Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_мен.пер.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

9.3. Приклади типових завдань, що виносяться на іспит Завдання 1

На підприємстві у базовому році трудомісткість виробничої програми становитиме 50 тис. нормо-годин. У плановому році за рахунок впровадження прогресивної техніки передбачається зниження трудомісткості у цілому на 20%. Визначити економію чисельності робітників, якщо ефективний фонд робочого часу не зміниться і становитиме 1600 годин, коефіцієнт виконання норм – 1,05, а коефіцієнт переведення явочної чисельності робітників у облікову – 1,15.

Завдання 2

У результаті модернізації діючого обладнання трудомісткість одиниці продукції зменшилась з 0,7 нормо-годин до 0,64. Планом передбачено виготовити 290 тис. одиниць продукції, середнє виконання норм робітниками очікується на рівні 120%, середньорічний фонд робочого часу одного робітника – 1860 год., коефіцієнт переведення явочної чисельності робітників у облікову – 1,15. Визначити можливе вивільнення робітників за рахунок модернізації обладнання.

Завдання 3

У звітному році над виконанням виробничої програми працювало 70 робітників. За незмінних інших умов заплановано зростання обсягу виробництва на 10%, а за рахунок впровадження нових організаційно-технічних заходів можна буде звільнити 2-х робітників. Визначити планову потребу у робітниках на наступний рік.

Завдання 4

Планом виробництва хлібопекарні передбачається виготовити хліба 320 тонн, булок 230 тонн. Нормативна трудомісткість 1т хліба – 125 люд-год., 1 т булок – 145 люд-год. Річний фонд робочого часу одного основного робітника 1750 год. Коефіцієнт виконання норм виробітку – 1,10, коефіцієнт переведення явочної чисельності робітників у облікову – 1,25. Визначити планову облікову потребу основних виробничих робітників хлібопекарні.

Завдання 5

Хлібопекарня працює безперервно і цілодобово 346 днів на рік, при цьому на 1 робітника припадає 236 днів роботи. На підприємстві є 4 робочих місця допоміжних робітників: слюсаря, наладчика обладнання, вантажника, прибиральниці. Визначити планову явочну та облікову чисельність основних і допоміжних робітників хлібопекарні, використовуючи такі дані:

– плановий річний обсяг виробництва хліба – 4100 т, булочних виробів – 600 т;

– змінна норма виробітку на 1 основного робітника: хліба – 4 ц, булок – 3,2 ц.

Завдання 6

Визначити необхідну кількість робітників, які мають обслуговувати 16 гідравлічних пресів, якщо один робітник обслуговує за нормою 4 об’єкти. Робітники працюють у дві зміни, коефіцієнт використання номінального фонду робочого часу – 0,9, коефіцієнт переведення явочної чисельності робітників у облікову – 1,15.

9.4. Порядок поточного оцінювання знань з дисципліни

Дисципліна „Менеджмент персоналу підприємства” є нормативною дисципліною програми підготовки магістрів. Оцінювання рівня знань студентів по даній дисципліні здійснюється на основі результатів поточного контролю і підсумкового контролю (іспиту). Оцінювання здійснюється за 100-бальною шкалою. Завдання поточного контролю оцінюються в межах від 0 до 50 балів (денна форма навчання) і від 0 до 20 балів (заочна форма навчання), завдання, що виносяться на іспит, – від 0 до 60 балів (денна форма навчання) і від 0 до 100 балів (заочна форма навчання).

Засвоєння основних положень дисципліни "Менеджмент персоналу підприємства" в умовах зростаючої ролі особистості працівника є необхідною умовою підготовки висококваліфікованих магістрів для потреб АПФ. Здійснення поточного контролю дозволить студентам своєчасно виявити рівень засвоєння дисципліни та успішно підготуватися до складання іспиту.

В основу перевірки та оцінювання знань студентів покладено рейтингову і блочно-модульну системи, які є комплексом цілеспрямованих засобів для успішного розв’язання триєдиного педагогічного завдання:

а) активізації процесу навчання, в першу чергу за рахунок організації самостійної роботи студентів;

б) управляти цим процесом з урахуванням диференціації студентів за рівнем навчального потенціалу;

в) вести моніторинг оволодіння навчальним матеріалом.

Метою поточного контролю є виявлення:

1)ступеня засвоєння студентами теоретико - методологічних і методичних питань дисципліни менеджмент персоналу;

2)вміння застосовувати набуті теоретичні знання для виконання практичних завдань.

Поточний контроль складається з:

  1. Підготовка до семінарських занять, за результатами якої він може набрати 0-14 балів.

  2. Контроль виконання індивідуальних завдань, по результатах якого він може набрати 0-20 балів.

  3. Модульний контроль по результатах якого він може набрати 0-10 балів.

  4. Виконання вибіркових самостійних завдань – 0-6 балів.

Підготовка до семінарських занять

Контроль за якістю підготовки до семінарських занять здійснюється двома способами:

а) шляхом усного опитування (сумарно до 4 балів за семестр)

б) експрес- контроль (сумарно до 10 балів).

Усне опитування проводиться з розрахунку один раз на три заняття з максимальною оцінкою 1 бал (12занять/3*1=4 бали)

Експрес-контроль проводиться по кожній темі дисципліни з максимальною оцінкою в один бал (10 експрес-контролів х 1 бал = 10 балів)

Шкала оцінювання по цій складовій з врахуванням повноти відповіді:

1 бал - - відповідь правильна, аргументована, змістовна; характеризує глибокі знання навчального матеріалу, логічно викладена;

0,8 балів - відповідь в цілому правильна, але не повна за змістом або має окремі неточності;

0,6 балів - відповідь характеризує задовільний рівень засвоєння навчального матеріалу і розкриває зміст питання менше ніж на 50%.

0 балів - відповідь не відповідає питанню або взагалі відсутня.

Контроль виконання індивідуальних завдань здійснюється шляхом подання викладачу і захисту виконаних індивідуальних завдань. Індивідуальні завдання здаються викладачу не пізніше передостаннього семінарського заняття. Кожне індивідуальне завдання оцінюється з максимальною оцінкою 10 балів, отже за два індивідуальних завдання можна максимально отримати 20 балів.

10 балів – індивідуальне завдання повністю розкриває обрану тему, структура роботи відповідає вимогам, використана необхідна статистична інформація, робота містить власні висновки студента, підкріплені аналізом аналітичного матеріалу, вчасно подано на розгляд викладачу, на захисті студент демонструє високий рівень знань за темою завдання;

8 балів – окремі розділи індивідуального завдання не повністю розкриті, статистична інформація, окремі висновки не підтверджені аналітичними та теоретичними дослідженнями автора. на захисті студент демонструє достатній рівень знань за темою завдання;

6 балів – індивідуальне завдання має значні недоліки, недостатньо використана статистична інформація або вона застаріла, висновки мають декларативний характер і не підтвердженні дослідженнями автора, на захисті студент демонструє низький рівень знань за темою завдання;

0 балів – структура завдання не відповідає вимогам, зміст роботи не розкриває тему, використана статистична інформація застаріла, аналітичні розрахунки відсутні або не відповідають темі роботи, відповіді студента демонструють незнання ним теми роботи, робота подана на розгляд з порушенням встановлених термінів.

Модульний контроль знань студентів здійснюється шляхом написання студентами контрольних робіт. Варіанти завдань включають запитання, що стосуються основних теоретико - методологічних положень дисципліни. Контрольні завдання виконуються студентами у складі академічної групи в письмовій формі по варіантах. Час контрольної роботи 2 академічні години. Діапазон оцінювання складає 0-10 балів.

Модульний контроль здійснюється на наступному тижні після завершення вивчення всіх тем, що входять до складу модуля. Конкретна дата і час проведення контролю встановлюється викладачем.

Модульний контроль охоплює завдання:

  • у тестовій формі (завдання І);

  • теоретичні запитання (завдання ІІ і ІІІ);

  • розв’язання практичного завдання (завдання ІV, V).

Кожне виконане завдання модульної контрольної роботи оцінюється за шкалою 0; 0,75; 1,5; 2 бали залежно від рівня знань.

Шкала оцінювання завдань модульної контрольної роботи

Оцінка, балів

Кількість вірних відповідей тесту

Рівень знань теоретичних і практичних завдань

2

16-15

відмінний

1,5

14-13

добрий

0,75

12-11

задовільний

0

10-0

незадовільний