Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
метод_мен.пер.doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Практичні завдання

Завдання 13.1

Визначте діапазон тарифної сітки, абсолютне та відносне зростання тарифних коефіцієнтів. Чи дана тарифна сітка мотивує до підвищення кваліфікації (табл.5.17). Чому?

Таблиця 5.17

Тарифні розряди:

1

2

3

4

5

6

Тарифні коефіцієнти:

1,0

1,2

1,4

1,6

1,8

2,0

Завдання 13.2

Визначити розміри премій (у відсотках до посадового окладу) керівників, професіоналів і фахівців акціонерного товариства за виконання ними кожного показника преміювання. Основними показниками преміювання для даних категорій персоналу є наступні: підвищення продуктивності праці, забезпечення нормативного рівня якості, підвищення прибутковості однієї акції. Попередня експертна оцінка показала, що співвідношення трудових зусиль, необхідних для досягнення даних показників, складає 0,5 : 0,25 : 0,25.

У поточному періоді заплановано підвищити продуктивність праці на 3% проти попереднього періоду, прибутковість однієї акції – на 5%. Фонд оплати праці керівників, професіоналів і фахівців складає 48000 грн. На поточне преміювання заплановано 30% фонду оплати праці.

Методика виконання: Перш ніж приступити до розв’язання задачі слід прийняти рішення: чи буде премія виплачуватись при поліпшенні показників на 1 % чи лише за умов досягнення планового рівня? Вирішити задачу для цих двох варіантів.

Завдання 13.3

Запропонуйте механізм стимулювання працівників а) молокопереробного заводу; б) аграрного підприємства, що спеціалізується на вирощуванні картоплі; в) аграрного, що спеціалізується на виробництві молока. Обґрунтуйте доцільність та ефективність застосування нового механізму стимулювання з точки зору економічної ефективності та сприяння формуванню корпоративної культури підприємства.

Завдання 13.4

Нарахувати денний відрядний заробіток робітнику ремонтнику V розряду, якщо норма часу на виконання операції складає 1 год, фактично виконано 7операцій на роботі Ш розряду, тарифні ставки Ш і V розрядів 80,34 і 82,98 грн. відповідно.Визначити розмір заробітку (доходу) орендаря за сезон, якщо виручка за реалізовану продукцію склала 420 тис.грн., розмір орендної плати – 100 тис.грн, вартість матеріалів та послуг – 200 тис.грн.

Завдання 13.5

На основі використання довідника “Кінно-ручні роботи в рослинництві. Типові норми виробітку та методика розрахунку. Книга 6” на вирощуванні певної культури встановіть по кожному виду робіт, яку форму поточного авансування застосовувати більш доцільно. Здійсніть обґрунтування Вашого вибору.

Завдання 13.6

Розрахувати розцінку за догляд за свиноматками оператору, якщо відома інформація щодо норми обслуговування, кількості отриманого приплоду, планової ваги поросят при відлученні, періоду відгодівлі, денна тарифна ставка оператора.

Завдання 13.7

Нарахувати денний заробіток та премію водію вантажного автомобіля за відрядно–преміальної системи, якщо відомо кількість перевезеного вантажу, клас вантажу, відстань перевезень, розцінка за 1т-км.

Завдання 13.8

Ситуація для аналізу. Приватне агропереробне підприємство «Молочар» створено два роки тому. Всього на підприємстві працює 120 осіб.

Це підприємство отримує достатні прибутки, має гарний фінансовий потенціал для розвитку, виплачує високу заробітну плату працівникам. У регіоні підприємство входить до п’ятірки найбільш потужних у галузі.

Керує підприємством одноосібний власник. Посадове становище його – директор. У нього э чотири заступники: з обліку і фінансів, кадрів, збуту, постачання. Директору і його заступникам підпорядковуються два бухгалтери, касир, юрисконсульт, секретар. Заступники директора самостійно вирішують оперативні питання діяльності з відповідних напрямів. Всі інші питання діяльності підприємства контролює директор.

Директор підприємства як керівник сформувався у 80-ті роки минулого століття, пропрацювавши більше 20-ти років директором державного підприємства. Він певною мірою відчуває реалії ринкового середовища, концентрує увагу на зростанні прибутків підприємства. Найважливішим при цьому вважає сувору економію витрат обігу. На його думку, працівники повинні бути вдячними. Що він надав їм роботу і виплачує достойну заробітну плату.

Для рядових працівників підприємства директор недоступний, свої розпорядження віддає через заступників. У присутності підлеглих з пошаною ставиться до своїх заступників, але на одинці може нагрубіянити їм. Як правило, не прислухається до їх думки., більшість питань вирішує самостійно.

Він надзвичайно працьовита людина, отримує набагато більше задоволення від праці, ставши власником, ніж тоді. Коли був директором державного підприємства.

За його переконанням, усі працівники підприємства є «гвинтиками» єдиного механізму, який необхідно контролювати. Понадурочна робота є тут неписаним правилом. Це дратує працівників, адже понаднормова праця не стимулюється. Єдиним видом стимулювання є премія в розмірі до 10% місячного посадового окладу. Конкретний розмір премії кожному працівнику визначає особисто директор. Бували випадки зниження розмірів премії і навіть повної невиплати.

Працівники вважають, що це несправедливо, враховуючи, що кожний перепрацьовує понад встановлену законом тривалість робочого дня. Коли про це доповіли директору, він висловився, що всі незадоволені можуть поповнити ряди безробітних. Після цього у колективі запанувала гнітюча атмосфера. Працівники сумлінно виконують розпорядження директора, але рідко можна почути почути жарти, розмови обмежуються винятково виробничою тематикою. Деякі працівники почали підшуковувати іншу роботу.

Завдання щодо аналізу ситуації. На підставі наведеної інформації потрібно:

  1. Поміркуйте, який тип керівника представляє постать директора підприємства «Молочар»?

  2. Який стиль керівництва застосовує директор підприємства «Молачара»?

  3. Яких помилок у стосунках з підлеглими допускає директор підприємства?

  4. Чи достатньо для працівників підприємства високого рівня заробітної плати для отримання задоволення від праці?

  5. Спрогнозуйте подальший розвиток подій на підприємстві?

Завдання 13.8

Ситуація для аналізу. Випускниця факультету економіки АПК ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана» Олена Корж отримала гарні знання з економіки, менеджменту та маркетингу, досконало освоїла персональний комп’ютер, добре володіє англійською мовою.

Отримавши диплом, успішно пройшла конкурс на посаду секретаря-референта президента агрохолдингу «Меркурій».

З посадовою інструкцією секретаря-референта нову працівницю не ознайомили, лише в усній співбесіді виклали її основні обов’язки: реферування й переклад з української на англійську мову нормативних та інших матеріалів, що стосуються діяльності підприємства і попередньо відібрані іншими службами менеджменту, синхронний переклад. Запропонована заробітна плата цілком її влаштувала.

За перші півроку в компанії пересвідчилися у високій кваліфікації дівчини, здатності вносити елемент індивідуального економіко-правового бачення проблематики. Це відзначив президент компанії і підвищив її заробітну плату.

Звикнувши інтенсивно працювати у навчальному закладі, дівчина інколи нудьгувала без роботи. Оскільки поточні справи здебільшого не вимагали зусиль протягом повного робочого дня.

Якось їй запропонували участь у проекті іншої фірми у ролі керівника одного з його підрозділів. Керівництво проектом давало змогу працівниці виявити не тільки знання англійської мови, а й інших навчальних дисциплін. Спрацював і матеріальний стимул.

Президент компанії, в якій вона працювала, дозволив сумісництво на умовах гнучкого графіка. Однак через деякий час своє невдоволення став проявляти віце президент, мотивуючи це тим, що праця на стороні унеможливлює поєднання її з основною роботою, знижує її зацікавленість й ентузіазм, що суперечить принципам компанії.

Дівчина не задоволена тим, що її фаховий і творчий потенціал не використовується, її роль в компанії зводиться лише до функцій перекладача.

Завдання щодо аналізу ситуації. На підставі наведеної інформації потрібно:

  1. Поміркуйте, яку помилку допустило керівництво підприємства при прийомі працівника на роботу?

  2. Чи потребує дозвіл на гнучкий графік праці уточнення основних посадових обов’язків підприємства?

  3. Які обставини стимулюють високу задоволеність працівника підприємства своєю роботою, а які дестимулюють?

  4. Яке, на вашу думку, рішення прийме Олена Корж стосовно подальшої роботи на підприємстві?

Завдання 13.8

Ситуація для аналізу. Уявіть собі, що ви одночасно отримали дві пропозиції від роботодавців. Якими будуть критерії вашого вибору?

Завдання щодо аналізу ситуації. Вам потрібно вибрати між двома системами оплати праці: у першому випадку – це високий оклад, але без можливості отримання комісійних; у другому – нижчий оклад, але з досить високими комісійними. Таким чином, у другому випадку сукупний дохід може бути набагато більшим, ніж у першому, але друга ситуація є менш стабільною.