Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧНІтодичні вказівки для виконання курс ро...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
365.57 Кб
Скачать

31

Методичні вказівки для виконання курсової роботи по економіці і організації підприємств малого бізнесу

________________________________________________________________________________________________

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ

АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ

ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ

Прямая соединительная линия 2

Кафедра ЕкономікИ підприємств

ЕКОНОМІКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ

ПІДПРИЄМСТВ

МАЛОГО БІЗНЕСУ

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДЛЯ ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ

для студентів ОКР "Спеціаліст"

спеціальності 7.050107 "Економіка підприємства"

денної форми навчання

Укладач: к.е.н доц. Завадських Г.М.

Мелітополь, 2011

УДК

ББК

Економіка та організація підприємств малого бізнесу. Методичні вказівки для виконання курсової роботи для студентів факультету економіки та бізнесу ОКР "Спеціаліст" спеціальності 7.050107 "Економіка підприємства". – Мелітополь: Таврійський державний агротехнологічний університет, 2011. – 31 с.

Розробник: к.е.н доц. Завадських Г.М.

Рецензенти:

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри економіки підприємств "___" _________ 2011 р., протокол № ___.

Затверджено методичною комісією факультету економіки та бізнесу "___" _________ 2011 р., протокол № ___.

Вступ………………………………………………………………………………4

Мета та завдання курсової роботи………………………………………………5

Загальні вимоги до курсової роботи…………………………………………….6

Вибір теми курсової роботи…………………………………………………......6

Структура і зміст курсової роботи………………………………………….…...7

Підбір літератури та інших матеріалів з теми курсової роботи…………...….8

Викладення змісту курсової роботи…………………………………………….9

Порядок захисту та критерії оцінювання курсової роботи…………………....9

Рекомендовані теми курсових робіт…………………………………………...11

Орієнтовні плани курсових робіт…….………………………………………...14

Рекомендовані джерела….……………………………………………………...27

Вступ

Складовою частиною економічної політики України є розвиток малого підприємництва Утворення мережі малих підприємств є необхідною умовою формування економічного середовища, яке сприяє виникненню конкуренції товаровиробників, розвитку ринкових відносин, протидії монополізму, росту зайнятості. Малі підприємства здатні швидко реагувати на зміни споживацького попиту, вони найбільш сприйнятливі до технічних новинок, забезпечують швидку окупність коштів.

В Запорізькій області мале підприємництво, особливо в сільській місцевості, не має необхідного розвитку, ефективність його діяльності залишається низькою. Так, питома вага малих підприємств в загальному випуску продукції складає близько 8%, що менше, ніж в середньому по Україні; 50% малих підприємств є збитковими, структура їх оборотного капіталу є нераціональною. Обумовлюється це, в значній мірі, відсутністю достатньої кількістю спеціалістів малого бізнесу та низьким рівнем спеціальних знань більшості нинішніх підприємців.

Тому майбутнім спеціалістам сільськогосподарського виробництва, потрібно знати закономірності формування, функціонування та підвищення економічної ефективності малих підприємств, що особливо стає важливим в умовах реформування сільськогосподарських підприємств, зменшення зайнятості в сільській місцевості, створення ринкової інфраструктури в АПК.

Виконання студентами курсової роботи з економіки і організації підприємств малого бізнесу є важливим засобом підвищення економічних знань і вироблення методологічних підходів до вивчення їх діяльності та активно впливу на підвищення ефективності господарської діяльності.

Мета та завдання курсової роботи

Виконання курсової роботи з курсу “Економіка і організація підприємств малого бізнесу” є важливою складовою навчального процесу. Мета курсової роботи – поглибити теоретичні знання, набуті у процесі вивчення курсу, і виробити вміння застосовувати їх в практичному вирішенні питань економіки і організації підприємств малого бізнесу.

Курсова робота виконується на базі підприємств, в яких в подальшому буде проходити виробнича практика зі спеціалізації “Економіка підприємств малого бізнесу”.

У процесі написання курсової роботи необхідно здійснити аналіз основних економіко-організаційних показників господарювання, самостійно виконати економічні розрахунки, виявити резерви і на цій основі обґрунтувати заходи щодо підвищення ефективності діяльності. У роботі важливо узагальнити кращий вітчизняний та зарубіжний досвід господарювання підприємств малого бізнесу.

Для поглибленого засвоєння знань необхідно ґрунтовно вивчити законодавчі акти з питань економічних відносин та спеціальні наукові видання, в яких розглядаються окремі питання цих відносин.

В процесі виконання необхідно самостійно знайти і вивчити літературу з обраної теми, здійснити відповідний аналіз статистичних даних підприємств, показати вміння вирішувати економічні завдання, застосовувати теоретичні положення у вирішенні конкретних питань економіки, організації та планування малих підприємств.

Загальні вимоги до курсової роботи

Курсова робота – це самостійне науково-практичне дослідження, яке дає змогу оцінити рівень знань та вміння застосовувати їх на практиці.

При виконанні роботи необхідно вміти користуватися спеціальною літературою, самостійно її аналізувати та .узагальнювати.

Матеріал курсової роботи має бути викладений без суперечливих тверджень про один предмет, кожна висловлена думка чи твердження мають бути достатньо обґрунтовані.

В роботі необхідно ретельно вивчити і узагальнити передовий досвід господарювання, який висвітлюється в літературних джерелах, обов’язковим є використання статистичних даних, наведених в науковій літературі, періодичній пресі та статистичних виданнях. Результати дослідження треба викласти у вигляді висновків і пропозицій.

Обсяг курсової роботи 40-45 сторінок рукописних аркушів формату А4.. Оформлення курсової роботи повинне відповідати встановленим вимогам.

Вибір теми курсової роботи

Тема вибирається за власним розсудом, але відповідно до тематики курсових робіт, визначених кафедрою. Перелік тем, визначених кафедрою, викладений нижче. Якщо обрана тема не визначена кафедрою, то необхідно обґрунтувати та узгодити її разом з планом роботи. В будь-якому випадку тема має бути такою, яка б давала змогу майбутньому спеціалісту у комплексі вирішувати чи висвітлювати питання економіки, організації та планування господарської діяльності конкретного підприємства малого бізнесу, враховуючи його спеціалізацію. Вибираючи тему необхідно враховувати також її наукову та практичну значущість, а також наявність необхідних матеріалів, що стосуються теми курсової роботи

Структура і зміст курсової роботи

Після вибору теми та погодження її з науковим керівником (консультантом), призначеним кафедрою необхідно розробити й викласти в письмовій формі її план. План слід розробляти після ознайомлення з літературними джерелами, які висвітлюють ті чи інші питання й проблеми з теми дослідження. Це дасть змогу детальніше уявити структуру роботи, послідовно викласти її зміст. Повніше висвітлити коло питань, які можуть бути вирішені.

План рекомендується складати з 4-5 питань. При цьому необхідно визначити, яке з них має бути головним, провідним. Його висвітленню підпорядковуються всі інші питання плану. В цілому він повинен включати лише ті питання, які безпосередньо стосуються теми і дають змогу повно і глибоко розкрити її.

Структура і зміст плану курсової роботи, співвідношення її розділів визначаються обраною темою. Загальна схема плану має наступний вигляд:

Вступ – обґрунтування актуальності теми, визначення мети та кола завдань курсової роботи.

Перший розділ – виклад теоретичних і методологічних питань, що стосуються теми курсової роботи, та їхня практична значущість.

Другий розділ – економіко-організаційний аналіз стану обраного об’єкта дослідження чи економічних явищ, що розглядаються.

Третій розділ – огляд шляхів та обґрунтування заходів щодо поліпшення економічного становища та шляхів вирішення питань, які досліджуються.

Висновки та пропозиції – виклад основних результатів дослідження та основних заходів щодо ефективного вирішення питань, які розглядались в роботі.

Орієнтовні плани до курсових робіт, по темам, що визначені кафедрою, наводяться нижче.

Підбір літератури та інших матеріалів з теми курсової роботи

Після складання плану і погодження його з науковим керівником необхідно з’ясувати стан вивчення обраної теми сучасною наукою, аби конкретніше визначити напрями дослідження та основні питання курсової роботи.

Навчальна та спеціальна література з теми курсової роботи добирається самостійно, для цього використовується алфавітний, предметний та систематизований каталоги, які є в кожній бібліотеці. Консультацію з питань добору літератури можна отримати у викладачів кафедри чи у працівників бібліотеки.

Під час добору літератури особливу увагу слід звернути на першоджерела, що стосуються теми, періодичні видання, наукові статті, передовий виробничий досвід.

Наступний етап – складання бібліографії (списку літературних джерел). Передусім слід звернути увагу на рік видання того чи іншого літературного джерела. Користуватися необхідно лише новими виданнями. Обов’язково слід вивчити та використати у процесі написання курсової роботи нормативні акти (закони, декрети, постанови тощо), що стосуються обраної теми.

Перед виконанням роботи в останньому варіанті слід уважно переглянути власноручні записи, зроблені у процесі вивчення літературних джерел з питань теми, а також записи щодо діяльності об’єкта дослідження Ці матеріали мають бути систематизовані, ретельно проаналізовані, узагальнені і лише потім використані у тексті роботи.

Зібраний статистичний матеріал також необхідно ретельно опрацювати, згрупувати, класифікувати, звести у таблиці, зробити порівняльний аналіз. Подати ці матеріали можна також у вигляді діаграм, графіків, картограм, схем та ін.

Список використаних літературних джерел та інших матеріалів необхідно систематизувати і розмістити після заключної частини тексту курсової роботи.

Викладення змісту курсової роботи

Зібраний, вивчений та опрацьований матеріал з теми курсової роботи слід узгодити з планом і, якщо в цьому є потреба, уточнити останній. При викладенні матеріалу необхідно обґрунтувати актуальність обраної теми, розкрити теоретичну значущість питань, що розглядаються в курсовій роботі, зробити аналіз фактичного матеріалу, який допоможе з’ясувати проблеми, що стосуються обраної теми, обґрунтувати шляхи їх вирішення, зробити відповідні висновки.

Таблиці мають супроводжуватися висновками, які випливають з аналізу наведених у них даних. При цьому основну увагу слід звернути на пошук резервів виробництва.

Зміст роботи має відповідати питанням теми і викладатися у логічній послідовності.

У роботі не може бути повторень, надмірного цитування. Цитати мають бути короткими й органічно пов’язуватися з основним текстом. На використані у роботі цифрові дані, цитати, таблиці мають бути посилання із зазначенням джерел. Посилання на цитовані джерела оформляються у встановленому порядку

Порядок захисту та критерії оцінювання курсової роботи

Роботам має бути виконана і подана на кафедру не пізніше встановленої дати. Курсову роботу рецензує науковий керівник (консультант), призначений кафедрою. Якщо рецензія позитивна, студента повідомляють про допущення його роботи до захисту. Дату і час захисту встановлює кафедра. Остаточно оцінюється робота після ї захисту автором. Захист роботи відбувається перед комісією, склад якої визначається кафедрою. В обов’язковому порядку до складу комісії входить науковий керівник (консультант) по темі, що розглядається. Студентам дозволяється здавати екзамен з курсу “Економіка і організація підприємств малого бізнесу” тільки після захисту курсової роботи та одержання відповідної позитивної оцінки за неї.

Курсова робота оцінюється за 4-бальною системою. Оцінка “Відмінно” ставиться у випадках, коли студент в роботі та під час захисту показав систематичні та глибокі знання по даній темі, без помилок здійснив необхідні аналітичні та прогнозні розрахунки, використав широке коло основної і додаткової літератури, виклав матеріал у логічній послідовності, зробив обґрунтовані узагальнення і висновки на основі вивчення теоретичного матеріалу та виконаних розрахунків, а оформлення повністю відповідає вимогам, що висуваються.

Оцінка “Добре” ставиться, якщо студент повністю засвоїв матеріал даної теми, виклав його у логічній послідовності, використав достатнє коло основної і додаткової літератури, зробив певні узагальнення, але не завжди наведені розрахунки у контексті тематичного теоретичного матеріалу, допущені незначні помилки у формулюванні термінів та категорій, невеликі арифметичні помилки в розрахунках та несуттєві відхилення при оформленні роботи.

Оцінка “Задовільно” ставиться у випадках, коли матеріал засвоєний і викладений не в повному обсязі, порушена логіка викладення матеріалу, літературні джерела використані недостатньо, аналітичні та прогнозні розрахунки здійснені з грубими помилками, оформлення роботи суттєво відрізняється від стандартів.

Оцінка “Незадовільно” ставиться студентові, який не засвоїв матеріал вибраної теми, при цьому матеріал викладений не повністю і, переважно, теоретичний, суттєво порушена логіка викладення матеріалу, аналітичні та прогнозні розрахунки не здійснені або здійснені з грубими помилками та/або не вирішують завдання даної роботи, оформлення роботи не відповідає вимогам, що висуваються.

Рекомендовані теми курсових робіт

  1. Організаційно-правові основи та напрями діяльності малого підприємства в ринкових умовах господарювання

  2. Ринкове середовище господарювання малих підприємств.

  3. Договірні взаємовідносини і партнерські зв’язки у підприємницькій діяльності малих підприємств.

  4. Методи управління діяльністю малих підприємств у ринкових умовах

  5. Система управління персоналом малого підприємства

  6. Методи оцінки і відбору працівників малого підприємства

  7. Ефективність відтворення і використання основних фондів малого підприємства

  8. Амортизаційна політика малого підприємства в ринкових умовах господарювання

  9. Нематеріальні ресурси малого підприємства, їх формування та ефективність використання

  10. Нормування оборотних коштів малого підприємства

  11. Ефективність використання оборотних коштів малого підприємства

  12. Визначення необхідного обсягу і джерел фінансування виробничих інвестицій для малого підприємства

  13. Методика оцінки ефективності виробничих інвестицій в малих підприємствах

  14. Чинники підвищення ефективності використання капітальних вкладень в малих підприємствах

  15. Загальні та пріоритетні напрями технічних інновацій в малих підприємствах

  16. Оцінка ефективності технічних та організаційних нововведень в малих підприємствах.

  17. Організаційно-економічне управління технічним розвитком малого підприємства

  18. Лізинг як форма оновлення технічної бази малого підприємстві

  19. Формування і використання виробничої потужності малого підприємства

  20. Організаційні типи виробництва в малому підприємстві.

  21. Методи організації промислового виробництва в малих підприємствах.

  22. Об’єктивна необхідність і тенденції розвитку диверсифікації виробництва в малих підприємствах

  23. Державно-економічне регулювання виробничо-господарської діяльності малих підприємств

  24. Планування розвитку діяльності малого підприємства у ринкових умовах господарювання

  25. Організація оперативного планування діяльності малого підприємства

  26. Вимірювання і забезпечення підвищення рівня якості і конкурентоспроможності продукції (послуг) малого підприємства.

  27. Організаційно-економічний механізм сертифікації промислової продукції в малому підприємстві.

  28. Продуктивність праці персоналу малого підприємства: вимірювання, чинники і резерви підвищення

  29. Механізм державного регулювання оплати праці та соціального захисту в малих підприємствах.

  30. Форми і системи оплати праці в малому підприємстві та їх удосконалення

  31. Кошторис виробництва та собівартість продукції (робіт, послуг) малого підприємства.

  32. Калькулювання собівартості окремих виробів (продукції, послуг) малого підприємства.

  33. Стратегія і шляхи зниження поточних витрат малого підприємства.

  34. Ціни на продукцію (роботи, послуги) малого підприємства: загальна характеристика, методи встановлення і регулювання

  35. Прибутковість малого підприємства та шляхи її підвищення

  36. Діагностика фінансово-економічного становища малого підприємства

  37. Ефективність виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) малого підприємства: вимірювання і чинники підвищення

  38. Економічна безпека малого підприємства і шляхи запобігання внутрішнім і зовнішнім загрозам

  39. Практика здійснення та ефективність реструктуризації суб’єктів малого бізнесу

  40. Санація суб’єктів малого бізнесу.

  41. Банкрутство малого підприємства: механізм визначення і шляхи подолання.

Орієнтовні плани курсових робіт