства при виборі працівника для направлення на підвищення кваліфікації за кордон?

  2. чи були враховані потреби та інтереси працівника при прийнятті рішення щодо його направлення на підвищення кваліфікації?

  3. які втрати понесе підприємство при звільненні менеджера В.?

  4. чи має зараз підприємство можливості уникнути втрат пов’язаних зі звільненням менеджера В.? Які заходи повинно здійснювати підприємство, щоб у подальшому уникнути аналогічних ситуацій?

Завдання 6.3

Ситуація для аналізу. Розрахуйте вартість підготовки менеджера аграрного підприємства. Розрахуйте за який строк окупляться інвестиції в людський капітал даного спеціаліста.

Відповідно до загальноприйнятої системи розподілу інвестицій в людський капітал за віком їх щорічна величина становить у віці до 6 років - 30% річних витрат на дорослого члена сім’ї;

6 – 10 років – 50% річних витрат на дорослого члена сім’ї;

10 – 15 років – 80% річних витрат на дорослого члена сім’ї;

15 – 17 років -100% річних витрат на дорослого члена сім’ї.

Приймаємо, що витрати на дорослого члена сім’ї в становлять 15000 грн. в рік. Під час навчання людини у вузі розмір річних витрат збільшується на суму оплати на навчання (враховуються і неявні витрати при навчанні за державний кошт), плата за гуртожиток, витрати на придбання підручників ( при розрахунках використайте реальні дані).

Ставка дисконтування 3% в рік. Вік закінчення вузу 22 роки. Існуюча процентна ставка 17%.

Методика виконання. Вартість підготовки менеджера аграрного підприємства після закінчення вузу може бути розрахована за формулою:

,

де r –ставка дисконтування, t – час, р – річні затрати.

Для того щоб розрахувати за який час окупляться затрати на навчання слід скористуватися формулою:

,

де Y – обсяг інвестицій, X – щорічний доход, r – ставка дисконтування, n – кількість років.

Завдання 6.4

У зв’язку із запровадженням в цеху молокопереробного підприємства нової прогресивної технології виробництва відділ розвитку персоналу організував у навчальному центрі підвищення кваліфікації за погодженою програмою навчання 30 робітників. Середня річна продуктивність праці робітників цеху, які не пройшли підвищення кваліфікації за програмою навчання, складає 50 тис. грн. Водночас середня річна продуктивність праці робітників, які пройшли підвищення кваліфікації за програмою навчання, становить 60 тис. грн. Рентабельність реалізованої продукції дорівнює 15%. Витрати заводу на підвищення кваліфікації за програмою навчання у розрахунку на одного робітника дорівнюють 800 грн.

Визначити економічну ефективність підвищення кваліфікації робітників цеху за програмою навчання.

Методика виконання:

1. Визначити економічний ефект внаслідок підвищення продуктивності праці робітників цеху, які пройшли підвищення кваліфікації за програмою навчання.

2. Розрахувати витрати заводу на підвищення кваліфікації робітників за програмою навчання.

3. Визначити економічну ефективність підвищення кваліфікації робітників цеху за програмою навчання (збільшення прибутку підприємства у результаті професійного навчання робітників).

Завдання 6.5

На основі критичного узагальнення зарубіжного і вітчизняного досвіду розробити програму розвитку персоналу для сільськогосподарського підприємства «Перемога» Кагарлицького району. При цьому потрібно врахувати, що працівники не можуть відриватись від безпосереднього виробництва.

Розробити програму професійно-кваліфікаційного просування керівників агрофірми «Перемога».